NRC voedt relletje rond Bottenbley

Habakuk.nu / 7 reacties

25-10-2013, 08:10

'Rel om antihomopredikant', kopte NRC Handelsblad afgelopen maandag. Spannend, even lezen, dacht ik. De Friese correspondent van de krant bleek echter een stereotiep en stemmingmakend berichtje in elkaar geflanst te hebben op basis van wat citaten uit De Leeuwarder Courant. Een vorm van journalistiek het NRC onwaardig. Want geen feitencheck. En dan heb ik het nog niet eens over de stijl en de toon van het artikel. Zonder wederhoor worden de bekende vooroordelen tegen orthodoxe christenen weer eens opgesomd.


Het begint al met de openingszin: 'Verdient iemand die homo's wil genezen een lintje?' Daar zou in Friesland discussie over zijn 'losgebarsten'. Nou, dat moet de Randstad weten! Maar wat zijn de feiten? Dominee Orlando Bottenbley is 25 jaar predikant van een bloeiende kerk in Drachten. En ja, hij heeft vanuit de Bijbel, net als een groot deel van de predikanten in Nederland, nog steeds een orthodoxe visie op relaties en seksualiteit. Dat betekent dat hij tegen samenwonen is en pijnlijk genoeg geen ruimte ziet voor homoseksuele relaties. Hij is dus niet 'antihomo' en doet niet aan homogenezing, maar worstelt met het feit dat hier niet alles meer gaat zoals God dat ooit bij de schepping bedacht heeft. Volgens de PvdA in Drachten moeten zulke mensen voortaan maar worden uitgesloten van onderscheidingen. Die zijn er alleen voor 'echte ridders'.

Gespeelde woede

Als Bottenbley in De Leeuwarder Courant zegt dat hij met homo's net zo goed in gesprek wil gaan als met bijvoorbeeld 'materialisten', dan is het commentaar onmiddellijk: 'Zie je wel! Hij vergelijkt homo's met materialisten!' Dat is iemand bewust verkeerd willen begrijpen. Bottenbley zegt hier immers niks anders dan dat hij iedereen gelijk wil behandelen? Dat moet zijn critici toch aanspreken. Maar nee, enkele verlichte geesten mogen vervolgens zeggen hoezeer die orthodoxen er wel niet naast zitten. Fundamentalisten zijn het. En dan nog ridderen ook, zeg! Het gaat nu toch echt fout in Friesland. Orlando mag nog van geluk spreken dat hij voorouders als die van Zwarte Piet in zijn verre voorgeslacht heeft. Anders was hij nog veel harder aangepakt.

Smet op de beroepsgroep

Helemaal bont maakt vrijzinnige predikante Yvonne Hiemstra het. Zij presteert het om Bottenbley in De Leeuwarder Courant een 'smet' op haar beroepsgroep te noemen. Hoezo, mevrouw Hiemstra? Uw richting is zo ongeveer de kleinste en een bijna uitgestorven groep aan de rand van de kerk. Kunt u voor de beroepsgroep predikanten spreken? En NRC-redactie, is dit citaat relevant of vooral stemmingmakend? Opvallend is trouwens dat de noordelijke NRC-correspondent niet het citaat uit De Leeuwarder Courant overneemt van een moeder van een lesbische dochter die vertelt hoe begripvol Bottenbley met haar dochter omgaat. Het NRC-bericht lijkt me daarom vooral een smet op de krant zelf. Het wordt tijd dat men daar nuchter onder ogen ziet dat er mensen zijn – ook mensen die zelf homoseksuele gevoelens hebben – die vanuit hun geloof anders met homoseksuele gevoelens om willen gaan dan de meerderheid. Dat mag toch nog in Nederland?

Henk van Rhee

Drs. Henk van Rhee is algemeen directeur van stichting Tot Heil des Volks.

Habakuk.nu op 25-10-2013, 08:10
7 reacties
sydneylover
25-10-2013 / 08:25
Toen ik deze column las moest ik denken aan 'Waar God een kerk bouwt, plaatst de duivel een kapel'.
Maar het is inderdaad gewoon triest dat het er op lijkt dat de rechten van homo's belangrijker zijn geworden dan de vrijheid van meningsuiting. En dat woorden verdraaid worden.. tja dat deed de duivel in het paradijs al. Toch?
rotterdam
26-10-2013 / 17:34
Henk van Rhee heeft gelijk "de vrijzinnigheid is inderdaad - zo ongeveer de kleinste en een bijna uitgestorven groep aan de rand van de kerk".
Iets meer terughoudendheid zou Dominee Yvonne niet misstaan.
Maar ja, we zien dat bijna dagelijks, zeker ook hier op refoweb, vertegenwoordigers c.q. leden van de allerkleinste driedubbel afgescheiden gereformeerde minikerkjes voeren het hoogste woord.
Wat betreft het artikel in het NRC - mijn reactie ? gewoon negeren.
Het is gelukkig de NRC maar - een semi-intellectueel elitair minikrantje met een handje vol lezers.
Morgen wordt de vette vis erin verpakt op de markt.
Mona
26-10-2013 / 18:28
Ja Rotterdam, de krant wordt dan wel weer voor andere doeleinden gebruikt, maar ondertussen is het geschreven 'gif' al weer opgenomen in de hersenen van degene die het gelezen hebben.
Alles heeft een uitwerking. Het is idd de werkwijze van de boze, het is goed die te herkennen en er waakzaam voor te zijn.
rotterdam
26-10-2013 / 20:09
Niet slim van "de boze" om het NRC Handelsblad uit te kiezen - het A.D. of de Telegraaf was gezien het aantal lezers een grotere markt geweest.
Maak je niet druk, Mona, het is gewoon "preken voor eigen parochie".
Betreffende journalist heeft opgeschreven wat we allemaal allang wisten.
Geen nieuws onder de zon.
En nogmaals - een oplage van 200.000 kranten. Wat een nepkrantje.
Het boek van Micha Kat "Lux, Libertas en Leugens" is een aanrader, het gaat over het morele en journalistieke verval van NRC.
Mona
28-10-2013 / 17:06
Niet slim van "de boze"
Maak je niet druk, Mona
Geen nieuws onder de zon.

Rotterdam, drie uitspraken van jou, die insinueren dat de duivel maar dom is en slapjes te werk gaat.
Ik ben dat van harte met je oneens. Vooral in het Bijbelboek Openbaring komt naar voren hoeveel macht hij heeft,
en hoe geraffineerd hij opereert. Je ogen er voor sluiten, of zijn werk bagatelliseren is erg gevaarlijk.
We hoeven de duivel niet meer macht te geven dan hij heeft, en we weten ook dat hij niet het laaste woord heeft.
Maar we zien in dit artikel duidelijk hoe hij de zaken verdraaid.
En dat is precies zijn werkwijze. Het lijkt maar klein, niet ter zaken doende, maar zo stapje voor stapje werkt hij naar zijn doel.
Zo is Eva al verleid in het paradijs.
Is het ook dat God gezegd heeft.....?
En boven dit artikel over Bottenbley:
Verdient iemand die homo's wil genezen een lintje....?
Omega
28-10-2013 / 18:29
Bovendien staat de NRC bekend als de meeste betrouwbare krant van ons land. Hoezo niet zo slim van satan... Hij heeft minimaal 6000 jaar ervaring.
rotterdam
30-10-2013 / 16:53
@Mona en Omega : Het is een naargeestig en seletief stuk. Nogmaals ik vind het NRC geen kwaliteitskrant maar een elitair links miniblaadje. Hadden jullie iets anders verwacht? Niets aan doen en vooral geen aandacht geven dan waait het vanzelf over.

Lees ook deze columns

Waar ik de vorige keer mee eindigde, wil ik nu mee beginnen: een opwekking onder jongeren in onze achterban. Uit de mond der kinderkens en der zuigelingen hebt Gij sterkte gegrondvest, zegt Psalm 8. T...
9 reacties
23-10-2013
Ieder land heeft zo zijn tradities. Het ene volk grossiert in stenigingen, een ander is dol op vrouwenbesnijdenissen of combineert beide feestelijke gebeurtenissen. Maar geen enkele wreedheid haalt he...
15 reacties
21-10-2013
Pleiten voor kerkelijke eenheid is hot. In de christelijke media en kerkbladen buitelen predikanten en opiniemakers in de gereformeerde gezindte over elkaar heen om de versnippering en verdeeldheid in...
43 reacties
09-10-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering