Make-a-Preek

Nieuwsredactie / 7 reacties

16-11-2009, 11:38

Domineeworden.nl, een website die jongeren enthousiast moet maken voor het predikantschap, werd vrijdagmiddag tijdens de vergadering van de generale synode van de PKN gepresenteerd. Prof. Gerrit de Kruijf (PThU) gaf aan dat bij het werven van theologen tot nu toe is ingezet op de studie en niet op het ambt van predikant. Het initiatief voor het werven van studenten lag vooral bij de universiteiten en niet bij de kerk. Daarom heeft de Protestantse Kerk in samenwerking met de Protestantse Theologisch Universiteit (PThU) een werkgroep ingesteld. De nieuwe website is het eerste middel waarmee de werkgroep onder jongeren wil gaan werven.


Hoe word ik dominee? Op Domineeworden.nl staat informatie onder kopjes als ‘Wat doet een dominee?’, ‘Waar werkt een dominee?’ en ‘Hoe word ik dominee?’. Verder heeft de site een essay-prijsvraag uitgeschreven met als opdracht een opstel te schrijven over: ‘God: Iemand of Iets?’. Ook kan men filmpjes insturen onder de noemer ‘Make-a-Preek’.


De presentatie tijdens de synode

 

Nieuwsredactie op 16-11-2009, 11:38
7 reacties
Con
16-11-2009 / 12:22
Vreselijk. Weer zo'n wanhopige poging van het zieltogende instituut dat PKN heet. Per week stappen ruim 1.100 mensen deze kerk uit. Logisch. Wat heeft het nou te bieden?

Dominee wordt je dus als je het "leuk" vindt. De roeping van God interesseert ze niet zoveel meer bij deze 'kerk'. (De enkele Bijbelgetrouwe gemeenten uitgesloten).
mezelf
16-11-2009 / 12:54
Ik dacht echt dat dominee worden een roeping was en is. Dat er zo'n website komt vind ik een hele slechte zaak
1a2b3c
16-11-2009 / 13:31
Con, hou je er rekening mee dat je ook van je uitspraken over de PKN verantwoording zal moeten afleggen?
Er is geen volmaakte kerk hier op aarde, dat is de PKN niet en geen enkele andere kerk. Je gaat echt te ver en ik denk dat je dat zelf ook heel goed weet.
Wil je echt zo graag provoceren en shockeren?
Of wil je alleen maar discussie uitlokken?
Hoe dan ook, je zal elk woord moeten verantwoorden tenzij je Jezus als je borg hebt. Ik hoop het laatste voor je maar ga dan eens proberen Zijn voorbeeld te volgen. Hij at en dronk met tollenaars en zondaars dus al zouden er in de PKN alleen maar zondaars zitten zul je nog je houding moeten veranderen.
Annet76
16-11-2009 / 18:10
Zo Con…die zit!
Als (belijdend) lid van de PKN kerk zal ik het boetekleed aantrekken van dit ‘wanhopige instituut’....;)
Desalniettemin ben ik liever lid van een wanhopig instituut dan dat ik dergelijke (harde!) uitspraken doe vanuit een reformatorische achtergrond.
Zelfs ik als lid van de – steeds verder afglijdende - PKN zou een dergelijke reactie veel beter en met meer Bijbelse onderbouwing kunnen brengen. Dus die PKN is eigenlijk zo gek nog niet;))

Alleen…. hebben jullie de site goed gelezen? En dan bedoel ik ook ECHT goed gelezen? Of wordt er alleen maar uitgehaald wat je niet bevalt om dat vervolgens breed uit te meten?
Er staat op deze site niet geschreven dat dominee worden voor iedereen is weggelegd. Er staat wel degelijk geschreven dat dominee worden een roeping moet zijn!
Wat er ook wordt geschreven – en daar lees je dan met gemak maar even overheen – is dat theologie studeren niet per definitie betekent: dominee worden.
En dus daarom nodigen ze mensen uit voor deze site, omdat er meerdere opties open liggen met een theologiestudie. Niet elke theoloog wordt dominee, maar wel voor elke theoloog is er genoeg werk aan de winkel!
Annemarije92
16-11-2009 / 20:42
Ik vind het een beetje hoog gegrepen. Begrijp me goed, ik veroordeel geen gemeenten en ik weet dat God overal Zijn kinderen vandaan haalt, maar... dominee worden is een roeping die je van God krijgt en nu wordt deze roeping onderuit gehaald. het is niet voor niets dat de theologische school niet groot is, er zijn nu eenmaal niet veel mensen die van God de vrijmoedigheid krijgen om dominee te worden. Ik vind dit persoonlijk ontering van Gods manier. Maar aan de ander kant is het inderdaad wel nodig dat er theologen komen. Dat kan alleen op een andere manier gevraagd worden. Nu ligt de nadruk op het dominee worden zónder roeping, de nadruk kan beter gelegd worden op de nood van het ontbreken van goed onderlegde bijbelkenners (theologen dus) die zich richten op het behoud van onze jongeren bij de kerk. Niet HET behoud, daar moet een dominee op wijzen. Iemand met een roeping van God.
eduard1
17-11-2009 / 11:12
@Annemarije92
Goed lezen, zoals Annet76 al aangeeft. Blijkbaar wordt het element van roeping wel degelijk benadrukt. Alsook de andere mogelijkheden met deze studie.
En over vrijmoedigheid krijgen om dominee te worden: zou het ook zo kunnen zijn dat God wel roept maar dat mensen ongehoorzaam zijn? die vervolgens wegschuilen achter: ik heb geen vrijmoedigheid?

@ Con,
wees toch voorzichtig! Ook jij zult rekenschap moeten afleggen van IEDER ijdel (=zinloos) woord wat je gesproken/geschreven hebt.
Coby_Pors1
18-11-2009 / 16:31
Hoorde (helaas pas zonet) jullie credo op tv in het programme Goedemorgen, Nederland.

MAKE-A-PREEK
Schitterend !

THAT'S THE SPIRIT, GUYS
(If you know what I mean)

Meer nieuws

Meer dan 1,500 orthodoxe joden demonstreerden zaterdag in het centrum van Jeruzalem tegen het voornemen van chip-fabrikant Intel om ook op zaterdag te werken. Dat heeft een woordvoerder van de politie...
Geen reacties
14-11-2009
Indie developer B&H heeft voor de Xbox 360 een interactieve Bijbel-applicatie ontwikkeld, die je voor 400 microsoft points kunt downloaden. De applicatie luistert naar de naam Bible Navigator X en ric...
Geen reacties
13-11-2009
DOORN – Op de komende jongerenavond -donderdag 12 november- van de stichting JijDaar in Doorn, spreekt gemeentestichter Jurjen ten Brinke uit Amsterdam over het thema “Van T-splitsing naar Kruispunt”....
Geen reacties
10-11-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering