Heere Jezus gebruiken

Redactie Refoweb / 1 reactie

03-10-2018, 12:54

Vraag

Ik ben niet gelovig en kon het antwoord op de volgende vraag niet terugvinden. Waarom gebruiken reformatorische mensen over het algemeen als naam van de Zoon van God “Heere Jezus”? Ik hoor eigenlijk nooit over alleen Jezus en in de Bijbel staat toch dat Zijn naam Jezus was? Waarom dan Heere Jezus? Wat is het verschil?


Antwoord

Jezus is Zijn Naam, Heere (Hij die regeert) is Zijn titel en Christus (Redder of Zaligmaker) is Zijn functie/taak. Deze drie namen/titels worden in het Nieuwe Testament, met name vanaf het boek Handelingen, door elkaar of met elkaar samengevoegd gebruikt. Dus Jezus, Heere Jezus, Heere Jezus Christus, Christus Jezus, Jezus Christus of alleen Heere.

In reformatorische kringen wordt Zijn naam (Jezus) vaak (zeker niet altijd) samengevoegd met Zijn titel en/of functie om 1. daarbij een stuk eerbied aan te geven (wij erkennen Hem als...), maar soms ook wel om 2. te duiden over welke Jezus we spreken. De naam Jezus was rond de jaartelling een gebruikelijke joodse naam. Vooral dat eerste punt weegt het zwaar. Vergelijk het met het aanspreken van koning Willem-Alexander als majesteit of koninklijke hoogheid of de omschrijving “zijne koninklijke hoogheid Willem-Alexander.”  

Lees ook:

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2363 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
gertjan27
03-10-2018 / 17:40
Heere is niet zozeer een koninklijke titel ("Hij die regeert"), maar vooral een Goddelijke Naam.
Het is de Nederlandse vertaling van het Griekse 'Kurios', dat wij kennen bijv. van het gebed "Kyrie Eleison" (= "HEERE, ontferm U").
'Kurios' staat in de Griekse vertaling van het Oude Testament overal waar bij ons in de Statenvertaling 'HEERE' staat.
Ook Jezus draagt de Naam 'HEERE'. Dat kunnen we onder andere zien aan een tekst als Marcus 1:3, een citaat van Jesaja 40:3, waar met het oog op Jezus wordt gezegd: "Bereidt de weg van de HEERE". De weg van Jezus, dus. En zo zijn er meer van zulke teksten.
Wanneer wij Jezus de 'HEERE' noemen, dan bedoelen we daar dus mee, dat Hij God is. Die in de vorm van een mens ter wereld kwam.

Terug in de tijd

Ik las pas: om onze liefde te beschermen en verzegelen gaan we trouwen. Wat betekent dit?
2 reacties
03-10-2022
Mijn man en ik zijn ongeveer een jaar getrouwd. Enkele weken na onze trouwdag werd ik zwanger. In theorie kon dit niet, omdat ik dacht dat ik in die periode niet vruchtbaar was. Blijkbaar was dit dus ...
4 reacties
03-10-2017
Ik heb altijd heel erg last van puisten op mijn penis. Als ik er in knijp komt er veel pus uit. Kan dat kwaad al die puisten op mijn penis?
Geen reacties
03-10-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering