Geen geestelijk voedsel in kerk

Ds. C.G. Vreugdenhil / Geen reacties

05-10-2022, 09:30

Vraag

Wij gaan thuis naar een gemeente waar ik mijzelf persoonlijk niet thuis voel. Er wordt ontzettend moeilijk gepreekt en elke zondag opnieuw begrijp ik er niets van. Dit komt onder andere door het verouderde taalgebruik en de manier van preken. Ook doordeweeks zijn er diensten en voel ik me bezwaarlijk als ik niet meega. Ik wil graag naar de kerk want ik heb God (met veel gebreken) lief, maar ik voel de band/aanwezigheid van Gods Geest niet in deze kerk. Er wordt zo nauw gepreekt dat het bijna onmogelijk is om een kind van God te zijn.

Ik ben een volwassen vrouw, wel thuiswonend, en daarom wordt de verantwoordelijkheid om naar de kerk te gaan/het geloofsleven persoonlijk neergelegd. Hoe ik mijn geloofsleven leef is blijkbaar niet de weg. Kinderen van God leven anders, het is te zien aan het gelaat en gepraat. Dan ben je stil en onderzoek je jezelf zeer nauw en je bent continu in berouw omdat je God kwijt bent. Andere kerkverbanden zijn te evangelisch en zo gemakkelijk gaat het niet.

Het maakt mijn geloofsleven onzeker. Ik ben alles behalve een goed kind van God. Ik verpest het elke dag weer. Maar daar gaat het toch om: de mens is niets maar God is alles.


Antwoord

Ik weet natuurlijk niet over welke kerk of gemeente het gaat. Ik merk in je vraag wel dat je het moeilijk hebt om alles te begrijpen. Ik denk dat je dit probleem niet oplost door allerlei gesprekken met familie en kerkenraad. Het lijkt me beter dat je een andere kerk/gemeente zoekt waar je de preek wel begrijpt en waar je merkt dat de Geest van God werkzaam is. Als je blijft waar je nu bent, blijft je geestelijk leven donker. Als je de Heere God liefhebt, zal Hij ook voor geestelijk voedsel zorgen, maar daar moet je soms radicale stappen voor nemen.

Normaal zou ik een andere raad geven, maar ik proef heel duidelijk in je verhaal dat je zo niet verder moet gaan. Er zijn gemeenten genoeg waar je wel geestelijk voedsel krijgt. Je zou via het internet eens verschillende diensten in verschillende kerken kunnen beluisteren en dan een gemeente in de buurt kunnen gaan bezoeken.

Pas als je daar je thuis voelt en de Heere Zijn zegen erover geeft zou je daar ook lid kunnen worden.

Met vriendelijke groet en sterkte om beslissingen te nemen.

Ds.  C. G. Vreugdenhil

Dit artikel is beantwoord door

Ds. C.G. Vreugdenhil

  • Geboortedatum:
    02-04-1946
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Houten
  • Status:
    Actief
226 artikelen
Ds. C.G. Vreugdenhil

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant

Bekijk ook:

 

 

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Vroeger voelde ik me altijd heel blij omdat ik wist dat God bij mij was. Alleen toen las ik een keer van de zonde tegen de Heilige Geest. Toen was ik daar heel bang voor. En vanaf dat moment dacht ik ...
3 reacties
04-10-2012
Sinds een aantal maanden heb ik last van angsten en depressieve gedachten. Hierdoor durf ik niet meer naar de kerk te gaan waar ik normaal heen ga (dat ook eens stukje rijden is). Maar ik verlang er z...
4 reacties
04-10-2014
Ik heb een vraag over psalm 8:6: “En Gij hebt hem een weinig minder gemaakt dan de engelen.” Dit gaat dus over de mens. Waarom hebben de Statenvertalers hier gekozen voor engelen? In de grondtaal staa...
2 reacties
04-10-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering