Bijbelse liedjes zingen in Afrika

Dr. J.H. (Jan) van Doleweerd / Geen reacties

03-08-2023, 15:04

Vraag

Ik hoop binnenkort naar Afrika te gaan. Naast Bijbelverhalen willen we de kinderen graag Bijbelse liedjes aanleren. Nu blijkt dit best lastig te zijn, want welk liedje is Engels, eenvoudig, maar is ook in overeenstemming met de Statenvertaling?


Antwoord

Afrika is een groot continent waar bijna de helft van de bevolking christen is. Lokaal kan dat natuurlijk anders zijn, maar er zijn veel christelijke kerken in Afrika. Daarom mag je er van uit gaan dat er veel materiaal voorhanden is, zoals liedboekjes, kinderbijbels, werkmateriaal voor evangelisatie. Zeker in het vereenvoudigde Engels (pidgin) wat in veel Afrikaanse landen gesproken wordt. Mijn advies is daarom om voor materiaal contact te zoeken met plaatselijke wat grotere christelijke kerken en op zoek te gaan naar wat zij gebruiken. 

Als het om liederen gaat, zal er veel te vinden zijn. Afrika is een ‘zingend en bewegend continent’. Veel is echter niet op papier of op internet beschikbaar. Dus dan ben je aangewezen op lokale christenen. En wat is dat mooi. Vraag hen naar liederen en vraag hen zo nodig voor te zingen, neem het op, leer ze jezelf aan en gebruik ze. 

En of de inhoud in overeenstemming is met de Statenvertaling? Natuurlijk moet het Bijbels verantwoord zijn wat je zingt. Maar de Statenvertaling is geen Engelse Bijbel. Wel zijn er de betrouwbare King James-vertalingen in diverse varianten. Maar bedenk altijd bij het vertellen van verhalen en zingen, dat je afhankelijk bent van de Heilige Geest. En deze Geest spreekt álle talen!

Met vriendelijke groet,
Dr. J. H. van Doleweerd

Dit artikel is beantwoord door

Dr. J.H. (Jan) van Doleweerd

  • Geboortedatum:
    07-06-1961
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Driebergen
  • Status:
    Actief
16 artikelen
Dr. J.H. (Jan) van Doleweerd

Bijzonderheden:

Missioloog en docent Godsdienst


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een meisje van 19. De laatste tijd huil ik om de kleinste dingen. Ik vraag mezelf af waar dit door komt. Heeft het te maken met de leeftijd?
Geen reacties
03-08-2007
Een vraag voor iemand van de Gereformeerde Gemeenten. Sinds kort heb ik (middelbare leeftijd) een vriend die ver bij mij vandaan woont. Nu is mijn vraag, is het wel goed als wij samen enkele dagen bij...
Geen reacties
03-08-2021
Van dichtbij overlijden van twee jonge mensen meegemaakt. Ik kan niet begrijpen dat dit gebeurt. Het maakt me boos, hoe kan ik hier mee omgaan?
2 reacties
03-08-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering