Zondag is geen sabbat

Redactie Refoweb / Geen reacties

20-02-2018, 08:05

Vraag

In Exodus 31 staat dat de sabbat een teken is van het verbond tussen God en Israël. In Genesis 17 staat dat de besnijdenis een teken is van het verbond tussen God en Abraham en zijn natuurlijke nageslacht. Nu zegt de gereformeerde traditie dat de doop in plaats is gekomen van de besnijdenis en zodanig een teken is van het verbond tussen de dopeling en God. Maar ook zegt men -volgens mij- dat de zondag in plaats is gekomen van de sabbat. Maar ik heb nog nooit gehoord of gelezen dat de zondag wordt gezien als een verbond tussen God en de kerk. Hoe zit dat?


Antwoord

Dat klopt. De zondag is dan ook geen sabbat. Het houden van een rustdag (scheppingsorde) is nog niet hetzelfde als het houden van een (joodse) sabbat. Zie de tags 'zondag' en 'sabbat' voor alle relevante artikelen.

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2359 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Binnen onze gemeenten (Ger. Gem.) worden ter aanduiding van (zondige) mensen vaak termen gebruikt als onwaardig, nietig e.d. Ook -een dode hond als ik ben- heb ik meer dan eens voorbij horen komen. Nu...
Geen reacties
19-02-2009
Mijn vriend is met zijn vorige vriendin te ver gegaan. Ik heb het idee dat hij eigenlijk haar toebehoort. Mag ik wel met hem gaan trouwen, of is dat een vorm van overspel?
Geen reacties
19-02-2005
Geachte dominee. Op dit moment ben ik woonachtig in een plaats waar ik me kerkelijk goed thuis voel (herv., GB). In verband met mijn nieuwe werkkring ben ik genoodzaakt om elders een woning te kopen o...
Geen reacties
19-02-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering