Beroepen en benoemd

Ds. J.L. Schreuders / Geen reacties

15-11-2012, 10:39

Vraag

Wat is het verschil tussen een dominee die beroepen wordt en een dominee die benoemd wordt? Ik zag laatst namelijk bij beroepingsnieuws staan: "Beroepen te..." en "Benoemd te..."


Antwoord

Beste vragensteller,

Predikanten worden als regel beroepen. Hetzij door een kerkenraad (meestal), hetzij door een classis of door de Generale Synode (dat zal bij predikanten in meer algemene dienst het geval zijn, zoals zendingspredikanten en docenten van de predikantsopleiding). Benoemd worden bijvoorbeeld pastorale medewerkers, emeriti-predikanten -die nog een bepaalde taak in een gemeente vervullen- catecheten en soms ook predikanten die in loondienst zijn bij een instelling of tehuis. Deze laatsten kunnen echter ook beroepen worden als predikant voor bijzondere werkzaamheden door een ambtelijke vergadering. Gemeentepredikanten worden echter altijd beroepen, ook wanneer zij -zoals in bepaalde kerken voorkomt- zelf hebben gesolliciteerd en het beroep meteen aannemen. Ook dan is geen sprake van benoeming.

Ds. J. L. Schreuders

Lees meer artikelen over:

beroepingswerkpredikant
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.L. Schreuders

  • Geboortedatum:
    24-08-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Boven-Hardinxveld
  • Status:
    Actief
175 artikelen
Ds. J.L. Schreuders

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een jong-volwassen vrouw aan de vooravond van een relatie. Ik heb laatste op advies van een vriendin voor het eerst aan zelfbevrediging gedaan, maar dat voelde niet goed, met als gevolg grote s...
Geen reacties
15-11-2019
Aan Els van Dijk. Ik ben zo moe van het werken aan mezelf. Ik denk zoveel na, soms ben ik twee uur na het opstaan al moe. Aan alle kanten heb ik tekorten, negatieve eigenschappen en officieel vastgest...
2 reacties
15-11-2010
Als je een keuze heb gemaakt die erg moeilijk is geweest, en dat je denkt dat het de juiste keuze is, hoe weet je dan dat het ook de keuze van God is?
2 reacties
15-11-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering