Ongerechtigheid der vaderen

Ds. J.L. Schreuders / Geen reacties

17-06-2009, 14:06

Vraag

Ik heb een vraag na aanleiding van Exodus 34:7: “Die de schuldige geenszins onschuldig houdt, bezoekende de ongerechtigheid der vaderen aan de kinderen, en aan de kindskinderen, in het derde en vierde geslacht.” Hoe wordt dit bedoeld, met name van dat derde en vierde geslacht?


Antwoord

Hartelijk dank voor de vraag. Het wordt precies zo bedoeld, als in de wet van God bij het tweede gebod. "Die de misdaad der vaderen bezoek aan de kinderen in het derde of vierde lid (geslacht ) dergenen, die Mij haten.” Ook daar staat met zoveel woorden, dat God het kwaad der vaderen aan kinderen straft. Is dat geen onrecht van God? Nee, want er staat bij: dergenen die Mij haten. D.w.z. De Heere doet dit in het geval -zoals helaas maar al te vaak gebeurt- de kinderen in het haten van de vaderen voortgaan. Dan stapelt zich de zonde van geslacht tot geslacht op en dan komt het op enig moment (na geduld) enkele geslachten later tot uitkering. Het geldt dus niet als de kinderen zich van de zonde van hun vaderen bekeren. In dat geval geldt , dat de zoon niet dragen zal de ongerechtigheid van zijn vaderen. Zie Deut. 24:16; 2 Kronieken 25:4; 2 Koningen 14:6; Ezechiel 18;20 en Jer. 31:30. Het betreft dan dus ook geen mensen meer, die Hem haten. Dat deden wel de vaderen, maar niet de kinderen. Zij hoeven dan ook niet voor afrekening van zonden van het voorgeslacht te vrezen. Een ieder zal om zijn eigen zonden sterven, de kinderen niet voor die van de vaders, maar ook niet andersom. Gaat men echter geslacht op geslacht in het zondigen voort, dan moet niet vreemd opkijken als God op enig moment een streep trekt en opeengestapelde zonden vergeldt.

Hopelijk is het je nu duidelijk geworden.

Ds. J. L. Schreuders
 

Lees meer artikelen over:

exodustien geboden
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.L. Schreuders

  • Geboortedatum:
    24-08-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Boven-Hardinxveld
  • Status:
    Actief
174 artikelen
Ds. J.L. Schreuders

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Vraag aan een arts/medicus. Voor mijn nieuwe studie deden wij de Cooper-test. Omdat ik rennen niet vol kan houden, liep ik rustig, dus ik scoorde minder en mijn conditie kreeg "zeer slecht" als score....
1 reactie
17-06-2013
Waarom worden vrouwen achtergesteld door God? Bijvoorbeeld: Met smart een baby krijgen, terwijl mannen daarvan de lust hebben. Wij vrouwen hebben elke maand ook nog eens pijn in de buik.
8 reacties
17-06-2020
Ik ben al een hele tijd bang dat mijn vrouw niet helemaal eerlijk tegen me is. Ze zegt dat ze wel eens duistere figuren in de slaapkamer ziet. Ik ben bang dat ze occult belast is. Inmiddels is ze ook ...
2 reacties
17-06-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering