Geluid in mijn hoofd

dr. NN / Geen reacties

26-10-2012, 12:58

Vraag

Ik word bij tijd en wijle wakker -vaak na een (te) drukke dag- van een geluid in mijn hoofd dat klinkt als een snaar van een bas met lichte vibraties. De volgende dag kan het zijn dat er hoofdpijn rondhangt. Moet ik me hier zorgen om maken? Ik ben 58 jaar oud.


Antwoord

Beste vragensteller,

U schrijft dat u wakker wordt van het geluid dat u in uw hoofd hoort. Ik begrijp uit uw vraag dat dit een relatief nieuw verschijnsel voor u is.

Op zich komt het vaker voor dat mensen naarmate ze ouder worden een geluid in hun oor horen. We noemen dat tinnitus. Dit geluid hoor je vooral als het stil is en dat is vooral 's nachts het geval. Wakker wordt je van zulke geluiden normaal gesproken niet. Probeer eens in een volkomen stille kamer te luisteren of u het geluid nog steeds hoort. Zo ja, dan is het waarschijnlijk tinnitus, wat lastig kan zijn, maar onschuldig.

Omdat u vertelt dat u vaak de volgende morgen hoofdpijn hebt, is het ook mogelijk dat uw klachten door migraine komen. Aan migraine-hoofdpijn gaan vaak verschijnselen vooraf, die we aura noemen. Je ziet dan dingen, of hoort dingen die er niet zijn, bijvoorbeeld brommen in het oor. Dit aura wordt na enige tijd gevolgd door hoofdpijn. Hoewel het kan voorkomen dat migraine op oudere leeftijd begint, is het belangrijk op te letten of hier een speciale reden voor is.

Het lijkt dus het verstandigste na te gaan of u het geluid bij volledige stilte de hele tijd hoort. Is dat niet het geval, of heeft u de indruk dat het steeds erger wordt, dan is het noodzakelijk uw klachten op korte termijn met uw huisarts te bespreken.

Met vriendelijke groet,
Dr. NN

Tags in dit artikel:

geluidhoofdpijn
Dit artikel is beantwoord door

dr. NN

  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Status:
    Inactief
15 artikelen

Bijzonderheden:
Dokter NN geeft er de voorkeur aan om anoniem te blijven. Gegevens zijn bekend bij de redactie.

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mijn man heeft doorslaapproblemen. Hij doet best zwaar werk, gaat rond half 11 naar bed, maar wordt dan in de nacht tussen 2 en 3 uur wakker en valt dan niet meer in slaap. We hebben al van alles gepr...
12 reacties
26-10-2013
Ik ben een jongeman van 20 jaar en ik ga naar een baptistengemeente. Ik ben sinds eind juli verloofd. We zij afgelopen zondag in gebed naar God gegaan en we hebben gevraagd of Hij ons wil zegenen in h...
Geen reacties
26-10-2015
In de Daniël van 16 augustus las ik een stuk over de grote scheiding straks tussen de schapen en de bokken (Mattheüs 25: 32-33). Daar heb ik nog een vraag over. Ik hoop dat indien mogelijk een Ger. Ge...
Geen reacties
26-10-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering