Balsem in Gilead

Ds. W. C. Meeuse / 1 reactie

27-05-2013, 16:00

Vraag

Gedurende de afgelopen weken is bij ons in de kerk de uitspraak "balsem in Gilead" een paar keer gevallen. Ik weet dat deze uitspraak o.a. te vinden is in Jeremia 8:22, maar dit lijkt me meer een uitspraak die niet zomaar uit zijn context te halen is. Wat bedoelde Jeremia precies met deze uitspraak en wat is de reden dat deze tegenwoordig buiten zijn context genoemd wordt?


Antwoord

Aangezien ik het verband waarin deze woorden gebruikt werden, niet ken, is het ook moeilijk een antwoord te geven op de gestelde vraag.

Uit verschillende teksten (o.a. Gen. 37:25, Jer. 8:22, Jer. 46:11) blijkt dat het gebergte Gilead bekend was om zijn specerijen en geneeskrachtige balsem. Jozef wordt verkocht aan een gezelschap Ismaelieten die uit Gilead kwamen en o.a. balsem naar Egypte brachten.
 
In Jeremia 8 (en het begin van hoofdstuk 9) lezen we de klacht van de profeet over de onbekeerlijkheid van Israel. Ze wenden zich steeds weer  tot de afgoden. Zo wordt de balsem uit Gilead als voorbeeld gebruikt ter genezing en wordt het door de profeet ook geestelijk verstaan: ze hebben de geestelijke middelen veracht en niet naar de woorden van de profeten geluisterd (kanttek. SV). Zo kunnen deze woorden bedoeld zijn in een preek om heen te wijzen naar de Heere Jezus Christus. Dan zijn deze woorden niet zozeer uit hun verband gerukt, maar wordt het beeld van de geneeskrachtige balsem uit Gilead gebruikt om aan te geven dat er genezing voor de ziel is te vinden bij de Heelmeester Christus.

Ds. W. C. Meeuse

Lees meer artikelen over:

jeremia
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. C. Meeuse

  • Geboortedatum:
    12-04-1944
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sliedrecht
  • Status:
    Actief
134 artikelen
Ds. W. C. Meeuse

Bijzonderheden:

Emeritus (2011)


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
juni
30-05-2013 / 19:41
wens je toe, dat jou ogen open mogen gaan, voor deze balsem
mooi antw. v d dominee.

Terug in de tijd

In refo-kring wordt deze regel: "Hij steeg uit het graf door 's Vaders kracht" vaak veranderd in "door Eigen kracht". Maar is dit nodig; is het niet allebei waar?
Geen reacties
27-05-2003
Ik zou graag willen weten wat het maagdenvlies precies is. Vaak wordt er gezegd: "een randje weefsel", maar daar heb ik nog geen duidelijk beeld bij, eerlijk gezegd.
Geen reacties
27-05-2006
Wat is er gebeurd met de (half)goden uit Genesis 6? Klopt het dat die (half)goden engelen waren? Hoe komt het dat het van Adam naar Noach gaat? Hoe zit het met Lucifer/satan? Is God aan regels gebonde...
Geen reacties
27-05-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering