Begrafenisetiquette

Ingezonden mededeling / Geen reacties

13-04-2019, 15:12

Hoewel het al lang niet meer zo is dat vrouwen in een zwart mantelpakje en mannen in jacquet met hoge hoed naar een uitvaart gaan, is er nog steeds een etiquette die geldt wanneer je naar een begrafenis gaat. 5 punten om in het oog te houden:


Wat te dragen naar de begrafenis

Probeer schone en gepaste kleding te dragen. Een beetje conservatief is een pré, terwijl het ook zeker aan te raden valt om kleding te dragen die comfortabel voor je is. Mogelijk heeft de overledene in de begrafenisverzekering aangegeven wat de dress code is, houd je hier dan aan. Bij verzeker je uitvaart kun je dit ook zelf aangeven.

Waar te zitten bij de begrafenis

De eerste rij of twee stoelen of banken zijn meestal gereserveerd voor de directe familie van de persoon die is overleden. Bij veel begrafenissen willen vrienden en andere gasten de nabestaanden voldoende ruimte geven, maar per ongeluk isoleren ze hen dan. Als je merkt dat je alleen voorin zit, kun je anderen uitnodigen om naast je te gaan zitten.

Groet mensen bij de begrafenis

Zeg gerust gedag tegen mensen bij de begrafenis en reageer op condoleances die worden aangeboden. Heb niet het gevoel dat je iedereen die de begrafenis bijwoont, moet groeten, vooral niet als er veel mensen aanwezig zijn. De meeste mensen zullen het begrijpen. Als je mensen begroet, heb dan niet het gevoel dat je een langdurig gesprek moet voeren. Gewoon hallo zeggen en mensen bedanken voor hun komst is voldoende. Natuurlijk is een langer gesprek ook mogelijk, maar dat is geen verplichting.

Reageren op clichés

Het kan zijn dat veel mensen hun condoleances aanbieden door dezelfde woorden te gebruiken. Hoewel dit je het gevoel kan geven dat mensen onoprecht zijn, moet je er rekening mee houden dat veel mensen moeite hebben om de woorden te vinden om uit te drukken hoe ze zich voelen bij het overlijden van een geliefde. Het feit dat iemand zijn condoleances uitspreekt door middel van een cliché, wil natuurlijk niet zeggen dat ze niet veel om jou of de persoon die is overleden, geven.

Omgaan met ongepaste of ongemakkelijke gesprekken

Hoewel de meeste mensen het goed bedoelen, weet niet iedereen dus hoe ze condoleances moeten betuigen. Veel mensen weten bovendien niet hoe ze zich op een begrafenis moeten gedragen. Wees erop voorbereid dat mensen dingen tegen je zeggen die misschien ongemakkelijk, ongevoelig of egocentrisch aanvoelen of dat mensen ongepaste of gevoelige onderwerpen ter sprake brengen. Probeer deze mensen het voordeel van de twijfel te geven en onthoud dat iedereen op de begrafenis met het verlies zal worstelen. Wanneer je wordt geconfronteerd met ongevoelige opmerkingen of vragen, kun je die mensen slechts bedanken voor het bijwonen van de dienst en weglopen.

Ingezonden mededeling op 13-04-2019, 15:12
Geen reacties

Meer nieuws

Onlangs maakte Jan van den Brink, panellid van Refoweb's vragenrubriek, een reis naar India. Zijn dochter, die een jaar lang vrijwilligerswerk in een kindertehuis aldaar deed, ging ook mee. Voor Refow...
Geen reacties
28-02-2019
In het boekje “Geloof en psyche” wil ds. P. Roos (panellid van Refoweb) vanuit het Woord van God steun bieden aan degenen die met psychische moeiten worstelen. De emeritus-predikant uit de CGK gaat oo...
Geen reacties
31-01-2019
18 jaar na de oprichting van Refoweb kunnen we constateren dat de site nog steeds in de lift zit. Bijna 1,5 miljoen mensen vereerden Refoweb met een bezoekje en bekeken daarmee 11.311.183 pagina’s. (L...
Geen reacties
31-12-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering