Indalen zaadbal

dr. Nomen Nescio / Geen reacties

26-05-2011, 17:00

Vraag

Als er bij bij een jongen van 14 jaar (nog) geen zaadbal is ingedaald, kan er dan toch nog wat aan gebeuren?


Antwoord

Beste vragensteller,

Mijn eerste vraag aan u/jou is; hoe weet je dat de zaadbal nog niet is ingedaald? Normaal gesproken dalen de testikels (zaadballen) ongeveer1 maand voor de geboorte af in het scrotum (balzak). Na de geboorte wordt de baby ook gecontroleerd of de ballen zijn ingedaald. Het indalen van de testikel kan namelijk achterwege blijven; hij zit dan nog in de lies of in de buikholte. Soms lijkt het of een zaadbal niet is ingedaald, maar kan hij gemakkelijk in de balzak worden geduwd. Dit wordt ook wel een pendelbal genoemd, d.w.z. dat hij gemakkelijk heen en weer bewogen kan worden en meer dan eens stabiel in het zakje blijft liggen. Zo'n pendelbal komt rond de puberteit meestal vanzelf op zijn plaats. Wanneer echter de bal niet is ingedaald voor het tweede levensjaar (hierop wordt gecontroleerd bij het consultatiebureau), dan vindt er operatief ingrijpen plaats.

Ook kan het gebeuren dat de zaadbal eerst wel is ingedaald, maar later er toch buiten de balzak komt te liggen. Hier zijn verschillende behandelopties voor.

Een goede folder met informatie is hier te vinden.

Echter, als eerste zou ik u/jou willen adviseren om naar de huisarts te gaan en te laten onderzoeken of de zaadbal daadwerkelijk ook niet is ingedaald. Mocht dit niet zo zijn, dan kan deze je eventueel verwijzen voor verder onderzoek en behandeling in het ziekenhuis door de uroloog.

Lees meer artikelen over:

medischtestikel
Dit artikel is beantwoord door

dr. Nomen Nescio

  • Geboortedatum:
    11-09-1984
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Nieuwegein
  • Status:
    Inactief
38 artikelen

Bijzonderheden:

Arts/chirurg


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Als je als volwassene gedoopt wordt, moet je toch beloven om deel te nemen aan het Heilig Avondmaal? Mensen die als volwassene gedoopt zijn, zie ik dat niet doen. Kunt u me dat uitleggen?
Geen reacties
26-05-2014
De Heere Jezus stelde Petrus de vraag: "Hebt gij Mij lief?" Hoe kan ik de Heere Jezus laten zien/merken dat ik Hem liefheb?
2 reacties
26-05-2010
Ik ben heel erg bezig met alle verschillende visies op de Bijbel. Daarbij heb ik een paar vragen. Allereerst gaat het over bekering. In ‘zware’ kerken wordt de nadruk erop gelegd dat we onszelf nie...
Geen reacties
26-05-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering