Is het kerkrechtelijk mogelijk dat een predikant in verschillende kerken (kerkve...

Ds. J. Prins / Geen reacties

17-11-2006, 00:00

Vraag

Is het kerkrechtelijk mogelijk dat een predikant in verschillende kerken (kerkverbanden) preekbevoegdheid heeft? Om preekbevoegdheid te hebben, dient men toch in ieder geval lid te zijn van de betreffende kerk? Is dat bij alle kerkverbanden zo (met name. bij PKN en HHK)?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Het is zeker mogelijk dat een predikant preekbevoegdheid heeft in verschillende kerken. Dan moet de kerk waarin de desbetreffende predikant zijn ambt bekleed, daarover afspraken hebben gemaakt met een ander kerkverband.

Dat was bijvoorbeeld zo met de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Nederlandse Hervormde Kerk, die nu samen met de Lutheranen zijn gefuseerd tot de PKN. Al voor de fusie konden dus gereformeerde predikanten, hervormde kansels beklimmen en hervormde predikanten gereformeerde kansels.

Het is dus niet bij alle kerkverbanden zo. Maar alleen daar waar men de kansels voor elkaar heeft “opengesteld”. Daarover zijn geen afspraken gemaakt tussen de HHK en de PKN. Er wordt soms wel ‘illegaal’ voor gegaan in elkaars kerken!

Alle scheuringen zijn zeer verdrietig voor gemeenten en families, het onteert de Heere en de satan lacht. Wat is het toch belangrijk dat we door het oprechte geloof in de Heere Jezus lid zijn van Gods levende Kerk. Dat bid ik je van heler harte toe!

Met vriendelijke groet,
Ds. J. Prins

Dit artikel is beantwoord door

Ds. J. Prins

  • Geboortedatum:
    04-10-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Ederveen
  • Status:
    Inactief
45 artikelen
Ds. J. Prins

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan ds. C. Harinck. Er is veel verwarring over wedergeboorte, levendmaking, rechtvaardigmaking. Wanneer vindt de levendmaking nu plaats? Als je door het geloof in Jezus Christus bent? Of wordt je leve...
Geen reacties
17-11-2015
Ik ben de vraagsteller van de vraag 'Oneens met gang van zaken in gemeente'. Ik kan niet alles specifiek benoemen, maar de gemeente wordt volledig gezien als een gemeente van het verbond waarin je ook...
Geen reacties
17-11-2023
Aan een HHK-predikant. Kun je op echt op God vertrouwen als je onbekeerd bent? Veel predikanten preken dat je de noodzaak moet zien van bekering. Dit is zeker waar. Zij vertellen vaak in een preek dat...
8 reacties
17-11-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering