Refocontainer.nl wil geen refosite zijn

Nieuwsredactie / 6 reacties

20-12-2013, 14:31

"Welkom op refocontainer.nl - Auto's en meer met meerwaarde…", staat er boven de site met de gelijknamige url. Op ons scherm zien we een aantal zeer geschikte auto's voor grote gezinnen. Refogezinnen zo je wilt. De beschrijving van de bolides laat snel zien dat we het domein met een flinke korrel zout moeten nemen. Dat blijkt ook wel uit de tekst achter de disclaimer 'waarom deze website?': "Refocontainer.nl is een website bedoeld als parodie op de vele websites waar het woord 'refo' in voorkomt." Initiatiefnemer Niek Oost wil op verzoek best zijn verhaal kwijt aan een van de oudste websites met daarin de naam refo... Refoweb.

-Gefeliciteerd...de eerste website die haar naam wijzigt, heb je binnen!
 
Haha, ja, ik heb het gelezen. Ik heb niet als doel dat websites van naam gaan veranderen maar we moeten wel opletten dat de term niet misbruikt wordt. Je zet jezelf zo wel apart. Dan kan je net zo goed .refo domeinnamen uitgeven.

-Je hebt het domein Refocontainer.nl geregistreerd in juli 2013. Wat was de druppel die deze emmer met frustratie deed overlopen?

Dat was Refoveilingen. Ik las een artikel over de start van die website en op dat moment ontstond er een kleine discussie op Twitter over de naam en de toegevoegde waarde van het woord refo. Waarom zouden wij een aparte veilingsite moeten hebben? Die combinatie ging er bij mij niet in. Ik besloot daarop een parodie te maken.

-Heb je veel reacties op de site gehad? Wat was de leukste en minst leuke?

Veel mensen namen (en nemen) de website serieus. Die denken echt dat het een website is met informatie over de zogenaamde refocontainers. Na het lezen van de beschrijvingen kwamen er soms wat negatieve reacties: "Waarom moet dit nou?" Toen heb ik besloten de pagina ‘Waarom deze website’ toe te voegen. Gelukkig zagen ook veel mensen de humor er van in en lieten dat voornamelijk weten op Twitter.

-We tellen nog geen 10 websites met de naam refo. Valt wel mee toch?

Gelukkig wel. Maar eigenlijk zijn het er 10 teveel.

-Waar ligt voor jou de grens in het gebruik van deze naam? Refo500 of RefoAnders hebben een andere insteek dan Refovakantie of Refoveilingen...


Refovakantie en Refoveilgingen zijn commerciele websites. Daar koop je dingen met het idee: ‘alleen voor refo’s’. Dat vind ik echt te ver gaan. Refo500 en RefoAnders hebben meer een informatieve insteek. Dat is al minder erg. Maar dan blijf je nog houden dat de inhoud alleen voor, door en speciaal voor refo’s is.

-Op je site stel je: ‘Daarnaast krijg je zo ook dat de refo's in een hoekje worden geplaatst.’ Heb je daar zelf last van gehad?

Heb er zelf niet echt last van gehad, maar ik zie het wel gebeuren. En zeg nou eerlijk, we werken het zelf in de hand met onze aparte winkels, websites, kleding, etc.

-In een commentaar op Refdag stond n.a.v. de naamswijziging van RefoVeilingen: “Het zou jammer zijn als het gebruik van de naam refo een splijtzwam wordt in reformatorische kring. Een van de kenmerken van refo’s is dat ze zichzelf soms zo buitengewoon serieus nemen. Relativeren is niet hun sterkste kant. Het verdient aanbeveling om het woord refo met een korreltje zout te gebruiken. Misschien is dat wel echt reformatorisch.” Wat vind je daarvan?

Is wel wat voor te zeggen, maar ik blijf erbij dat het beter is om het woord refo helemaal niet te gebruiken. Het woord met een korreltje zout nemen, kunnen veel mensen niet want inderdaad "nemen ze zichzelf soms zo buitengewoon serieus".

-Als laatste de onvermijdelijke vraag: Wat vind je van de naam Refoweb?

Haha. Het woord refo in je naam is eigenlijk gewoon not done. Maar het telt iets minder zwaar omdat het een informatieve website is. Beter was geweest iets met de termen 'jeugd', 'kerk' of 'religie' er in verwerkt. Maar dat houdt niet in dat ik jullie website boycot of zo, integendeel, ik vind er regelmatig nuttige/goede informatie op.

Nieuwsredactie op 20-12-2013, 14:31
6 reacties
handelingen2_21
20-12-2013 / 15:27
ik zag de site paar maanden geleden. Heb me helemaal slap gelachen! echt Hilarisch.

Voor de rest zie ik het het 'misbruik'van de naam 'refo' niet echt als een probleem. het is is geen heilige term of zoiets, dus...

Wat ik erger vind is meer de isolatie van de buitenwereld die je zou (kunnen) creëren als je hiermee door gaat slaan.
ik zit echt niet te wachten op refocomputer.nl ofzo...
sydneylover
20-12-2013 / 15:28
Wat een ont-zet-tend slecht gekozen naam! Alleen als je er een parodie op wilt maken van grote gezinnen dan valt iets voor refocontainers.nl te zeggen.

En dan ook nog beweren dat als er 10 domeinnamen met refo zijn, dat er dat 10 teveel zijn. Dat maakt het ontzettend ongeloofwaardig allemaal.

Geef nou gewoon toe dat refo's een belangrijke (de enige?) doelgroep is, dan is het tenminste duidelijk wat de doelstellingen zijn.

En 'refo in je naam is not done' zeggen tegen refoweb vind ik ook van weinig respect getuigen, want refoweb vind ik juist wél een goed gekozen naam. Dit is gegroeid tot een zeer informatief platform voor en door refo's, en met open ramen naar buitenstaanders met gezonde belangstelling.
henkie
21-12-2013 / 11:06
Het IS een parodie, Sydneylover! :-)
Molly
22-12-2013 / 20:02
Geheel eens met @Sydneylover
sydneylover
23-12-2013 / 09:35
@henkie: toegegeven, mijn reactie was iets te primair ;-)

Maar toch heb ik me om dezelfde reden als hierboven beschreven behoorlijk geïrriteerd aan de naam refoveilingen, en in het licht daarvan de opmerking over 10 domeinnamen met refo erin.

Aan de andere kant is het qua marketing natuurlijk gewoon slim om refo's als doelgroep te kiezen. College Style doet dat al jaren met aanzienlijk succes, alleen lees je het aan hun naam niet af natuurlijk.

Ik heb gewoon moeite met het 'ons-soort-mensen-cultuurtje' dat deze naam een beetje bij mij oproept. Allergietje van mij..
appelflap
29-12-2013 / 13:25
Ik heb er niet zo'n probleem mee, ook niet met deze parodie, maar als je zoiets doet, zorg dan wel even voor correct Nederlands. De site staat vol taalfouten, met name zinsbouwfouten.

Meer nieuws

Door een hevige winterbui is een groot deel van Israël en de Palestijnse gebieden bedekt met een dikke laag sneeuw. In J...
geen reacties
16-12-2013
'Religie speelt geen rol in mijn leven', onderschrijft maar liefst 60% van alle Groningers. Slechts 28 procent van hen b...
5 reacties
13-12-2013
In de week voor Kerst gaat de Protestantse Kerk in Nederland reclamespots uitzenden om te laten weten dat mensen met Ker...
7 reacties
09-12-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering