Schokken in slaap

drs. P. C. Hildering / 1 reactie

26-04-2012, 08:40

Vraag

Mijn man schokt met zijn ledematen als hij net in slaap is gevallen. Het lijken wel een soort spastische trekken. Ik heb het idee dat dit is als hij net in slaap is gevallen (of het is heel de nacht door, maar merk ik dat niet). Wat is dit? Maar belangrijker, wat kunnen we eraan doen? Het is voor mij namelijk best vervelend als ik ernaast lig.


Antwoord

Uw beschrijving is duidelijk. Er lijkt sprake te zijn van een slaapstoornis met ontladingen in het zenuwstelsel. Degene die het betreft heeft er geen erg in, tenzij dat het zo hevig wordt dat hij of zij zich verwondt. Ook wordt er wel een relatie aangenomen met slaperigheid overdag. 
Om tot een precieze diagnose te komen zou er neurologisch onderzoek moeten gebeuren. Er zijn wel behandelingen mogelijk, b.v. met middelen die ook bij vallende ziekte of restless legs (rusteloze benen) worden gebruikt.

Als er een relatie is met drukte en spanning (niet altijd zo) kan het vermijden daarvan de verschijnselen verminderen. Aangezien het zodanig is dat het voor u als partner hinderlijk is, zou ik zeker eens met uw huisarts contact opnemen.

Drs. P. C. Hildering

Lees meer artikelen over:

slapen
Dit artikel is beantwoord door

drs. P. C. Hildering

  • Geboortedatum:
    24-04-1953
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Urk
  • Status:
    Inactief
158 artikelen
drs. P. C. Hildering

Bijzonderheden:

Dokter Hildering is op 15 januari 2021 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
Kornelie
26-04-2012 / 21:18
Deze verschijnselen komen ook voor bij slaap-apneu, zie voor uitgebreide info over apneu de site van de Nederlandse Apneu Vereniging, www.apneuvereniging.nl.

Terug in de tijd

Hoe ga ik er mee om dat mijn man een andere vrouw bemint? Moet ik altijd weer blijven vergeven?
1 reactie
26-04-2018
Ik ben een jongen (19) uit een evangelische gemeente. Vier jaar geleden is de Heilige Geest in mijn hart gaan wonen en sindsdien heeft Zijn troostende aanwezigheid me door veel ellende geholpen. Ik he...
Geen reacties
26-04-2013
Sinds enkele weken word ik ‘s nachts wakker en weet niet waar de deur van de slaapkamer is. Ook vind ik mezelf aan het voeteneind of op het bed van mijn man. Daarnaast moet ik veel spugen en doordat i...
Geen reacties
26-04-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering