Dikte van de oogleden

drs. P. C. Hildering / Geen reacties

26-07-2010, 11:00

Vraag

Is de dikte van de oogleden per persoon verschillend? Ik bedoel niet het dunner worden ervan bij toenemende leeftijd, maar is er sprake van een aangeboren verschil? Zelf kan ik bijvoorbeeld slecht slapen als het niet donker is; vrij kleine lichtwisselingen zijn met gesloten ogen al waarneembaar. Of heeft dit te maken met lichtgevoeligheid (wat mogelijk niet hetzelfde is als gezichtsscherpte) van de ogen zelf?


Antwoord

Het al dan niet gevoelig zijn voor licht heeft met de gevoeligheid van het netvlies enerzijds en de verwerking anderzijds te maken. Daar zijn inderdaad persoonlijke (deels aangeboren/erfelijke) elementen aanwijsbaar. Het is bijvoorbeeld ook merkbaar overdag met de behoefte tot het afschermen van de ogen met een zonnebril. Overigens is daar ook de factor gewenning spelend. 
Gezichtsscherpte staat daar inderdaad buiten.

Drs. P. C. Hildering

Lees meer artikelen over:

medisch
Dit artikel is beantwoord door

drs. P. C. Hildering

  • Geboortedatum:
    24-04-1953
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Urk
  • Status:
    Inactief
158 artikelen
drs. P. C. Hildering

Bijzonderheden:

Dokter Hildering is op 15 januari 2021 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mijn zus is (lichamelijk) ernstig ziek en ik vind het erg moeilijk om daarmee om te gaan. Zij doet heel de dag computerspelletjes en kijkt filmpjes. Ik vind het moeilijk om haar aandacht te geven. Het...
8 reacties
26-07-2013
Naaktfoto’s binnen het huwelijk, is dat vanuit Gods Woord toelaatbaar? En hoe ga je ermee om als het vaker gebeurt (tegen je wil in) en hij er niet mee stopt?
Geen reacties
26-07-2017
Ik heb een lieve vriend om wie ik enorm veel geef. We zijn nog erg jong: 17 en 16. We hebben elkaar leren kennen toen we nog niet met het geloof bezig waren. Nu is dat anders. Hij heeft rust gevonden ...
Geen reacties
26-07-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering