Lekker griezelen?

Habakuk.nu / 29 reacties

29-10-2010, 11:00

Het lijkt lang geleden dat 31 oktober vooral als hervormingsdag werd herkend. Nu bereiden de mensen zich steeds vaker voor op de viering van het griezelfeest Halloween. De Volkskrant van vandaag toont een foto van een rijtjeshuis in Nijmegen met een voortuin vol attributen, zoals duivels en doodskisten: 'Klaar voor het griezelfeest', heet het. De krant vermeldt verder: 'In tal van steden vertonen bioscopen in de nacht van zaterdag op zondag horrorfilms'. Nog verderop in de krant, op de kunstpagina, lezen we een verslag van het optreden van de Zweedse black metalband Watain, eergisteren in Rotterdam.


In het verslag staat te lezen: 'Het stinkt in de Rotterdamse metalclub Barung. Een bijna ondraaglijke lucht van rottend vlees vult de zaal als op het podium een altaar wordt opgebouwd uit de satanische attributen'.
Diezelfde Volkskrant kwam afgelopen zaterdag (23 okt.) met een verrassend evenwichtig artikel over de tragische moordzaak op Urk. Bij de moord op de 14-jarige Dirk Post speelden occulte zaken een belangrijke rol. Opvallend is dat in het artikel niet gesneerd wordt en dat de occulte zaken serieus worden genomen. In de kantlijn worden zelfs een aantal christelijke organisaties beschreven die zich bezighouden met hulpverlening aan mensen die occult belast zijn. De duivel heeft op Urk even zijn ware gezicht laten zien. In Johannes 10 vers 10 staat het zo: 'De dief komt niet dan om te stelen en te slachten en te verdelgen.'

Geen vaagheid
Dat het (nieuwe) heidendom zich heel actief aan het profileren is, wil bij veel kerkmensen nog niet echt doordringen. Onlangs vertelde een moeder me nog dat ze er geen kwaad in zag dat haar zoon meedeed aan de Halloween-avond op de vaag christelijke school waar hij op zat. Maar de tijd voor dit soort vaagheid is echt voorbij. De duivel laat zich steeds duidelijker zien en dat schreeuwt om een duidelijk en radicaal antwoord van hen die in Christus geloven. Dat vers in Johannes 10 vervolgt met: 'Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben in overvloed'. Het is licht tegen duisternis en dood tegen leven. De term 'pro life' krijgt hier nieuwe betekenis.

Ongebruikte schatten
Wij staan voor een duidelijke keus. God of de afgoden. Het Licht der wereld of de 'lord of darkness'. De kerk zal zich moeten bezinnen over hoe ze moet omgaan met het nieuwe heidendom. En hoe ze moet omgaan met steeds meer mensen die in aanraking gekomen zijn met occulte zaken. Veel bijbelgedeelten in het Oude- en Nieuwe Testament kunnen ons daarbij helpen. De christelijke gemeente heeft nog veel ongebruikte schatten in huis.

Krijn de Jong

Krijn de Jong is stafmedewerker bijzondere projecten bij stichting Tot Heil des Volks.

Habakuk.nu op 29-10-2010, 11:00
29 reacties
Dorah
29-10-2010 / 14:30
http://www.nd.nl/artikelen/2010/oktober/29/-tbs-niet-genoeg-bij-occulte-belasting-
Catherine
29-10-2010 / 15:44
Brrr, zag die vreselijke gizichtjespompoenen bij de AH liggen !!
mortlach
29-10-2010 / 19:59
De meeste mensen zullen je nogal raar aankijken als je het heidendom verwijt omdat ze naar een Halloween-feestje gaan. Oorspronkelijk een oogstfeest, vandaar die pompoenen, is de tijd van Halloween de opmars naar een lange, donkere winter waarin de natuur doods lijkt. Natuurlijk hebben christenen leven in overvloed, maar daarmee verander je niets aan de cyclus van de natuur en de behoefte van mensen om bepaalde momenten te vieren.

Maar dat is ook alweer veel te diep gedacht: voor de meeste mensen is het gewoon een gelegenheid om je creatief uit te dossen en plezier te maken, net als Carnaval eigenlijk. Hier in ierland lopen komend weekend ook de 'zombies' weer door de straten, studenten die na Halloween gewoon de grime er weer afwassen en hard doorstuderen voor de tentamens.
Omega
29-10-2010 / 22:19
"Dansen met de dood" lijkt me niet echt creatief plezier maken.
mortlach
29-10-2010 / 23:11
Ik weet niet precies waar je dat citaatje vandaan hebt, maar het klinkt wel een stuk dramatischer dan het werkelijk is. Nogmaals, voor de meeste mensen is Halloween gewoon een soort carnaval, met een iets donker thema dat past bij het seizoen.

Er wordt soms net gedaan of dingen als seizoen en landschap geen invloed hebben op de beleving van de mens. Nu ik een tijdje in ierland woon kan ik zeggen dat dat allesbehalve waar is. Het landschap en de natuur vormt je. Het kan zijn dat mijn idee niet klopt, maar ik vermoed dat in het midden-oosten bijvoorbeeld de seizoenswisselingen een stuk minder heftig zijn. De manier waarop mensen uit het MO daarmee omgaan is dan zonder twijfel heel anders dan de manier van mensen in ver noorderlijke streken.

Hoe je het ook wendt of keert, de dood hoort bij het leven, niet alleen aan het eind van een mensenleven, maar ieder jaar wanneer herfst overgaat in winter. Daar gaan mensen op een bepaalde manier mee om, dat is blijkbaar nodig. Laat ze lekker alsjeblieft.
Cloudsadmirer
29-10-2010 / 23:34
De Bijbel is duidelijk genoeg over hoe je omgaat met de dood en daar past deze manier echt niet in.

Zet halloween eens naast Kerst. Halloween is donker en doods, Kerst is Licht en Leven! De keuze lijkt me niet zo moeilijk.
Halloween: bloed van haat, verderf en dood. (denk even aan de bebloedde poppen aan de stroppen) Pasen: bloed van Liefde, vergeving en genade. (Koning Jezus aan het kruis, voor ons!)

Wie wil zo'n God van Licht inruilen voor de god van duisternis????? Allebei kan niet!
mortlach
30-10-2010 / 00:59
Dat is dus precies wat ik bedoel. De Bijbel is duidelijk, maar de Bijbel is ook een document uit een gebied waar je geen winter hebt, waar je niet de helft van de dag of meer in het donker zit. Ik heb vrienden in Finland die van november tot februari in de donker zitten. Dat doet wat met je hoor.

Het gaat helemaal niet om kiezen voor de 'god van de duisternis'. Dat is, met alle respect, echt een houding voor christenen die Satan achter elke boom zien zitten. De manier waarop in de Bijbel wordt omgegaan met de dood van de natuur is simpelweg vanwege het klimaatsverschil niet voor iedereen in noordelijke streken van evenveel waarde.

Maar dat is een beetje het hele punt, is het niet? De Bijbel MOET genoeg zijn, zonder te kijken naar karakter, tijd, cultuur, klimaat. Dat is een hele leuke gedachte, maar ik vrees dat de praktijk weerbarstiger is.

Kerst is inderdaad een feest van licht en leven (ook trouwens voornamelijk door de heidense invloed van het midwinterfeest, maar dat terzijde). Halloween staat aan het begin van de donkere periode, de winter, en Kerst valt rond het moment dat de dagen weer langzaam langer worden. De feesten en gebruiken worden aangepast aan de behoeften van de mensen. Door het feest te 'bestrijden' ontken je eigenlijk de behoeften die mensen hebben, en dat is jammer.
Dorah
30-10-2010 / 09:10
@ Rinske, Halloween naast Kerst zetten lijkt me niet zo'n goed idee. Het is van oorsprong net zo'n heidens feest als Halloween. Goed, we hebben er dan wel een christelijk sausje over gedaan maar dat terzijde..
bakvis
30-10-2010 / 10:21
vroeger holden bijgelovige mensen pompoenen uit en deden er kaarsen in om de boze geesten van hun huizen weg te jagen. halloween is/was het moment om met geesten van overledenen in contact te komen. Het is de tijd om de geesten en de duivel af te schrikken door je zo eng mogelijk te kleden. halloween heeft heidense en onbijbelse wortels! Halloween vieren alsof het een onschuldig feestje is kan niet!! We kunnen niet net doen alsof het 'maar' een beetje griezelen is, het is spelen met de aartsvijand van God en geestelijk gezien spelen met je eeuwig leven!
doodshoofden, drakula's, geesten,bloed moord en dood.....laten we ons er verre van houden en het Licht van het Evangelie verspreiden!
henkie
30-10-2010 / 11:06
We leven inmiddels 1600 jaar verder, Dorah. Ik snap niet waarom kerst afgedaan wordt als Halloween met een christelijk sausje. Een overbodige opmerking wat mij betreft.

Naast het feit dat ik het niet kies vindt om te koketteren met dood en verderf begrijp ik niet zo waarom die import-feesten uit de VS ons commercieel door de strot geduwd moeten worden.
Cloudsadmirer
30-10-2010 / 11:23
Dorah, wat zeg jij nu voor ongelofelijjks? Kerst een heidens feest? Goedemorgen, Kerst is altijd een Christelijk feest geweest hoor.
Ik bedoel de kerstlichtjes niet als ik zeg dat het een feest van licht is. Het is een feest van Koninklijk Licht omdat HIj het Licht van de wereld is! Snap je?

Mortlach, je draaft m.i. ver door door halloween 'goed te praten' door doodse natuur e.d. Natuurlijk doet het wat met je (kan ik me zo inbeelden) als je de hele winter in het schemer/donker leeft. Maar ga me niet vertellen dan mensen dan behoefte hebben aan nóg meer donkerheid. Licht is dan juist welkom! En bovendien slaan die gruwelijke poppen die hier en daar aan galgen hangen totaal niet op de 'doodse natuur' en dat is ABSOLUUT duivels!! Ik vind je stelling dus echte onzin en nergens op gegrond.
Cloudsadmirer
30-10-2010 / 11:34
Ik vind het gewoon bezopen dat dit mag! Je durft met kleine kinderen toch bijna niet meer door een winkelstraat hier waar zo'n afzichtelijke dracula pop hangt.

Als sommige mensen beweren dat Godsdienst iets is wat 'achter de voordeur' moet blijven laten ze deze feesten dan ook lekker in besloten ruimte houden. Je word er gewoon ongewild mee geconfronteerd. Het word je inderdaad 'door de strot geduwd'!!
EVA
30-10-2010 / 13:25
De duivel heeft zijn intrek genomen in het haloween feest, je kan de xenos niet instappen of je valt over de grafzerken, doodshoofden, hier bij ons in de straat WALCHELIJK, doodskisten in de tuin, skeleten voor de deur, en dan vanavond komen de kids met hun ouders langs verkleed als duivels, witte gezichten, zwarte gewaden........niks onshuldig feestje duivelsfeest.
Catherine
30-10-2010 / 15:37
Er werd gebeld, ik deed open. Ik deinsde meteen achteruit. Een heel groepje kinderen, met ouders, dat wel, maar allemaal met griezelige maskers op, attributen bij zich. Ze kwamen snoep ophalen !
Sorry, ik heb niet gegeven ! Ik vond het belachelijk dat ouders met 5-jarige kinderen ZO langs de deur gaan ! Ik hoop dat ik ze nog eens tegenkom, zonder kind, dan kan ik vragen wat hen bezielde.
mortlach
30-10-2010 / 15:59
@Rinske
Je mening staat je natuurlijk geheel vrij, en het is niet mijn bedoeling je 'over te halen' of wat dan ook. Ik hoop alleen op een beetje begrip voor de mensen die het wél vieren, voor wie het wél gewoon een leuk feestje is zonder al die associaties met de duivel en dergelijke.

Mensen hebben geen behoefte aan nog meer donkerheid, maar door de schemer te vieren (waardoor je laat zien dat je er niet bang voor bent) zal de lange donkere winter draaglijker zijn. Aan het begin van de winter een lichtfeest vieren, dat zou ik pas raar vinden. Dat maakt het contrast toch alleen maar schrijnender? We hebben het wel over een feest dat dateert van voor de uitvinding van de gloeilamp.

Dat je het als christen niet op die manier wilt vieren begrijp ik helemaal. Maar een groot gedeelte van Nederland is al lang niet christelijk meer. Trouwens, in Amerika, waar een groot gedeelte van de bevolking nog wel christen is, wordt Halloween meer gevierd dan waar dan ook.

Het is treurig dat je niet meer met je kinderen naar de stad durft, al komt het wel een beetje op mij over als een onnodig heftige reactie. Als je gewoon langs zo'n pop loopt is er toch niks aan de hand? Kindertjes kunnen wel wat hebben hoor, die leven toch ook niet in een cocon?

Wat dat commerciële betreft... Ja, de winkeliers en de kleingrutters proberen ook wat geld te verdienen, en dat doen ze door in te spelen op oude en nieuwere tradities. Daar is toch niks mis mee? Was het geen Halloween, dan waren het wel extra spaarpunten geweest ofzo.
Dorah
31-10-2010 / 08:56
@ Rinske,
Ken je wortels meid! Wat kerkgeschiedenis lezen kan veel verhelderen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kerst#Oorsprong

@ Henkie,
Ok, ik draafde een beetje door. Maar ik vind wel dat we moeten weten waar het eigenlijk vandaan komt.
Cloudsadmirer
31-10-2010 / 14:06
Dorah,
mijn wortels zijn de Bijbel!
Kerst is voor Christenen het Kindje Jezus wat geboren werd in Bethlehem! En of dat nu op de precieze data is... van kalender verschuivingen en dergelijke heb ik geen verstand, het interesseert me ook niet en het doet er ook niet toe. Zijn geboorte is altijd al gevierd en nu vieren we dat toevallig op de dagen die Kerst heten.
Misschien had ik halloween dan beter niet naast (de naam) Kerst moeten zetten maar naast 'de geboorte van Jezus'. Dat bedoelde ik in ieder geval, hoop dat het nu duidelijk is.

Mortlach,
Ik respecteer mensen zoals ze zijn maar niet altijd respecteer ik hun (en mijn eigen) daden. Zoals dus halloween vieren.
Ook heb ik niet gezegt dat ik met mijn kinderen niet naar de stad durf. Ik heb gezegd dat je hier in een winkelstraat BIJNA niet meer met kinderen in het algemeen langs zou durven lopen!
Er zijn discussies over geweldadige games (en Bijbelverhalen)e.d. en halloween is een onschuldig feestje.....?

Kinderen kunnen heus wel ergens tegen zeg je? Tegenwoordig word je zo ongeveer gezien als kindermishandelaar als je je kind een tik op de vingers geeft... dus volgens veel psychotherapeuten kunnen kinderen blijkbaar heel erg weinig hebben.... Maar voor halloween maken we een uitzondering? Dan kunnen kinderen opeens wel heel veel hebben.
Ik denk dat er heel veel lieve kindertjes heel veel nare dromen hebben in deze dagen.....
Slaap en angststoornissen groeien de laatste jaren trouwens explosief onder (jonge) kinderen volgens onderzoeken.
Kinderen hebben behoefte aan één ding: 'veiligheid en bescherming'. halloween is een associatie met donker en dood en dat valt beide niet onder veiligheid en bescherming.
1a2b3c
31-10-2010 / 19:36
God heeft bevolen dat we Zijn Woord aan onze kinderen doorgeven.
Deut.6: 7 En gij zult ze uw kinderen inscherpen, en daarvan spreken, als gij in uw huis zit, en als gij op den weg gaat, en als gij nederligt, en als gij opstaat.
En natuurlijk geef je het Woord door op het niveau van je kinderen.

God wil ons juist redden van de duivel en de dood, hoe kan je dan feest vieren met dat wat je vijanden zijn!! Efz.4: 27 En geeft den duivel geen plaats.
ostrogoot
31-10-2010 / 23:20
Rinske
Kinderen hebben behoefte aan één ding: 'veiligheid en bescherming'. halloween is een associatie met donker en dood en dat valt beide niet onder veiligheid en bescherming.

Wat hoor ik dan in de kerk? Bijna niemand is verzekerd van de eeuwigheid en de bezoldiging van de zonde is de dood?????

Alle christelijke feestdagen hebben een heidense achtergrond. Kerst ook en voor jou Pasen en Pinksteren ook.
Allerheiligen en Allerlzielen waren/zijn kerkelijke feestdagen en worden nog steeds gevierd. Sta eens open voor het niet magisch religieus denken en denk rationeel
mortlach
01-11-2010 / 00:45
@rinske. Kinderen hebben behoefte aan veiligheid, en daar valt een tik geven onder? Dat is kras. Maar goed, je voedt je kinderen op zoals het je zelf het beste lijkt natuurlijk.

Halloween is in mijn ogen inderdaad een onschuldig feestje, en mijn neefje en nichtje moeten alleen maar heel erg lachen om al die gekke maskers. Niks geen slaapproblemen of angststoornis. Dat komt waarschijnlijk omdat hun ouders er allemaal heel erg relaxed op reageren, en dat goede voorbeeld volgen de kinderen. Als ouders er allemaal maar van in een kramp schieten, kan ik me voorstellen dat dat de kinderen negatief beinvloedt.

Halloween is het vieren van een feestje, en dus een teken dat je niet bang hoeft te zijn. Dat lijkt me prima passen onder het kopje 'bescherming en veiligheid'. Maar goed, je laat je kleuterende kinderen ook niet naar horrorfilms kijken, terwijl die voor volwassenen volkomen onschuldig (en psychologisch interessant en noodzakelijk) vermaal zijn. Alles in gepaste mate dus.

Meer nieuws

De oudste actieve bezoeker van Refoweb, Ger Gerritse uit Zeist, ligt op sterven. Een afvaardiging van Refoweb heeft hem donderdagavond 21 oktober kort mogen bezoeken. Het bezoek stond in het teken van...
8 reacties
22-10-2010
'God zij gedankt', deze uitroep klonk keer op keer tijdens de bevrijding van de 33 Chileense mijnwerkers. Het waren ook de woorden van president Sebastián Piñeda toen de eerste geredde mijnwerker bove...
1 reactie
16-10-2010
Een aantal kleine gereformeerde kerken - Vrijgemaakt, Christelijk en Nederlands Gereformeerd - discussiëren intern nog steeds over homoseksualiteit. Een punt dat hen op dit moment onderling verdeelt i...
1 reactie
11-10-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering