Vijanden in Psalmen

Kand. G.A. van Ginkel / Geen reacties

15-09-2021, 10:46

Vraag

In de psalmen hebben de schrijvers het heel vaak over de vijanden die hen omringen. Nu heb ik geen aardse maar wel veel geestelijke vijanden, zonden die mij omringen. Mag je die psalmen ook hierop toepassen? Deden de Bijbelschrijvers dat ook?


Antwoord

Deze vraag komt op een bijzonder moment. Ik ben juist bezig met de voorbereiding van een meditatief moment met het oog op de  viering van het Heilig Avondmaal. De tekstkeuze is Psalm 23: Gij richt de tafel toe voor mijn aangezicht, tegenover mijn tegenpartijders. Hoewel voor de psalmdichter hier en elders in de eerste plaats heel concrete vijanden van buitenaf worden bedoeld, mag toch ook gesproken worden over de vijanden van binnenuit: mijn zondige verlangens en gedachten, fouten en gebreken, die vijand zijn van het welzijn van mijn ziel. 

Ik kan me herinneren dat ik ooit eerder een preek hier over hield en dat een gemeentelid bijzonder vertroost was door deze toespitsing van de tekst. Er zijn vijanden van buiten en van binnen. God weet er raad mee en bereidt in Zijn genadevol NOCHTANS de tafel toe! 

Op een zelfde manier en zonder reserve zou ik graag Psalm 35 uitleggen: Twist, HEERE! met mijn twisters; strijd met mijn bestrijders.

Vraag altijd eerst naar de letterlijke betekenis van een tekst; maar vraag vervolgens ook: wat betekent deze tekst nu voor mij?

Kand. G. A. van Ginkel

Lees meer artikelen over:

Psalmen
Dit artikel is beantwoord door

Kand. G.A. van Ginkel

  • Geboortedatum:
    13-01-1958
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Maartensdijk
  • Status:
    Actief
167 artikelen
Kand. G.A. van Ginkel

Bijzonderheden:

Pastoraal werk te Veen, Wijk (bij Heusden) en Groenekan.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Een vraag voor ds. A. T. Vergunst uit Carterton. Ik las in een vraag op deze site dat u uw vrouw verloren hebt. Ikzelf verloor mijn broertje (2007) en mijn tweelingzus (2009). En hoewel het allebei al...
3 reacties
14-09-2012
Ik heb een vraag aangaande de Psalmberijming van 1773, welke meestal gebruikt wordt in de kerken. Aangaande welke Bijbelvertaling ook, met name de HSV, wordt er zeer kritisch gekeken naar de manier va...
5 reacties
14-09-2011
Mijn collega/vriendin gaat overlijden en is jaren geleden uit de Gereformeerde Kerk gestoten. Kan ze wel begraven worden vanuit de kerk?
Geen reacties
14-09-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering