Last van bruxisme

drs. G.H. Hoek / Geen reacties

06-12-2012, 10:08

Vraag

Ik heb erg last van bruxisme en heb daarvoor een bitje gekregen van de tandarts. Maar ik merk dat ik ook overdag mijn kaken erg stijf op elkaar hou en zodra ik dat merk, ontspan ik ze gelijk. Ik wil hier ontzettend graag van afkomen. Zijn er misschien tips voor mij?


Antwoord

Eigenlijk denk ik bij klemgedrag overdag aan het afleren van die gewoonte. Hiervoor is begeleiding beschikbaar in de persoon van een gespecialiseerd orofaciaal fysiotherapeut. Dit zou mijn eerste stap zijn. Uw tandarts kan hiervoor een verwijzing schrijven.

Klemgedrag is over het algemeen een uitingsvorm bij concentratie of stress. Wanneer het gedrag niet voldoende "afgeleerd" kan worden is begeleiding door een psycholoog in het omgaan met stress ook een mogelijke oplossing. Een psycholoog kan bijvoorbeeld nagaan in welke situatie het ongewenste gedrag optreedt en strategieën aanleveren om deze situaties te vermijden of anders vorm te geven.

Met vriendelijke groet,
Henk Hoek, tandarts

Lees meer artikelen over:

tandarts
Dit artikel is beantwoord door

drs. G.H. Hoek

  • Geboortedatum:
    22-07-1978
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Otterlo
  • Status:
    Actief
39 artikelen
drs. G.H. Hoek

Bijzonderheden:
www.tandheelkundehoek.nl

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Waarom is de Heere Jezus naar deze wereld gekomen? Is het voor de mensen die al van het begin gekozen (uitverkoren) zijn, of voor alle mensen?
Geen reacties
06-12-2006
Ik ben geïnteresseerd in natuurgeneeskunde en zit eraan te denken om me hier in te verdiepen. Vanwege huidklachten loop ik zelf ook bij een natuurarts, met goed resultaat. Ik heb een studiegids aangev...
Geen reacties
06-12-2003
Ik ben een meisje van 19 jaar. Ik heb een tijdje geleden mijn verkering uitgemaakt omdat ik het tussen ons niet klikte. De eerste tijd was ik best opgelucht en probeerde mijn eigen weg weer te vinden....
Geen reacties
06-12-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering