Verkering van onzekere types

C. M. Chr. Rots - de Weger / Geen reacties

17-01-2011, 16:30

Vraag

Ik heb een paar vragen over onzekerheid in een relatie. Als je je eigen zwakheden, zwakke eigenschappen en onzekerheid terug ziet in je vriend/vriendin, is het dan reeël als je denkt dat je samen wel de toekomst aan kan? Als je een vrij onzeker type bent, kun je dan beter een relatie hebben met iemand die niet onzeker is? Is er dan meer kans dat de relatie goed verloopt, of dat je samen de toekomst aan kan? Twijfelen onzekere types sneller of de ander wel de ware is? Of heeft dit niet met onzekerheid te maken? Alvast bedankt!


Antwoord

Beste vraagsteller,

Dit zijn moeilijke vragen om zomaar in het algemeen te beantwoorden. Het kan inderdaad zijn, dat mensen elkaar aanvullen of juist een tegenovergesteld karakter aantrekkelijk vinden.

In de wiskunde is min x min plus, maar of twee onzekere mensen elkaar zekerheid voor de toekomst geven… dat lijkt mij erg onwaarschijnlijk! Stel dat je allebei enorme twijfelaars bent, gaat dat dan óver als je samen bent? Kun je dan opeens wel beslissingen nemen?

In de zoektocht naar "de ware" is een criterium: kan ik die ánder gelukkig maken, wat heb ik er allemaal voor over om het de ander naar de zin te maken (zonder overigens mezelf te verliezen!)?
 
Liefde is geven en daarin ontvangen. Of een relatie goed verloopt hangt van de inzet van beide partners in de relatie af: het gaat niet vanzelf, maar vraagt voordurende inzet van twee kanten. Liefde en trouw horen bij elkaar. Net zoals openheid en eerlijkheid tegenover jezelf én tegenover de ander. Liefde is een werkwoord doordat de relatie voortdurend aan verandering onderhevig is omdat beide partners ieder hun eigen levenservaring mee- en ínbrengen!

Als je zelf onzeker bent en dáárom dús een partner zoekt die zekerheid verschaft, kun je je vervolgens afhankelijk maken (bijvoorbeeld emotioneel of financieel) van die partner. En ook dat is niet gezond: beide partners hebben verantwoordelijkheid te dragen voor de keuzes die zij afzonderlijk en gezamenlijk maken, op alle levensterreinen.

Genoeg geantwoord? Of schrijf je nog eens waarom je deze vragen op deze anonieme manier aan Refoweb gesteld hebt?

Een vriendelijke groet,
Marijke Rots

Lees meer artikelen over:

verkering
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1502 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Waarom wordt altijd in discussie over lang en kort haar, 1 Kor 11 aangehaald en dan vervolgens vers 16 'vergeten'?
Geen reacties
17-01-2005
Ik (meisje, 24) ben al enige tijd goed bevriend met een jongen. Wij hebben een ‘gewone’ vriendschap waarbij we allebei geen verliefde gevoelens hadden. Er begint echter iets te veranderen: Ik merk dat...
Geen reacties
17-01-2005
Misschien een beetje gekke vraag, maar heeft een zygote vanaf de conceptie een ziel? Ik snap heel goed dat we vanuit voorzichtigheid zeggen dat ook een bevruchte eicel een ziel heeft en dat ook het vo...
Geen reacties
17-01-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering