Doe de Nationale Protestantentest

Protestantse Kerk Nederland (advertorial) / 1 reactie

26-10-2017, 14:21

Meer dan 30.000 mensen hebben hem inmiddels ingevuld: de Nationale Protestantentest. Dat leidt tot goede gesprekken.

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Cornelie de Bruin besloot, na het doen van de test, de profielen van alle 23 protestanten uit de test op te vragen. ‘Sinds halverwege de jaren negentig ben ik lid van een groeigroep in Wateringen. Toen we met onze groep de test bespraken, raakten we aan de praat over de keuzes die je kan maken in je geloof. We hebben allemaal heel verschillende achtergronden, en dan leidt zo’n bespreking tot mooie gesprekken.

De leden van de groeigroep bereiden steeds het verhaal van twee protestanten voor. Daarbij wordt duidelijk hoe divers die verhalen zijn. Cornelie: ‘Luther is al verre geschiedenis. Maar Banning of Johannes de Heer, dat is nog best dichtbij. Mijn vader zag Banning als voorbeeld. Ik ontdekte dat hij een tijdgenoot is van mijn opa en oma. Ze woonden in Friesland, gingen toevallig allemaal naar de kweekschool en hadden nog iets opmerkelijks gemeen: ze waren geheelonthouders.

Door de test is Cornelie erbij stil gezet dat iedereen zijn eigen geloofsbeleving heeft. ‘Als je de tijdgenoten naast elkaar zet, dan snap je ineens meer van hun keuzes. Die keuze voor geheelonthouding bijvoorbeeld. En je ziet dat een aantal figuren in de test erg beïnvloed zijn door de oorlog. Mijn testuitslag was Bonhoeffer, die moet je ook echt in zijn tijd zien.

De Protestantentest

De Nationale Protestantentest bestaat uit 23 vragen rond kerk en geloven. Op basis van de antwoorden ziet elke deelnemer op welke drie bekende protestanten hij of zij het meeste lijkt. De uitkomst van de test is soms verrassend. Socioloog en kerkgeschiedeniskenner Harm Dane, die samen met anderen de test ontwikkelde: ‘Hermann Kohlbrugge, een theoloog uit de negentiende eeuw, gooit op dit moment de hoogste ogen in de testresultaten. Verrassend, maar wel mooi dat zo veel mensen op hem zijn uitgekomen. In de theologie van Kohlbrugge draait het namelijk om het leven uit genade. Het leven uit genade is kennelijk voor veel mensen de kern van hun geloofsleven, de drijvende kracht van hun protestants-zijn.

Wil jij ook weten op welke protestantse man of vrouw jij lijkt? Doe de test!

Protestantse Kerk Nederland (advertorial) op 26-10-2017, 14:21
1 reactie
Jaleco
27-10-2017 / 19:50
Leuke test!

Meer nieuws

Op 24 november hoopt de Theologische Universiteit Apeldoorn ’s middags (vanaf 14.15 uur) en ’s avonds (tot +/- 20.30 uur) weer een TUA-themadag te houden. Deze dag is bedoeld voor iedereen uit de acht...
Geen reacties
06-10-2017
In reformatorische kringen is het gebruikelijk om de Latijnse uitdrukking Deo volente te gebruiken in uitnodigingen. Deze woorden zijn afkomstig uit het bijbelboek Jakobus, hoofdstuk 4 vers 15. Op een...
7 reacties
26-09-2017
Nadat Refoweb in 2015 enkele thema-avonden organiseerde met het evangelistenechtpaar Van Dooijeweert, bleek de vraag om herhaling daarvan zo groot dat Jan en Nellie van Dooijeweert besloten om deze av...
6 reacties
05-09-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering