Finse weigerminister

Habakuk.nu / 7 reacties

25-07-2013, 10:56

Sinds de verkiezingen van 2011 maakt haar partij deel uit van de Finse regering. De Christen Democratische Partij Finland. Partijleider Päivi Räsänen werd minister van Binnenlandse Zaken. Vorige week zorgde ze voor behoorlijke opschudding. Op een seminar van de Lutherse kerk was ze gevraagd om te spreken over wat het betekent om christen te zijn in een tijd waarin de wereld steeds seculierder wordt. In haar toespraak stelde ze dat christenen vaak met moeilijke morele beslissingen worden geconfronteerd. Daar zal iedereen het vast mee eens geweest zijn. Maar toen werd ze concreet. Ze ging spreken over abortus. Als arts had ze eerder om haar gewetens wil geweigerd abortussen uit te voeren. 'Een kind op de abortusleeftijd is niet alleen maar een gevoelig stukje weefsel, maar een individu dat kan voelen.'


God gehoorzamen boven mensen

De minister uitte kritiek op de Finse wetgeving: 'De abortuswetgeving in Finland erkent het recht van een arts om de uitvoering van een abortus op grond van zijn geweten af te wijzen niet. Christenen komen dan vaak in omstandigheden waarin de enige oplossing voor hen is, zich aan de situatie - bijvoorbeeld hun beroep - te onttrekken, als die van hen verlangt tegen Gods woord in te gaan.' De minister ging nog verder en eindigde met woorden uit Handelingen 5:29: 'Men moet God meer gehoorzamen dan de mensen.' Dat zijn heel pittige uitspreken voor een minister. Maar in de steeds seculierder wordende wereld komt dit Bijbelwoord wel vaker in gedachten. Natuurlijk moeten we ons aan de wet houden, maar landswetten zijn niet het hoogste gezag. Voor een christen ligt het hoogste gezag bij God.

De minister beriep zich ook op de belijdenis van de Evangelisch Lutherse kerk. In artikel 16 van de Augsburgse Confessie wordt onze relatie tot de overheid helder samengevat: 'Daarom zijn de christenen schuldig de overheid onderdanig en haar geboden en wetten gehoorzaam te zijn in alles wat zonder zonde geschieden kan. Wanneer de overheid echter niet zonder zonde kan worden opgevolgd, moet men Gode meer gehoorzamen dan de mensen (Handelingen 5:29).'

Heldin van de natie

Natuurlijk ontstond er een heftige discussie naar aanleiding van de uitlatingen van de minster en natuurlijk was er buitenproportionele aandacht van de media. Maar de minister hield stand. 'Ik blijf bij mijn woorden.' Ze blijkt een vrouw uit één stuk. Ze had kunnen zeggen dat ze haar uitspraken gedaan had als kerklid en niet als minister, maar dat deed ze niet. 'Ik houd er niet van onderscheid tussen verschillende rollen te maken. Ik ben altijd dezelfde Päivi Räsänen. Ik vind het van uiterst groot belang dat ministers, precies zoals andere mensen, het recht op spreekvrijheid hebben en de vrijheid om godsdienstige overtuigingen te uiten.'

Honderden leden van de Lutherse kerk zegden naar aanleiding van de toespraak van de minster hun kerklidmaatschap op. Een wonderlijke reactie. Deze minister verdient beter. In Rusland hebben ze een mooie onderscheiding, 'Heldin van de natie'. Het lijkt me dat Päivi Räsänen voor zo'n soort onderscheiding in aanmerking komt.

Krijn de Jong

Krijn de Jong is stafmedewerker bijzondere projecten bij stichting Tot Heil des Volks.

Habakuk.nu op 25-07-2013, 10:56
7 reacties
hansa
25-07-2013 / 12:41
Hier word je toch warm van? God zegene deze minister en stelle haar tot zegen van land en volk.
Gerard
25-07-2013 / 13:41
Helaas viel de Evangelisch Lutherse kerk haar niet bij. De Finse Evangelisch Lutherse aartsbisschop Kari Mäkinen reageerde met te zeggen dat het niet het standpunt van de Evangelisch Lutherse kerk is. (Alhoewel hun belijdenis anders zegt!). Hij zei dat iedereen recht heeft op een eigen mening, maar dat de uitspraken van Räsänen niet verder gaan dan de persoonlijke mening van een kerkelijk lid en dat er binnen de Evangelische Lutherse kerk veel meningen bestaan. (Om maar leden te behouden!).
Het is niet de eerste keer dat Päivi Räsänen in opspraak komt door te zeggen dat men God meer moet gehoorzamen dan de mensen. Een groot deel van de Finnen wil daarom dat ze gedwongen wordt af te treden.
De Evangelisch Lutherse kerk is trouwens de staatskerk. Zo'n 75% van de Finnen is lid (door geboorte), maar slecht een klein percentage bezoekt ooit een kerkdienst.
Omega
25-07-2013 / 20:07
@Gerard Kun je haar niet namens Refoweb een hart onder de riem steken?
Gerard
26-07-2013 / 10:38
@Omega
Ik zal eens kijken of ik haar bereiken kan, een emailtje zal wel lukken. Ze zegt overigens dat ze zelf overwegend positieve reacties heeft gehad van de mensen om haar heen. In de media is ze wel het mikpunt of spot, al langere tijd. Als politicus is ze wel gewaardeerd. De Christen Democraten is in Finland een kleine partij (4% van de stemmen) en staat qua bijbelgetrouwheid overwegend dichter bij CU en SGP dan bijvoorbeeld CDA. Dat zij dus de minister van binnenlandse zaken is in een coalitie van 6 partijen (waaronder de sociaal democraten, de groenen en links) is wel bijzonder.

Ik moet even rechtzetten wat in mijn vorige reaktie zei. Het is niet helemaal zo dat een groot deel van de Finnen wil dat ze gedwongen wordt af te treden, maar dat een deel van haar portefeuille (namelijk godsdienstige zaken) aan een ander wordt overgedragen. Daarnaast was er een tijdje terug een petitie met een groot aantal handtekeningen waarin werd gevraagd om haar aftreden. Dat was naar aanleiding van een wetsvoorstel over vervroeging van de sluitingstijden van de horeca. (Alcoholisme is groot in Finland, ook onder jeugd vanaf 12 jaar). Toen ze zich 2 jaar geleden uitsprak tegen het homohuwelijk en dat als zonde bestempelde (zich weer beroepend op de Bijbel) was er ook een grote rel en exodus van de Lutherse kerk. Uiteraard is ze als christen die zich uitspreekt voortdurend het mikpunt van spot, haatmails en ook vernielingen bij en aan haar huis.

Haar lezing kan overigens <a href="http://www.paivirasanen.fi/ajankohtaista">hier</a> gelezen worden. Even copieëren in <a href="http://translate.google.com/">Google translate</a> en met wat inzet is er wel enigzins uit te komen.

Al met al denk ik een voorbeeld voor ons hoe iemand ook in zo'n positie met tegenwerking van alle kanten zich kan handhaven door zich vast te houden aan Gods woord.
Gerard
01-08-2013 / 11:32
Ik wil nog even vertellen dat ik Päivi Rasanen heb geschreven names refoweb en heb verteld van de positieve reakties in Nederland (ook op Habakuk.nu). Ze reageerde zeer verheugd en bedankt voor de bemoediging.
Omega
01-08-2013 / 21:10
Mooi. Päivi for president ;-)
hansa
02-08-2013 / 07:55
Bedankt @Gerard! dat je namens refoweb die minister in Finland geschreven en bemoedigd hebt. En @Omega voor zijn vraag.

Lees ook deze columns

RTV Utrecht - Door de nieuwsredactie · geplaatst: zaterdag 13 juli 2014, 06:00 uurNaast de abortuskliniek aan de Papiermolen te Houten zal een permanente opvang en wake worden gevestigd. De naburige E...
5 reacties
13-07-2013
Sinds de Raad van Kerken in Nederland hun betrokkenheid en schuld bij de slavernij hebben erkend, kan ik de slaap weinig vatten. Ik maak graag gebruik van deze veelgelezen plek om een openbare biecht ...
4 reacties
04-07-2013
"Jullie christenen zijn ongelooflijk bemoeizuchtig. Je bent overal tegen, vooral als het gaat om de vrijheid van anderen. Neem nou abortus of euthanasie. Wat kan jou dat nou schelen? Jij hebt er toch ...
31 reacties
01-07-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering