Verschuiving in hervormde gemeente

Redactie Refoweb / 5 reacties

11-01-2018, 10:23

Vraag

Mijn vraag is gericht aan een (behoudende) gereformeerde bondspredikant. In de hervormde gemeente waar wij naar toe gaan merken wij al langere tijd een verschuiving: het zingen van gezangen en zelfs opwekkingsliederen en Sela. Ook horen wij niet altijd meer een preek waarin de drieslag ellende, verlossing en dankbaarheid naar voren komt. Het gaat bergafwaarts. Deze ontwikkelingen baren ons zorgen! Hoe moeten wij hier mee omgaan?

Antwoord

Redactie Refoweb

Redactie Refoweb

 • Kerkelijke gezindte:
  Divers
 • Woon/standplaats:
  Divers
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Mailadres: vragen@refoweb.nl

5 reacties
Lize180
11-01-2018 / 11:22
Misschien gaat het wel bergopwaarts.
Lecram
11-01-2018 / 14:14
Er zijn heel veel teksten en bijbelgedeelten waar het NIET over ellende, verlossing en dankbaarheid gaat, waarom moet het dan wel in iedere preek voorkomen? Omdat je denkt dat het zo moet? Als de bijbel niet altijd zo spreekt, moet je dat ook niet per se in de preek willen leggen. En ik sluit me bij Lize180 aan: misschien gaat het wel bergopwaarts, maar heb jij moeite met veranderingen.
hvdijk66
11-01-2018 / 16:03
Als in deze gemeente bijvoorbeeld dit couplet van Sela met hart en ziel wordt gezongen dan zijn jullie rijk gezegend. Wees dankbaar en maak God groot in oude en nieuwe liederen. Ik bid jullie Zijn zegen toe!

O Naam aller namen, aan U alle eer.
Niets kan mij ooit scheiden van Jezus mijn Heer:
Geen dood en geen leven, geen moeite of pijn.
Ik zal eeuwig zingen, dicht bij U zijn.
Lecram
11-01-2018 / 17:23
En wat betreft de wens om je vraag voor te leggen aan een 'behoudende' predikant:
Ds. A. van Vuuren (hier ook panellid) zei eens dit:
"Bent u een behoudende dominee?" vroeg iemand ooit aan ds. Van Vuuren. "Ik heb toen gezegd: Ja, ik ben een behoudende dominee, maar dan wel daarin dat ik uit ben op het eeuwig behoud van mensen. "
https://www.digibron.nl/search/detail/012dc49db4ef3d1b9c7546b1/ik-ben-als-dominee-erg-verwend

Ik kan me niet voorstellen dat er een PKN predikant is in jullie gemeente of hier die niet uit is op het eeuwig behoud van mensen. Stel de vraag dan eens aan jullie eigen predikant.
Omega
15-01-2018 / 14:01
Tja, dit soort reacties zijn natuurlijk te verwachten. Kippen pikken ook altijd naar de lekkerste hapjes. Paulus kwam zijn ellende, en dus zijn afkomst, nooit te boven. En wie niet op zijn ellende wil worden gewezen, heeft bij Degene die zondaren zaligt al helemaal niks te zoeken. Ds. Van der Sluijs waarschuwde al eens op deze site voor een oppervlakkige prediking. Dat is de dood in de pot. Welaan, als je dus de dood zoekt, dan moet je gewoon blijven waar je bent.
Je kunt op dit bericht reageren. Klik hier om in te loggen.

Terug in de tijd

Er is iets aan het dienen van God wat ik helemaal nog niet goed begrijp. Soms als er geschreven wordt over het maken van...
geen reacties
09-01-2017
Ds. Pieters, ik heb een vraag naar aanleiding van uw antwoord op de vraag “Ik ga naar de EO-jongerendag, is dat een zond...
geen reacties
09-01-2006
Waarom doen de meeste meisjes/vrouwen ‘s nachts hun BH af? Ik zie dat regelmatig om me heen, maar heb het nog nooit van ...
geen reacties
09-01-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis