“Kruis moet terug op mijter Sinterklaas”

Nieuwsredactie / 1 reactie

19-11-2009, 10:59

DEN HAAG - Sinds vier jaar draagt de Amsterdamse Sinterklaas tijdens zijn officiële intocht geen mijter meer met een kruis, maar een met de drie Andreaskruisen uit het stadswapen. Onzin, vindt het CDA- Tweede Kamerlid Ad Koppejan. Hij vermoedt dat het kruis eraf is gehaald om religieuze symbolen uit het openbare leven te verwijderen. Het CDA heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan minister van der Horst van Binnenlandse Zaken en minister Plasterk van Cultuur, zo meldt RKnieuws.net vandaag.


Christelijke herkomst niet verloochenen

“Wij vinden het prima dat er in de Nederlandse samenleving etnische groepen bij zijn gekomen met eigen feesten, gebruiken en religies. Maar dat mag niet betekenen dat de christelijke herkomst van onze eigen feesten verloochend wordt”, aldus de CDA- Tweede Kamerfractie.

Typisch Nederlands feest

Het CDA wil van de ministers weten of zij bereid zijn op te komen voor “het behoud van een typisch Nederlands feest als Sinterklaas, inclusief alle verwijzingen die daarbij horen”.

Al vier jaar Andreaskruisen

Raymond Borsboom van de ‘Stichting Sinterklaasintocht Amsterdam’ begrijpt niet waarom het CDA zich zo druk maakt. Op Radio 1 zei hij vanmorgen dat “kinderen in de ‘gelovige’ leeftijd van 2 tot 8 jaar zich hier helemaal niet mee bezighouden. Het is een discussie van volwassenen. We doen dit al vier jaar zo en nu ineens is er een enorme ophef en worden er zelfs Kamervragen gesteld”, aldus de heer Borsboom.

Nieuw pak voor Sinterklaas

“Wij hebben die Andreaskruisen er in 2006 opgezet omdat Sinterklaas een nieuw pak nodig had. Het is een combinatie van de artistieke vrijheid van de ontwerper met een knipoog naar Amsterdam. Een eerbetoon aan de stad die zich met recht ook St. Nicolaasstad mag noemen. Dit alles heeft helemaal geen religieuze connotatie, die discussie wil ik helemaal niet aangaan”, aldus de voorzitter van de ‘Stichting Sinterklaasoptocht Amsterdam’.

Nieuwsredactie op 19-11-2009, 10:59
1 reactie
Optimatus
25-11-2009 / 15:19
Belachelijke comedie van een mediaverslingerde politiek. Dit soort vragen stel je niet aan een minister, maar aan het organiserend Sinterklaascomité. Werkloosheid, milieuvervuiling, terrorisme, integratie, staatschuld, files... CDA, ga je met zinvolle dingen bezighouden en laat het geleuter over aan die krielkuikens van de PVV.

Meer nieuws

Ik had een blog willen schrijven naar aanleiding van een bezochte debatavond van SGP-jongeren Urk over ‘Christendom en de PVV’. Misschien doe ik dat later. In elk geval schrijf ik deze week een artike...
6 reacties
18-11-2009
"Wat biedt toekomst?" is de titel van de tweede brochure over schepping of evolutie die 24 november gepresenteerd zal worden. In februari 2009 is de eerste brochure huis aan huis bij 6,3 miljoen huish...
Geen reacties
18-11-2009
De mannelijke bezoekers van De Tweede Mijl vertonen qua hoofdbedekking een grote afwisseling. Variërend van een muts tot een enorme rieten hoed en van vijftien centimeter lange gekleurde punten tot gr...
Geen reacties
17-11-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering