Veel ongevaccineerde reformatorische jongeren kregen alsnog mazelen

Nieuwsredactie / 5 reacties

28-05-2018, 09:40

Reformatorische jongeren, die niet in de Biblebelt wonen, niet op een reformatorische school hebben gezeten en niet gevaccineerd zijn hebben meer kans om op latere leeftijd mazelen te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van GGD Gelderland-Zuid (o.a. via Refoweb).


Tijdens de mazelenepidemie van 2013/2014 waren er opvallend veel patiënten die ouder waren dan 14 jaar. Dit waren vooral ongevaccineerde reformatorische jongeren, die tijdens de vorige epidemie (in 1999/2000) niet besmet zijn geraakt. Anne de Munter en collega’s onderzochten welke jongeren tijdens hun kindertijd de mazelen hadden gemist en in 2013/2014 alsnog mazelen kregen.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder ongevaccineerde reformatorische jongeren, waarbij de jongeren die tijdens de epidemie van 2013/2014 mazelen hadden gekregen werden vergeleken met jongeren die al op de kinderleeftijd mazelen hadden gehad. Het bleek dat jongeren die tijdens hun kindertijd niet in de Biblebelt woonden en niet op een reformatorische school hadden gezeten meer kans hadden om pas op latere leeftijd mazelen te krijgen. Ook degenen die in 1999/2000 nog te jong waren om naar school te gaan en geen oudere broers en zussen hadden of tot een gematigd conservatieve kerk* behoorden kregen vaker pas op latere leeftijd mazelen.

Mazelen verloopt ernstiger naarmate men ouder is en leidt dan vaker tot complicaties en ziekenhuisopnames. Mede omdat de vaccinatiegraad in de gematigd conservatieve kerkgenootschappen* stijgt adviseren de onderzoekers om het ernstiger verloop van mazelen op latere leeftijd en de mogelijkheid van een inhaalvaccinatie te bespreken met jongeren en (jong) volwassenen die nog vatbaar zijn.

 

*Tot de gematigd conservatieve kerken rekenen de onderzoekers: Gereformeerde Gemeenten, Hersteld Hervormde Kerk, Christelijke Gereformeerde Kerken en PKN (inclusief Gereformeerde Bond)

Lees meer artikelen over:

vaccinatie
Nieuwsredactie op 28-05-2018, 09:40
5 reacties
Lekkerbek
30-05-2018 / 07:04
Conclusie: altijd je kinderen op een reformatorische school doen! Maar ik heb zo'n idee dat degene die t bericht geplaatst heeft een andere conclusie trekt
Lekkerbek
30-05-2018 / 07:06
Ik had een hele lange reactie geplaatst maar alleen de eerste 2 regels zijn geplaatst helaas. Ga t niet nog een x doen, alleen nog dit: ik had een lachende smiley erachter gezet.....en nog veel meer maar daar heb ik nu geen tijd meer voor.
CrA
30-05-2018 / 13:47
Zo kunnen we nog wel een paar conclusies trekken of adviezen geven@lekkerbek;-)
Blijf vooral in de Biblebelt wonen, zorg dat er grotere gezinnen komen zodat er meer broertjes en zusjes zijn en breng regelmatig een bezoek aan of ga desnoods over naar een minder gematigd kerkverband.
Lekkerbek
30-05-2018 / 22:38
Haha ja idd. Maar t jammere is dat de rest van mijn reactie niet zichtbaar is. Ik schreef dat ik een beetje discussie moe ben over dit onderwerp. Dat het belangrijk is dat we vooral elkaars mening moeten respecteren en dat we de keuze biddend moeten maken.
Sammie2016
16-06-2018 / 08:00
Mazelen is een zeer besmettelijke vlekkenziekte.
Vaccinatie gebeurt in het eerste levensjaar en het negende.
Je kan een long of hersenontsteking krijgen die dodelijk kan zijn.

Krant 'Lesotho today'.....
Aan mazelen sterven jaarlijks 800.000 kinderen. Volgens het verslag had dit voorkomen kunnen worden door vaccinatie. Het mazelenvaccin kost nog geen gulden per kind.

Meer nieuws

Dat kerkgangers hun eigen kerkbank moeten meenemen alvorens ze er een dienst op kunnen bijwonen, is bepaald geen alledaags gebruik. In het Betuwse Valburg keken voorbijgangers dan ook verbaasd op toen...
Geen reacties
18-04-2018
Pornografie bekijken of op een andere manier even ontsnappen in seks, lijkt misschien vooral iets van mannen, maar we krijgen steeds vaker hulpvragen van vrouwen. Wij, van Dichterbij Herstel, zien een...
Geen reacties
20-03-2018
Dit jaar bestaat het Epilepsiefonds 125 jaar. Wist je dat het Epilepsiefonds het oudste gezondheidsfonds in Nederland is? Al 125 jaar trekt het Epilepsiefonds zich het lot van mensen met epilepsie aan...
Geen reacties
15-03-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering