It giet oan voor vrouwen

De Veiligheidsspeld / 3 reacties

17-01-2013, 15:05

"It giet oan". Eindelijk die verlossende woorden uit de mond van voorzitter van Leeuwen waar heel Nederland met smart op zat te wachten. "Het ijs is op dit moment dik genoeg om ook de vrouwelijke rijdsters te houden", sprak hij tot de massaal verzamelde pers. "Het geslacht van de schaatsers is niet langer bepalend voor deelname". "Een wijs besluit van het bestuur in een netelige kwestie", laat IJsmeester van der Staaij optekenen.


 "En het bevroren water is van uitstekende kwaliteit: pikzwart", aldus preses van Leeuwen. "In zwart ijs zit namelijk geen lucht", valt de IJsmeester hem bij. En vervolgt op een vraag van de journalist van het Reformatorisch Dagblad: "We hebben inderdaad wat hulp gehad van de diverse overheden die vaarverboden instelden en gemalen sloten. Daardoor is het ijs nog sneller gegroeid. Maar we hebben ons niet laten opjagen natuurlijk. De veiligheid van de Tocht staat voorop"

Niet de gehele route heeft overigens die pracht van een ijsvloer. Op een enkele plaats zal er gekluund moeten worden. In de buurt van Stavoren heeft een vrouwtje (Wichmann is de naam, melden diverse bronnen) op het ijs geplast. Tijdens werkzaamheden aan het ijs kon ze haar zure plasje naar verluid niet meer ophouden. Een flink wak is het gevolg.

In de top 10 van de Tocht der Tochten zal zich met de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen vrouw melden, aldus de kenners van het Katern Zaterdagsport van het Nederlands Dagblad. "Weliswaar bevinden zich in het peloton uitstekende schaatssters maar 200 kilometer afzien is nog steeds voornamelijk mannenwerk. Voorlopig geven onze vrouwen de voorkeur aan andere sporten zoals breien, simultaan-haken en kantklossen. Al sluiten we niets uit voor de toekomst. De Marianne Vos op Hoge Noor kan op dit moment natuurlijk nog met poppen spelen. Het ijs moet even gebroken worden, denken we."

Een kleine groepje gewetensbezwaarden op Friese doorlopers, zo'n 3% naar schatting, zal tegen die vermaledijde tijd demonstratief van het ijs stappen en een eigen initiatief starten: de Herstelde Elfstedentocht. Een woordvoerder laat weten dat hij desnoods 200 km wil klunen. "Het is toch een principekwestie. Met dit besluit begeeft het bestuur zich op zeer glad ijs".

De Veiligheidsspeld op 17-01-2013, 15:05
3 reacties
Spatie
18-01-2013 / 08:34
Leuk gevonden. Een beetje humor en zelfspot relativeert.
pierre81
18-01-2013 / 19:01
ik heb een hekel aan veiligheidsspelden!
Catherine
19-01-2013 / 14:59
Zoals je op de fora kunt lezen: inlegkunde. Ik weet niet of ik nu om dit stukje kan lachen. Een veiligheidsspeld is fijn als je hem nodig hebt, maar je kunt je er best lelijk aan prikken pierre81.

Lees ook deze columns

We hoeven er niet om heen te draaien: de voornaamste der zondaren was Paulus. Gods Woord zegt het Zelf en ook waarom hij tot bekering kwam: "tot een voorbeeld dergenen, die in Hem (Jezus) geloven zull...
49 reacties
11-01-2013
Je moet de groeten van de paus hebben. Nee, niet de roomse, maar de refopaus. Want die bestaat als we Het Kerkblad van de HHK mogen geloven. Vooral in onze rechterflank. Het hiërarchisch denken dat  ...
6 reacties
08-01-2013
Een broedende kip moet je niet storen. Onder dat motto trekt de milieugroep Dronten ten strijde tegen het vrolijk geschetter van de Stichting Opwekking uit Putten. Tijdens de pinksterconferentie bij B...
5 reacties
04-01-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering