Tweedehands goden

Marten Visser / Geen reacties

13-04-2011, 11:24

Ik was in Dorp van God, en wat teleurgesteld dat ‘God’ in de dorpsnaam niet op de Schepper van hemel en aarde sloeg. ‘Maar zijn er hier dan nooit mensen geweest om over de Schepper-God te vertellen?’, vroeg ik aan de oudste man van het dorp.‘O, jawel’, zei hij meteen. ‘Toen ik eenentwintig was is er een zendeling langsgeweest. Hij heeft ons alles verteld over de Schepper en over Jezus. Maar we wilden geen christen worden.’ Het duizelt me even. Bijna zestig jaar geleden was er ooit een zendeling geweest. En deze man wist het nog precies.


Ik loop verder het dorp door. Ik  deel foldertjes uit over God, die ook de God van Dorp van God wil zijn. Ik loop de tempel binnen. Onder een afdakje zie ik tot mijn verbazing vijf boeddhabeelden op een rijtje, helemaal onder het goudpapier geplakt. Ik neem er een foto van.

Even later raak ik in gesprek met een oudere man. ‘Ja, het klopt, die boeddhabeelden waar het dorp naar is vernoemd zijn tientallen jaren geleden gestolen. Maar  alle dieven zijn heel snel overleden’, zegt hij met zichtbare voldoening. ‘En die beelden die er nu staan dan?’ ‘O, dat zijn vervangers. Ze zijn even heilig, hoor!’, verzekert hij me. Maar ik denk dat hij het zelf niet gelooft. In ieder geval de rest van Isaan niet. Want naar deze beelden komen geen mensen van buiten om te bidden en geloften af te leggen.

‘Echt waar! Ze zijn heel heilig. Als je er een foto van neemt en je vraagt niet eerst toestemming aan de beelden, dan mislukt de foto.’ Ik knik belangstellend en denk aan de foto die ik net genomen heb. Die staat boven dit stukje.

Het dorp is zijn goden kwijt. Dat kan gebeuren als ze van hout zijn. Ik gun ze een God die ze niet kwijt kunnen raken. Ik loop verder en deel nog meer foldertjes uit. Ik denk niet dat ze mij zich over zestig jaar nog herinneren. Maar ik hoop wel dat Dorp van God dan God gevonden heeft.


De auteur is kerkplanter in Thailand. (
www.vissers.me)

Marten Visser op 13-04-2011, 11:24
Geen reacties

Meer nieuws

Sinds twee jaar biedt De Vluchtheuvel hulp aan mannen met een seksverslaving. De Vluchtheuvel heeft signalen opgevangen, dat er ook onder vrouwen vraag is naar specifieke hulp op dit gebied. Er zijn t...
Geen reacties
11-04-2011
In de media is de nodige commotie ontstaan over een rockdienst zondag 10 april in de Maranathakerk in Woerden. In diezelfde kerk wordt namelijk de avond er voor, zaterdag 9 april, een poplezing gehoud...
5 reacties
09-04-2011
ARNHEM - De Eusebiuskerk in Arnhem is op dit moment het grootste ingepakte gebouw van Europa. Donderdag werd de klus afgerond met 8000 vierkante meter doek en 1500 aluminium buizen. Kosten: 150.00 eur...
Geen reacties
08-04-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering