Bijbel als Gods Woord

Ds. W. Arkeraats / 1 reactie

12-11-2012, 13:32

Vraag

Ik heb een vraag over de Bijbel als Gods Woord. Laatst hoorde ik via een vereniging iemand zeggen dat het helemaal niet zo is dat de Bijbel Gods Woord is, maar dat de Bijbel het woord is waarin we kunnen lezen hoe God werkt. Het gaf mij verwarring. Hoe moet ik dat zien?


Antwoord

Beste vragensteller,

Ik kan me goed voorstellen dat je in verwarring werd gebracht door bovenstaande opmerking. Laat ik maar proberen er wat ‘tekening’ in te brengen.

Om te beginnen: we belijden dat de Bijbel het Woord van God is. Van het begin tot het eind. Zo spreekt de Bijbel ook over zichzelf. In de eerste artikelen van de Nederlandse Geloofsbelijdenis staan daarover prachtige dingen.

Tegelijk kun je door vragen besprongen worden. Er staan soms heel moeilijke dingen in de Bijbel. Dan bedoel ik niet meteen die moeilijke gedeelten uit  bijvoorbeeld de brieven van Paulus.  Ik denk eerder aan alle vreselijke dingen, die beschreven worden, ook de zonden van Gods kinderen. Je loopt er tegen aan als je bijvoorbeeld het boek Richteren of Jozua leest.  Het eenvoudige geloof dat de Bijbel het Woord van God is, vraagt  ook weer overgave en geloof. Veel dingen gaan ons begrip te boven.  En toch houden we aan dat geloof vast.

Maar nu dat andere: is de Bijbel het woord waarin we kunnen lezen hoe God werkt? Ook dat is helemaal waar, maar het is helemaal geen tegenstelling, want in de Bijbel als het Woord van God lezen we bij uitstek van de grote daden van God. Zijn werken zijn ons bekend. Hoe Hij hemel en aarde geschapen heeft en alles onderhoudt. Hoe Hij Israël bevrijdde uit de slavernij en Zijn Kerk bouwt op het fundament van Christus’ werk. De Bijbel staat vol van wat God deed en doet. In die zin is er dus geen tegenstelling.

Ik weet niet, in welk verband bovenstaande opmerking is gemaakt. Maakte deze deel uit van bijvoorbeeld een lezing of was het een terloops gemaakte opmerking? 

Hoe dan ook: we mogen er aan vasthouden, dat we heel de Bijbel mogen zien als het Woord van God.

Ds W. Arkeraats

Lees meer artikelen over:

bijbel
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. Arkeraats

  • Geboortedatum:
    09-08-1946
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Hardinxveld Giessendam
  • Status:
    Actief
132 artikelen
Ds. W. Arkeraats

Bijzonderheden:

Emeritus


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
dkw
12-11-2012 / 23:43
Een aanvulling,
Met de "Bijbel als Gods woord" word niet de SV of de HSV of de NBV bedoeld, maar de oorspronkelijke grondteksten.
Wat wij hebben zijn vertalingen, en ik ken een uitspraak: "vertalen is verraden" elke vertaling doet af van het orgineel.

Terug in de tijd

Aan ds. M. M. van Campen. Pas beluisterde ik uw preek over Daniel. Het ging over het beeld uit de droom van koning Nebukadnezar. Op een gegeven moment zei u dat u dacht dat de voeten van het beeld en ...
3 reacties
12-11-2014
Mijn vriend en ik hadden afgesproken niet te ver te gaan voor het huwelijk. Pas gingen we toch te ver. Mijn vriend heeft mij met zijn hand bevredigd. Ik begon te bloeden, terwijl ik niet ongesteld moe...
Geen reacties
12-11-2007
Mijn gebit is dusdanig lelijk dat een beugel mijn gezicht een stuk knapper zou maken. Ik ben nu 18+. Als kind mocht ik geen beugel, dat is een principe van mijn ouders. Zelf zou ik nu wel graag een be...
7 reacties
12-11-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering