Invloed van coronavaccin op vruchtbaarheid

M. M. Methorst / Geen reacties

25-01-2021, 10:23

Vraag

Ik ben bijna aan de beurt om gevaccineerd te worden, maar de laatste tijd hoor ik allemaal meiden praten over dat ze niet gaan vaccineren omdat de gevolgen betreft vruchtbaarheid nog niet bekend zijn. Dat ze überhaupt niet weten of het virus effect heeft op je vruchtbaarheid, laat staan het vaccin. Overal lees ik dat het “zeer waarschijnlijk” niet zo is. Maar dat vind ik een te groot risico. Hoe wordt uitgesloten dat het vaccin effect heeft op vruchtbaarheid?


Antwoord

Beste vraagsteller,

De RIVM geeft een duidelijk antwoord op uw vraag.

We weten nog niet precies of een vaccin geen invloed heeft op vruchtbaarheid. Hiervoor zijn langerdurende onderzoeken nodig. Maar er wordt vanuit gegaan dat het inderdaad zeer waarschijnlijk niet zo is. Overigens kan je ook andersom de vraag stellen in hoeverre een infectie met het coronavirus invloed op de vruchtbaarheid heeft? Ook dat is nog niet bekend omdat dat nog goed onderzocht moet worden.

Het halen van een (corona)vaccin blijft altijd een persoonlijke keuze. Maar in mijn persoonlijke kring zie ik zowel bij mannelijke als vrouwelijke artsen geen twijfel over de afweging van wel of niet vaccineren, met de voordelen en (potentiele) risico’s die daarbij horen. Zie ook deze cijfers.

Veel wijsheid gewenst bij het maken van de keuze.

Met vriendelijke groet,
Martijn Methorst

Lees meer artikelen over:

coronavirusvaccinatie
Dit artikel is beantwoord door

M. M. Methorst

  • Status:
    Actief
50 artikelen
M. M. Methorst

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben biseksueel. Ik heb één goede vriendin en DAT is het probleem. Een predikant hebben we niet en thuis kan ik niet praten en vertrouw niemand. Ze laten me toch vallen, vaak genoeg gebeurd. Daarom ...
Geen reacties
23-01-2006
Op het moment heb ik het erg moeilijk! Het is de Heere die naar mij, verloren zondaar en nooit gezocht, om wil zien. En wat ben ik een slecht ongelovig mens, die alles tegen wil houden. Ik merk dat mi...
Geen reacties
23-01-2006
Ik loop al drie weken met een borstontsteking en heb twee maal antibiotica gehad, wat niet helpt. Wat nu?
2 reacties
23-01-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering