Zeker weten dat je in de hemel komt

Ds. A. Simons / Geen reacties

22-06-2007, 00:00

Vraag

Iemand stelde  pas de vraag in een gezelschap: wie is er zeker van dat hij/zij in de hemel komt! Ik vond dit erg confronterend en dacht eigenlijk: lieve mensen, maar hier gaat het niet om. Want als het gaat om de hemel is het denk ik echt fout. Maar het gaat toch om de Vader in de Hemel, dat Hij aan Zijn eer komt?

Ik mag absoluut niet ontkennen dat God in mijn leven is gekomen. Maar het is en blijft toch enkel genade. Als je naar jezelf kijkt, ‘verdien’ je geen hemel. Het zal eeuwige genade zijn! Er waren er in het gezelschap bij die volmondig “ja” zeiden. Heb ik Hem nu verloochend dan? Hoe moet je hier nu mee omgaan? 

Misschien kan en wil ds. Simons deze vraag beantwoorden!


Antwoord

Ik zal proberen om stap voor stap je vraag te beantwoorden. De vraag, die gesteld werd, is op zichzelf naar het Woord. Paulus zegt in 2 Korinthe 5:1: "Want wij weten, dat, zo ons aardse huis dezes tabernakels gebroken wordt, wij een gebouw van God hebben". Je kunt het, door Gods genade, weten. Weten, zegt Paulus, of je straks in de hemel komt.

Toch is er meer te zeggen dan het bovenstaande. Het gaat inderdaad niet in de eerste plaats om de hemel. Het gaat om Hem. Als Hij niet in de hemel is, dan is de hemel geen hemel meer. Toch kan het één niet zonder het ander. Tenslotte draait het niet om ons. Nee, het draait om Hem. Zijn Naam moet immers eeuwig de eer ontvangen! God zal daar ook zelf zorg voor dragen en heeft daar ook zorg voor gedragen in Christus. Alle roem in de mens is uitgesloten. Genade alleen. Waarom zo nadrukkelijk genade? Onverdiend toch? Als het om verdienste gaat; de eeuwige dood verdient, daar schittert Gods genade. Tegen de zwarte achtergrond van ons leven. Christus alleen, genade alleen, geloof alleen!

Je laatste vraag is: Heb ik hem dan verloochend als ik niets gezegd heb? Als ik je vraag goed lees, dan heb je niet geantwoord omdat je het in de context van het gezelschap geen goede vraag vond. Integendeel zelf. Ik vind dit wel een andere context dan wanneer je b.v. zoals bij Petrus hem openlijk ontkend tegenover mensen die hem lasteren en bespotten. Ik hoop dat je vraag voldoende beantwoord is. Gods zegen toegebeden.

Ds. A. Simons

Tags in dit artikel:

hemel
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A. Simons

  • Geboortedatum:
    07-05-1958
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Valburg-Homoet
  • Status:
    Actief
162 artikelen
Ds. A. Simons

Bijzonderheden:

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

De laatste tijd kom ik er steeds meer achter dat ik het heel moeilijk vind om zelfdiscipline op te brengen. Dit komt op verschillende terreinen aan de orde. Ik heb bijvoorbeeld veel moeite om gestruct...
2 reacties
22-06-2011
Ik heb een jaar een relatie met een jongen. Het ging zeker niet vanzelf en het is niet altijd makkelijk geweest, maar we hebben het nu goed samen en zijn allebei verliefd. Ik verlang heel erg naar een...
Geen reacties
22-06-2022
Volgens verschillende kranten en onderzoeken is christengemeente DoorBrekers in Barneveld de snelst groeiende gemeente van Nederland. Nu woon ik zelf in Barneveld en kom ik ook wel eens bij DoorBreker...
17 reacties
22-06-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering