Vergoeding als gemoedsbezwaarde of een verzekering

Mr. P. M. (Pieter) Oskam / Geen reacties

23-03-2021, 08:00

Vraag

Aan iemand van de Gereformeerde Gemeenten. Kunt u het principiële verschil uitleggen tussen verzekerd zijn bij bijvoorbeeld Pro Life of een financiële vergoeding krijgen als gemoedsbezwaarde?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Op grond van de zorgverzekeringswet zijn ingezetenen van Nederland verplicht om een zorgverzekering te hebben. Hierop wordt een uitzondering gemaakt voor mensen die op grond van hun levensbeschouwelijke of godsdienstige overtuiging gemoedsbezwaren hebben tegen verzekeringen. In plaats van premies dient dan een bijdrage vervangende belasting te worden betaald aan de Belastingdienst. Ook is er dan geen recht op zorgtoeslag. De Belastingdienst geeft aan het CAK door hoeveel bijdragevervangende belasting is betaald. Wanneer de gemoedsbezwaarde zorgkosten maakt moet hij deze zelf betalen. Voor kosten die anders voor vergoeding vanuit een zorgverzekering in aanmerking komen kan vervolgens wel een beroep worden gedaan op het saldo dat via de bijdragevervangende belasting is opgebouwd. Er wordt niet meer vergoed dan dat er aan saldo is opgebouwd. 

Bij een zorgverzekering met een Pro-Life polis worden bepaalde medische (be)handelingen, zoals bijvoorbeeld abortus, embryoselectie of euthanasie uitgesloten van de zorgverzekering. Andere zorgkosten die vallen onder de dekking van de zorgverzekering worden vergoed. Er is dan geen sprake van gemoedsbezwaren tegen verzekeren, maar van morele bezwaren tegen bepaalde (be)handelingen. 

Het verschil tussen gemoedsbezwaard zijn of het hebben van een Pro-Life zorgpolis zit hem dus in de aard en het voorwerp van de persoonlijke ethische en godsdienstige bezwaren. 

Met vriendelijke groet, 
Pieter Oskam

Lees meer artikelen over:

verzekering
Dit artikel is beantwoord door

Mr. P. M. (Pieter) Oskam

  • Geboortedatum:
    03-03-1992
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Zeist
  • Status:
    Actief
30 artikelen
Mr. P. M. (Pieter) Oskam

Bijzonderheden:

Functie: Financieel/diaconaal zorgverlener  (www.bobeldijk.nu)
Opleidingen: Bachelor of Theology & Master of Laws


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mag je bidden om bekering met de gedachte dat je anders naar de hel gaat? Dit is de enige manier die mij bezig houdt.
4 reacties
20-03-2018
Ik mag al vele jaren elke zondag graag naar de Ger. Gem. gaan. Al heb ik nog niet de leeftijd om belijdenis te doen, heb ik toch een vraag wat betreft het Heilig Avondmaalsformulier. Bij Ds. Vreugdenh...
Geen reacties
20-03-2004
In de geschiedenis over de overspelige vrouw in Johannes 8 gaat, nadat Jezus gezegd heeft, “iedereen die zonder zonde is werpe de eerste steen”,  iedereen die erom heen staat weg. Jezus blijft alleen ...
Geen reacties
20-03-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering