Geluksdrift maakt ongelukkig

Habakuk.nu / 2 reacties

21-03-2011, 09:03

Eigenlijk zegt de tijdgeest van nu tegen ieder mens: zoek het zelf maar uit! Alles is goed, als je er zelf maar achter kan staan. Het gaat niet om waarheid maar om authenticiteit. Door deze onbeperkte autonomie verliezen mensen het contact met de wereld om zich heen. Mensen verliezen het gevoel van verbondenheid met anderen en het leven in zijn geheel. Zelfontplooiing, autonomie en onafhankelijkheid worden gepresenteerd als zaligmakend. Maar in feite maken deze zogenaamde ‘waarden’ talloze mensen verschrikkelijk eenzaam.


Daarom hebben therapeuten het zo druk. Zij proberen de mensen te helpen weer betekenis aan hun leven te geven en een gevoel van verbondenheid met het leven te vinden. Maar de meeste therapeuten leggen toch weer de nadruk op het individu. Zij stimuleren de cliënt om zichzelf nóg meer te ontplooien en te verwezenlijken. De nieuwe godsdienst is het werken aan jezelf. Terwijl de problemen juist begonnen zijn door een veel te grote nadruk op het zelf, de autonomie en de persoonlijke onafhankelijkheid. Het is goed bedoeld van de therapeuten, maar het is niet het antwoord op het diepe gevoel van eenzaamheid. Want wie alleen maar streeft naar behoud van het eigen leven die zal zijn leven verliezen.

Uitermate saai
Het ware antwoord is gelegen in het weggeven van jezelf. De woorden van Jezus zijn nog net zo waar als altijd. Onderwerping aan God en aan Zijn wetten is noodzakelijk. Je bent niet gemaakt om jezelf te dienen en te behagen. Het is uitermate saai om voor jezelf te leven. Je bent gemaakt om Hem lief te hebben, te dienen en gehoorzamen.

Ook zal het je goed doen wanneer je leert jezelf op te offeren voor anderen. Als je soms het gevoel hebt dat je geen contact hebt met de wereld om je heen, met het echte leven, besluit dan om je meer toe te wijden aan de gemeenschap. Vraag jezelf af wat je kan betekenen voor een ander. Sta niet langer zelfgericht in het leven, want het maakt je doodongelukkig. Geef jezelf weg aan je huwelijkspartner, je kinderen, je ouders, de kerkelijke gemeente, de vereniging, het bedrijf, de samenleving. Ga op bezoek bij de weduwe of weduwnaar, de zieke of de gevangene of de lijdende die God op je pad brengt. Wie bereid is op deze wijze zichzelf te verliezen, die zal zijn leven vinden. Je zult er veel meer voor terugkrijgen dan dat je er voor hebt opgegeven.

Oscar Lohuis
Oscar Lohuis is publicist en predikant, zie ook www.goednieuws.info. Een uitgebreidere versie van dit artikel verscheen eerder in De Oogst, het maandblad van stichting Tot Heil des Volks.
 

Habakuk.nu op 21-03-2011, 09:03
2 reacties
pretty
21-03-2011 / 20:26
als je alleen maar geeft, loop je grote kans niet meer te kunnen ontvangen, wat juist ook tot ellende kan leiden in relaties, huwelijk etc.
waterval
22-03-2011 / 17:36
Jezus Zelf gaf ons het voorbeeld: Hij is op de aarde gekomen om te dienen! Daarom behoren wij inderdaad dit voorbeeld te volgen, ook al kan dit ontzettend moeilijk zijn. Maar in de praktijk zal het vaak meevallen, in die zin: dat we echt niet alleen maar hoeven te géven. Want er zal ook dankbaarheid voor terug komen, en mensen zullen onze dienstbaarheid over het algemeen toch opmerken/ of waarderen. Maar het belangrijkste is: De Heere ziet het als wij een beker koud water geven aan een van de minsten, en dat is goed in Zijn ogen. Als we het inderdaad niet doen om er zelf beter van te worden, maar om Hem daarmee ook te dienen!

Meer nieuws

EDE – De Amerikaanse tenor Daniel Rodriquez "de zingende held van Ground Zero" is op DV. zaterdag 19 maart 2011 de speciale gast van de Kom Ook Groep in Ede. Rodriquez zal natuurlijk zingen, maar ook ...
Geen reacties
16-03-2011
Een aantal Puttenaren kan weer rustig slapen. Ze vreesden dat de toren van het nieuwe kerkgebouw van de Hersteld Hervormde Kerk hoger zou uitvallen dan die van de Oude (Protestantse) Kerk in het dorp....
5 reacties
14-03-2011
In Arnemuiden e.o. gaat een inzamelingsactie van start voor de families van de vermiste garnalenvissers in de Franse kustwateren. De kotter is geborgen maar de mannen zijn nog steeds niet gevonden. Co...
Geen reacties
10-03-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering