Maansverduistering is dit keer van zaterdag op zondag? Mag je dit fotograferen? ...

Ds. P. Korteweg / geen reacties

15-03-2007, 00:00

Vraag

Maansverduistering is dit keer van zaterdag op zondag? Mag je dit fotograferen? Dit in verband met de zondag en omdat het toch een bijzonder verschijnsel is. Al zeggen de mensen dat het door allerlei oorzaken is, toch geloof ik dit niet (net als onweer en de regenboog) maar denk dat het meer een boodschap van God is. Kunt u hier ook iets van zeggen?

Antwoord

In de nacht van 3 op 4 maart was er in ons land een totale maansverduistering te zien. Dat betekent dat de stand van de zon, aarde en maan zodanig is, dat de aarde schuift tussen de zon en de maan. De aarde werpt zo haar schaduw op de maan en dat zien wij dan als een maansverduistering. Het is inderdaad een bijzonder verschijnsel. We zien dat niet heel vaak in ons land op deze manier. Bovendien waren we nu in de gelukkige omstandigheid dat er nauwelijks bewolking was, zodat de verduistering goed zichtbaar is.

Er zijn veel mensen die dit verschijnsel zo bijzonder vinden dat ze er graag een foto van willen maken. Je vraagt of dat is toegestaan. Hierover kunnen we geen eenduidige mening geven. Sommige mensen vinden dat je op zondag helemaal geen foto's mag maken. Anderen doen dat alleen in zeer bijzondere omstandigheden. Zo gebeurt het wel eens dat iemand een foto maakt op zondag als op die dag een kindje wordt geboren. Een ieder zij in deze dingen in zijn eigen gemoed verzekerd.

Ook stel je de vraag of er wellicht een boodschap in de verduistering gelegen is. In de eerste plaats is een maansverduistering een goed verklaarbaar en ook  voorspelbaar natuurverschijnsel. Maar, zou het, in de tweede plaats, ook niet een boodschap van God aan ons kunnen zijn? Je noemt het onweer en de regenboog. Van die verschijnselen lezen we in Gods Woord dat Hij daar een diepe betekenis aan hecht. In het onweer hoor je de stem van de Heere. De regenboog is het teken van Gods verbond. Geldt dat ook voor een maansverduistering? In een maansverduistering kunnen we de tekenen van Gods almacht zien. Hij heeft de hemellichamen geschapen en Hij heeft hun loop bepaald. Wat zijn wij dan nietige mensen, die hebben te buigen voor de almacht en de majesteit van de Heere. Een maansverduistering kan ons leren dat God alle dingen regeert en alles in Zijn hand houdt.

Maar, de kennis van de Heere Wie Hij is in Christus leren we enkel vanuit Zijn Woord. Het rijk der natuur kan ons de grootheid van de Heere doen kennen, maar de Schrift leert ons dat de Heere in Christus genadig is voor Zijn kinderen.

Ds. P. Korteweg

Ds. P. Korteweg

  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Status:
    Inactief
  • Bijzonderheden:

    Uit het ambt ontzet door HHK in 2014.

geen reacties

Terug in de tijd

Mijn vriendin en ik zijn van plan om over een jaar een maand naar Israël te gaan. Daar zouden wij dan graag vrijwilliger...
1 reactie
15-03-2011
Binnenkort wordt er een nichtje van mij gedoopt. Alleen, dit gebeurt in een kerk waar ik het totaal niet eens ben met de...
5 reacties
15-03-2011
Aankomende zaterdag ga ik naar de musical “De tweede tafel”. Dat is een afstudeeropdracht van een vriendin van mij, van ...
geen reacties
15-03-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering