Onttrekken van de kerk

Ds. D. van der Wal / Geen reacties

28-08-2023, 08:51

Vraag

Hoe kun je je onttrekken van een kerk (gereformeerde richting)? Hoe begin je dat en wat gebeurt er daarna? En kan een onttrekking ook geweigerd worden? Het betreft geen zaak om van deze kerk te onttrekken en bij een andere kerk aan te sluiten, maar een 'echte' onttrekking van de kerk.


Antwoord

Beste vragensteller,

ik wil beginnen met de opmerking dat ik wel benieuwd ben naar de achtergrond van de vraag. Je onttrekken als lidmaat van een kerk is geen sinecure maar een ingrijpende weg. Helaas heb ik niet meer informatie tot mijn beschikking en zal ik daarom deze enigszins zakelijke vraag dan ook maar (helaas!) zakelijk beantwoorden. 

Een gemeentelid dat niet langer lid wenst te zijn van een kerk zal dit zelf kenbaar moeten maken bij de kerkenraad. Dit kan tijdens een huisbezoek maar dit kan ook bij de scriba (of voorzitter) van de kerkenraad gemeld worden. Dat kun je met een mailtje doen, maar (ik spreek uit ervaring) een persoonlijk gesprek verdient de voorkeur. Daarin kun je aangegeven dat je niet meer lid wilt zijn en wat eventuele beweegredenen zijn tot deze keuze.

Op het moment dat je hebt aangegeven dat je je wilt onttrekken zal dit tijdens de eerstvolgende kerkenraadsvergadering gemeld worden door de wijkouderling of scriba en besproken worden. Dit bespreken betekent niet dat de kerkenraad al dan niet besluit om je onttrekking in te willigen, als iemand aangeeft zich te onttrekking dan kan de kerkenraad niet anders dan dit inwilligen. 

Het bespreken heeft veel meer een geestelijk karakter. Waarom maakt persoon X deze verdrietige keuze? Wat is de weg daarnaartoe geweest, welke zaken spelen er mee en wat kunnen/moeten wij als gemeente hiermee doen? Zijn we als kerkenraad of gemeente wellicht op bepaalde terreinen te kort geschoten? Zomaar een aantal vragen die besproken kunnen worden. 

Na de kerkenraadsvergadering zal de scriba of de wijkouderling zich weer bij jou melden met de uitkomst van die bespreking. Wellicht willen ze nog een keer met je in gesprek (mijn advies: doe dat ook) of hebben ze nog vragen. Maar in de regel zal men dan ook met jou afspreken op welk moment je onttrekking afgekondigd zal worden in de gemeente, zodat je ook weet wanneer het openbaar kenbaar gemaakt wordt. Vanaf dat moment ben je geen lid meer van die kerk. 

Wat ik hierboven beschrijf is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring, er zullen ongetwijfeld andere procedures of stappen zijn maar in het algemeen zal het er wel zo uitzien. 

Nu begon ik met een opmerking en ik wil daar ook graag mee afsluiten. Voor een ieder die met deze vraag bezig is: Maak er een gebedspunt van en leg het voor de Heere. Praat erover met een (wijk)ouderling en/of dominee en maak geen overhaaste keuze. Een lidmaatschap van een kerk is (hopelijk!!!) zoveel meer dan je lid zijn van de ANWB of de sportschool. Mocht je wel doorgaan met deze keuze weet dan wel dat de Heere je roept en dat de weg terug (naar de kerk) open blijft. 

Met vriendelijke groet,
Ds. D. van der Wal

Dit artikel is beantwoord door

Ds. D. van der Wal

  • Geboortedatum:
    06-05-1987
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
40 artikelen
Ds. D. van der Wal

Bijzonderheden:

Bekijk ook:

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik kan heel moeilijk over mijn gevoelens praten. Misschien komt dat doordat ik thuis van alles mee heb gemaakt en altijd alles voor mezelf hield. Ik merk alleen de laatste tijd dat ik als reactie soms...
Geen reacties
28-08-2004
Als er oorlog was gingen de mannen vechten en de vrouwen en kinderen moesten dan thuis blijven en beschermd worden. Zo gebeurde dat altijd in de Bijbel. Geeft de Heere Jezus dan geen toestemming om al...
5 reacties
28-08-2018
Ik heb een vraag aan ds. A. T. Vergunst uit Nieuw-Zeeland. Wij zijn een gelukkig echtpaar van over de 50 jaar en hebben vier kinderen. Mijn vrouw is inmiddels in de overgang en het zal niet lang meer ...
25 reacties
28-08-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering