Wat is het verschil tussen betrouwen en vertrouwen?

Ds. J.D. Heikamp / Geen reacties

27-02-2008, 00:00

Vraag

Wat is het verschil tussen betrouwen en vertrouwen?

Antwoord

We gaan eerst op zoek in van Dale. Betrouwen is: zich veilig achten. Hij is een betrouwbaar persoon, dat is: je kunt je op hem verlaten. Betrouwbaarheid= iemand is geloofwaardig. Op zoek in Gods Woord. Er zijn veel teksten die het woord betrouwen kennen. Een voorbeeld is 2 Samuël 22:3: God is mijn Rots, ik zal op Hem betrouwen. De kanttekening schrijft erbij: of op Hem vertrouwen, dat is: tot Hem de toevlucht nemen. Een Rots heeft een Schuilplaats en daar acht David zich veilig omdat hij door het geloof op de Heere betrouwd.

Vertrouwen is zegt van Dale: in vertrouwde handen. Er is een vertrouwelijke omgang. In Gods Woord. Voorbeeld is Jesaja 12:2: Zie, God is mijn Heil, ik zal vertrouwen en niet vrezen. Hier gaat het over de dankzegging van Gods volk voor de verlossing in Christus aan hen bewezen. Hier ligt dus het anker der hoop geworpen in het Middelaarshart van Christus. Zich op Hem te verlaten omdat Hij is hun heil, zaligheid.

In het ware geloof moge Gods kinderen op de Heere vertrouwen en in de geestelijke worsteling en strijd op Hem betrouwen. En daar is nog nimmer een arme zondaar bedrogen mee uitgekomen. Ik hoop dat je er zin in krijg om de vele leerzame teksten met behulp van de kanttekeningen er op na te slaan.

Met vriendelijke groeten en in alles Gods zegen toegewenst,
Ds. J. D. Heikamp
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.D. Heikamp

  • Geboortedatum:
    09-11-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Staphorst
  • Status:
    Actief
283 artikelen
Ds. J.D. Heikamp

Bijzonderheden:

Emeritus

website: http://dsheikamp.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben al tig keren verliefd geweest op een meisje, maar als ik dan een paar keer uit ben geweest is het over en scheelt het me allemaal niet veel meer. Hoe kan dit, daar ik toch al een aantal keren h...
Geen reacties
27-02-2007
Twee weken geleden heb ik besloten psychische hulpverlening te zoeken. Al langere tijd heb ik last van negatieve stemmingswisselingen en eetproblemen en na heel lang twijfelen heb ik de stap gezet (bi...
Geen reacties
27-02-2019
Ik verlies tussen mijn menstruaties door altijd heel veel afscheiding. Het is soms zo veel dat, als ik op het toilet zit, het er gewoon in slierten uit komt lopen. Is dit normaal?
Geen reacties
27-02-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering