Hoe denkt de Bijbel over orgaandonatie?

Ds. J.L. Schreuders / Geen reacties

06-06-2005, 00:00

Vraag

Hoe denkt de Bijbel over orgaandonatie, buiten persoonlijke overwegingen om?


Antwoord

Sorry, ik ben wat laat met mijn antwoord. Hoe denkt de Bijbel over orgaandonatie? Ik kan daarop een flauw antwoord geven: de Bijbel denkt daar helemaal niets over want uiteraard was dat iets wat destijds in het geheel niet bestond. Je kunt dan ook onmogelijk tot een direct schriftberoep komen. Je kunt hooguit lijnen doortrekken. Sommigen zitten op de lijn van de naastenliefde. Vanuit deze lijn willen zij al het mogelijke doen om hun naaste te helpen. Op zich is dat een eerlijk motief. Als er geen bijgeloof bij komt (soort verdienstelijkheid of dan leeft er nog iets van mij bij een ander voort) of de gedachte: het dode lichaam doet er toch niets meer toe (dat is onwaar!) dan zou ik het niet willen afkeuren. De motieven zijn in elk geval zuiver.

Men kan echter ook wijzen op het feit dat ieder individu zijn eigen genetische materiaal aan de Schepper ontleend heeft en dan niet zomaar kan verruilen. Speelt de mens van nu niet teveel voor God? Waar zijn de grenzen aan 's mensen kunnen? Ook dat zijn in Bijbels licht legitieme vragen. Wie op grond daarvan tot een negatieve conclusie over orgaandonatie komt, neemt zeker een respectabel standpunt in en mag niet met het verwijt van gebrek aan naastenliefde om de oren worden geslagen.
 
Ds. J. L. Schreuders

Lees meer artikelen over:

donatie en transplantatie
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.L. Schreuders

  • Geboortedatum:
    24-08-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Boven-Hardinxveld
  • Status:
    Actief
174 artikelen
Ds. J.L. Schreuders

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

In popmuziek zitten verborgen satanische boodschappen als je die terugdraait, werd ons verteld. En dat kan je ook duidelijk horen. Nu kwam ik op Goedgelovig dit tegen. Wat moeten we hiervan denken?
Geen reacties
06-06-2007
Een vriend van mij zit in een gemeente waar nauwelijks het evangelie wordt gebracht. Hij heeft het hier moeilijk mee gehad. Hij werd zelfs opstandig. Het lijkt erop dat hij zich hier inmiddels mee h...
Geen reacties
06-06-2023
Aan mevrouw Rots. Mijn man en ik zijn ruim tien jaar samen, waarvan een aantal jaren als jong gezin. Onze relatie laat te wensen over. We voelen beiden liefde voor elkaar, maar onze communicatie naar ...
4 reacties
06-06-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering