Eerst wel dan niet aangaan

Ds. B. J. van de Kamp / Geen reacties

15-08-2004, 00:00

Vraag

Ik loop al langer met een vraag over het Avondmaal. Hoe het nu kan dat mensen die eerst zeker mochten weten dat God hen heeft geroepen, en daarom ook aan het Avondmaal gingen, de volgende keer verstek laten staan? Als je nu zeker weet dat het de vorige keer God was die tot je kwam, en je daar ook van mocht getuigen, hoe kan het dan dat je dan toch niet aangaat? Als je niet aangaat, laat je zien dat je Hem niet kent. Doe je de Heere hier juist niet veel meer verdriet mee? Kun je dan niet toch aangaan om zo ook de gemeente en God te laten zien hoeveel Hij je waard is? En dan kan het zijn dat het zo donker is en dat je God niet voelt, je weet het dan toch dat Hij je heeft geroepen. Waarom dan toch die twijfel?


Antwoord

Beste zuster of broeder,

Ik vind je vraag heel wezenlijk en betrokken. In de Reformatorische traditie is een sterke verbondenheid tussen openbare belijdenis van het geloof en viering van het Heilig Avondmaal. Dat zie je ook sterk in zondag 38 van de Catechismus. De sacramenten verbonden aan de eredienst. Men had toen scherp oog voor de opdracht en belofte van de Heere Jezus. Doe dat tot Mijn gedachtenis. Je hebt het nodig. Het is tot Mijn eer. Tot erkenning van Mijn werk voor de gemeente en mitsdien voor jou, heel persoonlijk, volbracht.

Later gaat men meer kijken naar de heilsbeleving van de gelovige. Dan kom je in de subjectieve sferen terecht. Je moet het echt menen. Ook echt voelen. Doordoor ontstaat er heel veel onzekerheid. Net zoals die er was in de Rooms Katholiek kerk ten aanzien van de zekerheid over de zaligheid. Wel genoeg goede werken, etc?  Daar is de Reformatie zo goed en scherp tegenop gekomen door alles te weten in Christus. De rechtvaardiging van de goddeloze. Niets uit ons, maar alles uit Christus.

Maar dan moet je juist naar Hem toe als je niets meer voelt en beleeft, etc. Waar zul je het anders ooit ontvangen. Daarom is trouw en gehoorzaamheid ook van zo grote betekenis voor een zegenrijke Avondmaalsviering. De versterking volgt maar is geen voorwaarde!

Hopelijk heb ik je goed begrepen in je vraag en kun je met dit antwoord weer verder.

Hartelijke groet, ds. B. J. van de Kamp

Lees meer artikelen over:

Heilig Avondmaal
Dit artikel is beantwoord door

Ds. B. J. van de Kamp

  • Geboortedatum:
    21-11-1950
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Hierden
  • Status:
    Actief
97 artikelen
Ds. B. J. van de Kamp

Bijzonderheden:

Emeritus


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een jonge vrouw, van jongs aan gelovig, moeder van vier opgroeiende kinderen. De laatste tijd merk ik dat ik een soort vervreemding van de Bijbelse taal, bijvoorbeeld tijdens preken, alsof die ...
Geen reacties
15-08-2018
Ik zoek een goed boek over de Galatenbrief. Heb zelf een CGK-achtergrond, ligging tussen reformatorisch en evangelisch in. Heeft u een idee?
2 reacties
15-08-2015
Als iemand je vraagt: hoe moet ik mijn hart aan Jezus geven? Hoe moet ik dat dan uitleggen?
Geen reacties
15-08-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering