Kom, ga met ons, en doe als wij

RefoMator / 14 reacties

07-12-2015, 15:31

Slagregens teisteren ons kikkerland, de wind jaagt in Beaufort 4 en 5 door de bomen, de hoogste tijd om…met de benenwagen naar de kerk te gaan! Dit idee oppert nieuwbakken predikant Zondag in de Saambinder, meldt het Refdag. Niet de meest gelukkige timing als je het mij vraagt.


De voorganger van de Gereformeerde Gemeente te Woerden vindt dat er meer uitgaat van een stoet wandelaars richting Godshuis dan van een file SUV’s en refotainers. Dat is meer in de sfeer van de pelgrimspsalm 122, schrijft de sportieve predikant. 

Ook voor de kinderen zou het geen kwaad kunnen om als afwisseling op het stilzitten naar de kerk te paraderen. Op zich best een aardig idee. In juli. Met 25 graden. Wanneer de kerk om 12 uur begint.

Een lichtelijk opstandige puber om 9 uur ’s morgens door weer en wind een wandeling van een drie kwartier laten maken, lijkt me een serieuze opgave. Bergen verzetten is er een peulenschil bij. Of die azijnkoppies onderweg erg wervend werken voor de ongelovige medemensch is helemaal de vraag.

De pastorie staat overigens op een steenworp afstand van de kerk. Onderhands geworpen dan. Met een zware steen. Op halve kracht.

RefoMator op 07-12-2015, 15:31
14 reacties
Toetsenbord
08-12-2015 / 08:58
En wat weet ds. Zondag persoonlijk al van jou reactie op zijn idee? Of roeptoeter je maar wat op een manier waarop je nooit hoeft te verdedigen wat je stelt? Bovendien stel je de predikant persoonlijk in een kwaad daglicht door te stellen dat hij 'sportief' is, omdat hij dit zegt terwijl hij op een steenworp afstand van de kerk woont. Meer achting voor zijn ambt en excuses richting de dominee zou je niet misstaan. Smakeloos...
hansa
08-12-2015 / 10:02
Ik ben heel blij dat een dominee dit zegt. Wij hebben dit met ons gezin altijd al gepraktiseerd en wat hij zegt is helemaal waar. Als jonge kinderen een half uur gelopen hebben, zijn ze hun energie kwijt en zitten ze in de kerk heerlijk uit te rusten. Allemaal voordelen: de zondagsrust wordt gepraktiseerd en je wandeling is gekoppeld aan de kerkgang.
Overigens Refomator.., je moet die goede gewoonte niet pas invoeren als je pubers hebt. Zij moeten er al lang aan gewend zijn.
Mona
08-12-2015 / 11:14
Gelukkig mocht ik op de fiets.
Behalve wanneer we op vakantie waren.
Dan werd onze boot ergens aan een weiland afgemeerd, en moesten we soms drie kwartier lopen (in zon of regen, heen en terug en dat x2) voor dat we in de kerk zaten, of voordat we weer bij de boot waren.
Geloof me, het was echt niet leuk.

Ga gewoon fietsen, dat kan toch ook?
Of staat dat minder gereformeerd ;-)
Pol
08-12-2015 / 11:18
We wonen nu 5 jaar in een biblebelt dorp en wat mij opvalt

Gergemmers gaan met de auto
oud gergemmers lopen
pkn-ers gaan met de fiets
pannenkoek
08-12-2015 / 13:48
@Pol, Jammer dat dit geen Facebook is, anders ging mijn duim omhoog;-)

Wij wonen 31 km bij de kerk vandaan..... lekker met de auto.
gebakerd
08-12-2015 / 17:22
Wat een zielige reactie op een mooi voorstel.
Omega
08-12-2015 / 19:02
Bedoelt de dominee dat kerkgangers een gemeente moeten zoeken binnen loopafstand? ;-)
Catherine
09-12-2015 / 12:21
Wij woonden op 3 kwartier lopen van de kerk. Elke zondag 4 maal. Onderweg zagen we van alles.
Toen kreeg ik verkering met een jongen die zelfs een uur lopen van de kerk woonde, in een ander dorp waar echt niemand met de auto of fiets naar de kerk kwam.
We hebben elkaar goed leren kennen op deze wandeltochten:P
Wat hebben we het toch moeilijk in Nederland he. Tjonge, je zult maar naar de kerk moeten lopen over brede trottoirs en geasfalteerde weggetjes.
Ik lees dit soort problemen nooit in het magazine van Open Doors.
Johanleune
09-12-2015 / 13:34
Ik denk met heimwee aan mijn kindertijd. Drie kwartier lopen vanuit en door een stille polder. Blaren liep je soms ook wel eens op. Als je nieuwe schoenen had. Dat was pijnlijk, maar het hoorde er bij. En zingen? Dat deden we ook wel eens. Samen met de leeuweriken, de kieviten en de grutto's. En dan 's avonds over een stikdonkere polderweg: m'n vader wees ons op sterrenbeelden... En nu met de rolstoel. Met vreugde gaan we op naar de prediking van ds. Zondag. We hoeven de weg maar over te steken. Maar regelmatig geeft dat toch aanleiding voor een praatje met de bewoners van ons appartement over de kerk en geloof...
En dat ds. Zondag naast de kerk zou gaan wonen wist hij ook niet toen hij in zijn studententijd deze artikelenserie voor de Saambinder schreef. Wandelend mediteren doet hij wel, schreef hij in de Bethlehembode (kerkbode van Woerden). Als hij de stof van de preek bestudeerd heeft, gaat hij die wandelend door het Brediuspark of over het jaagpad langs de Rijn bemediteren.
Overigens roept ds. Zondag op om “zo mogelijk” eens wat meer lopend naar de kerk te komen. Het zou toch prachtig zijn als daar gehoor aan gegeven wordt.
Ik nodig Reformator uit: Kom ga met ons en doe als wij en treedt binnen in de Bethlehemkerk. Zing met ons samen veel Psalmen en luister naar de preek van ds. Zondag. Je mag met de auto komen. Parkeerplaats niet gegarandeerd.
Daanwsch
09-12-2015 / 15:47
Vooral grappig hoe de foto's past bij het artikel. Ik zie het wel voor me, gelijk een beetje om kijken naar de mensen die het nodig hebben! Traktaten door de brievenbussen gooien, zwerfafval opruimen, enz. Krijgt de zondagse wandeling nog een mooi verantwoord tintje:)
Hannah17
09-12-2015 / 20:24
Misschien is het een idee eerst onze handel en wandel beminnensaardig te maken, alvorens de 52 zondaagse te gaan lopen?
cees0102
11-12-2015 / 01:54
Ook ik mis een deugdelijk argument in dit artikel om de oproep van ds. Zondag niet ter harte te nemen. Als dat al de bedoeling van dit schrijven was...
elisdewaard
16-12-2015 / 13:41
Ik vind het eerlijk gezegd een smakeloze bijdrage.
Ten eerste moeten we als christenen aan het milieu denken, en als het even kan de auto laten staan.
Ten tweede is het een doodzonde om in een schrijven te generaliseren, en dat wordt hier gedaan wanneer er wordt gedaan alsof het iedere zondag in de winter regent en steenkoud is.
Ten derde is het bepaald geen goed teken als men zover van de kerk woont dat men drie kwartier moet lopen.
Ten vierde is het, mocht punt 3 het geval zijn, altijd nog goed mogelijk om de fiets te pakken.
Ten vijfde heeft de predikant niet gezegd dat we altijd moeten gaan lopen.
Ten zesde heeft de plaats van de pastorie er vrij weinig mee te maken. Het is een argument op de persoon. Bovendien heeft deze persoon jarenlang een andere taak vervuld, dus zou je er goed aan doen om je in dat geval af te vragen hoe hij toen ter kerke is gegaan.
Kortom, het geschreven stuk vind ik waardeloos.
sydneylover
17-12-2015 / 13:25
@Refomator: dank voor deze heerlijke luchtige column!

En aan allen die reageren: probeer dit met een knipoog te lezen, het is niet voor niets de rubriek 'dwars'..
En... als ik het postuur van ds. Zondag observeer kan ik hem eigenlijk vooral adviseren om de hardloopschoenen aan te trekken tijdens de zondagse wandeling.. of doordeweeks :-)

Lees ook deze columns

Nee, ik had nog nooit van haar gehoord. Maar ze schijnt op social media razend populair te zijn: de 18-jarige Essana O’Neil. Op Instagram had ze meer dan vijfhonderd duizend volgers, ze plaatste er ge...
2 reacties
05-11-2015
Verbaasd was hij, maar nog meer teleurgesteld. Want dit had hij nooit verwacht. Hoe langer hij er over nadacht, hoe meer hij versteld stond. Hij begreep niet dat juist déze mensen er zo over dachten. ...
8 reacties
24-09-2015
Steeds meer christenen lijken te geloven dat ze nog voor de grote verdrukking (1 Tess. 4:17) zullen worden opgenomen in de hemel. Niet dat uit dit bijbelgedeelte blijkt dat de opname van de gemeente v...
50 reacties
21-09-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering