De grootste zonde

Ds. C. Budding / Geen reacties

03-07-2023, 10:47

Vraag

Er wordt vaak gezegd dat ongeloof de grootste zonde is. Ik weet vrijwel zeker dat het waar is, maar waar is het precies op gebaseerd? Welke tekst of iets? En in zondag 36 staat: “Ja gewisselijk; want er is geen groter zonde, noch die God meer vertoornt, dan de lastering Zijns Naams.” Hoe moet ik dat zien?

Deze vraag werd ook besproken in het programma 'Pastorie online':

 


Antwoord

Beste vragensteller, 

Bedankt voor je vraag. Inderdaad, bij het antwoord van zondag 36 lijkt het erop of deze zonde er bovenuit springt. Maar dat is niet waar. Ik denk dat zondag 36 alles te maken heeft met je vraag. Daarom is het goed om te bezien wat ongeloof precies is. Ik zal het kort proberen uit te leggen. 

Waar begon de zonde op deze aarde? In het paradijs. Daar luisterden Adam en Eva naar de slang, die de listige vraag stelde: “Is het ook dat God gezegd heeft...” (Genesis 3:1) En wat doet de mens? Hij luistert naar de duivel en gelooft God niet op Zijn woord. Dus: het begint met ongeloof in de woorden van God en geloof hechten aan de woorden van de vorst der duisternis. In héél de Bijbel is dat de rode draad. Waaruit bestaat de hoofdzonde in het Oude Testament? Ze vertrouwden meer op de afgoden van de rondom liggende volkeren dan op de levende God van Israël. 

Wat zien we in het Nieuwe Testament? Als de Heere Jezus wandelt door de straten van Jeruzalem, dan proef je het ongeloof. Niet alleen van Schriftgeleerden en farizeeën, maar ook van de menigte. Hij roept het dan uit: Mattheüs 23: 37. “Jeruzalem, Jeruzalem, u die de profeten doodt en stenigt wie naar u toe gezonden zijn! Hoe vaak heb Ik uw kinderen bijeen willen brengen, op de wijze waarop een hen haar kuikens bijeenbrengt onder haar vleugels; maar u hebt niet gewild!” 

Dan zie je dat elke daad van ongeloof een klap in het gezicht is van de Heere zelf! En als je voortleeft in ongeloof. Of je dat heel onverschillig doet: “het boeit me niks, en ik ga mijn eigen gang” of heel degelijk: “Er moet een wonder met een mens gebeuren..." en vervolgens ga je achterover leunen en doe je vooral waar je zelf zin in hebt dan ontneem je God de eer. En dat is de grootste zonde! 

Waarom is de mens geschapen? Om Zijn Schepper te loven en te prijzen! Dat was het levensdoel van Adam en Eva. En met hen, heel hun nageslacht. En daarom was de straf op deze zonde van ongeloof zo groot dat de mens de dood verdiende! Toch is het de HEERE zelf die al direct na de zondeval al die geweldige belofte gaf, waarin de komst van de Heere Jezus voorspeld werd. Zodat doelmissers (ongelovigen) weer tot hun doel konden komen: Geloof in de Heere Jezus Christus en u zult zalig worden! 

En alle andere zonden zijn afgeleiden van deze grootste zonde: ongeloof. Daarom is geloof het fundament onder de wet van God! Zoals je een huis bouwt. Geloof, gewerkt door de Heilige Geest is het Fundament. En: geloof is een vast vertrouwen, dat niet alleen voor anderen, maar ook aan mij vergeving van zonden gegeven is. Dat, door het volbrachte werk van de Heere Jezus je volkomen rein staat voor God. En alleen in verbinding met Hem, kun je vruchten voortbrengen (Johannes 15).
 
En zo mag heel je leven gericht zijn op Gods goede geboden. Om die te doen uit dankbaarheid! Op dat Fundament wordt je levenshuis gebouwd. Zo krijg je verlangen om Gods geboden te houden. Niet één, maar allemaal. Zo werkt de Heilige Geest een nieuwe gehoorzaamheid om God lief te hebben boven alles en je naaste als jezelf! Ja, dan doet het je zeer als Gods Naam gelasterd wordt (zondag 36), maar dan zie je dat overtreding van dit gebod niet op zichzelf staat. 

Dat geeft soms nog genoeg strijd, maar door het geloof komt er toch een verlangen om Hem helemaal en totaal te dienen! En zo komt God aan Zijn eer! En zo kom jij tot je doel! Ik wens je van harte een levend geloof in de Heere Jezus toe zodat Zijn Naam groot gemaakt wordt en jij mag belijden: 

Zijn Naam moet eeuwig eer ontvangen;
Men loov' Hem vroeg en spâ;
De wereld hoor', en volg' mijn zangen,
Met Amen, Amen na.

 
Ds. C. Budding, Goudswaard

Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. Budding

  • Geboortedatum:
    20-04-1973
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Goudswaard
  • Status:
    Actief
29 artikelen
Ds. C. Budding

Bijzonderheden:

Bekijk ook:

 

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Zeer geachte dominee Pieters. In de Veluwse Kerkbode schreef u over het “belijdenis gedaan hebben, maar niet aan het Avondmaal mogen deelnemen”. U citeerde oudvader Smytegelt. Het is toch eigenlijk ni...
Geen reacties
03-07-2007
Zondag werd er in de dienst gepreekt uit Openbaring 1. Daar staat de zegen in zoals die aan het begin van de dienst wordt uitgesproken. Het viel me alleen op dat niet de hele zegen zoals Johannes die ...
Geen reacties
03-07-2019
Wordt muziek van Distler, Pepping en Messiaen pertinent afgewezen? Hoe zit het met Franse muziek? Bijvoorbeeld Widor z’n vijfde symphonie? Widor gebruikt in zijn symphoniën Gregoriaanse thema's? Moet ...
Geen reacties
03-07-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering