(...) Van verhalen uit het OT wordt dan een hele bekeringsweg gemaakt. Is deze m...

Ds. H. Paul / Geen reacties

13-03-2006, 00:00

Vraag

Is Vergeestelijken Bijbels? Ik heb wel eens het idee dat in de Ger. Gem. heel veel wordt vergeestelijkt. Van verhalen uit het OT wordt dan een hele bekeringsweg gemaakt. Is deze manier van prediken wel Bijbels? Het is voor mensen die bekeerd zijn misschien wel fijn dat ze zichzelf erin herkennen, maar de apostelen hebben nooit op die manier gepreekt volgens mij. Graag zou ik hier meer over willen weten en antwoord krijgen van een Ger. Gem.-dominee.

Antwoord

Beste vraagstel(ler)ster,
 
De vraag verdient wat toelichting. Er is een verschil tussen vergeestelijken en het trekken van geestelijke lessen uit bepaalde geschiedenissen van het Oude Testament. Vergeestelijken is wat b.v. Paulus doet in Gal. 4:22-31. Daar geeft hij aan dat de geschiedenis van Abraham en Hagar een diepere geestelijke betekenis heeft. Hij spreekt van een andere beduiding van die geschiedenis ( vs. 24). Volgens de kanttekeningen houdt dat in: “Dat is, die wel een ware historie of geschiedenis zijn, maar benevens die ook wat anders beduiden, als zijnde voorbeelden van geestelijke zaken; gelijk ook de koperen slang ( Joh. 3:4), het huwelijk van Adam en Eva ( Ef. 5:32), de doorgang der Israëlieten door de Rode Zee ( 1 Kor. 10:1,2), de zondvloed ( 1 Petr. 3:20).” Hier worden ons duidelijke voorbeelden gegeven van geestelijk onderwijs uit Oudtestamentische geschiedenissen. Wij mogen hierin niet verder gaan dan Gods Woord zelf doet.

Zo zijn uit talrijke geschiedenissen rijke geestelijke lessen te trekken, zoals b.v. uit de geschiedenis van Jozef. De Hervormde predikant ds. J. van Sliedrecht heeft hier een leerzame verklaring van gegeven: Kruis en kroon. Die kan ik je ter lezing aanbevelen.

Voorzichtigheid is hierbij geboden, maar we zouden rijke lessen ongebruikt laten liggen, als we hier geen gebruik van maakten.

Hartelijk gegroet,
Ds H. Paul

Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. Paul

  • Geboortedatum:
    16-07-1928
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Moerkapelle
  • Status:
    Inactief
235 artikelen
Ds. H. Paul


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mijn vader is een aantal weken geleden overleden. Mijn moeder is al een aantal jaren eerder overleden. Mijn broer regelde de zaken van mijn vader. Nu is het geval dat ik al jaren ruzie heb met mijn br...
1 reactie
13-03-2019
Wat zijn goede joods-christelijke artiesten?
Geen reacties
13-03-2017
Sinds een tijdje kom ik geregeld in de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Ik ben zelf Nederlands Hervormd, niet uit overtuiging, maar omdat ik daarin groot gebracht ben. Voordat ik in de GKV kwam, was ik...
6 reacties
13-03-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering