Heb last van terugkerende depressies inclusief slapeloosheid. Volgens de dokter ...

P.J. (Petra) van Bodegraven-Walraven / Geen reacties

09-03-2006, 00:00

Vraag

Heb last van terugkerende depressies inclusief slapeloosheid. Volgens de dokter endogeen, volgens mij exogeen (eenzaamheid ). Gebruik Seroxat, maar het lijkt wel alsof het niet meer werkt. Depressies komen dwars door Seroxat heen. Is Seroxat iets waar je lichaam aan went en dat het daardoor niet meer werkt? Of komt het omdat het alleen de symptomen bestrijdt en niet de oorzaak, namelijk eenzaamheid en werkloosheid?

Antwoord

Beste vragensteller of vragenstelster,
 
Het is nogal een verschil of een depressie endogeen of exogeen van oorzaak is! Juist en vooral voor de goede medicatie. Ik zou je aanraden om diagnostiek aan te vragen bij een GGZ-instelling en zij kunnen jou ook helpen om je goed op medicatie in te stellen.

Seroxat is een middel waaraan je niet verslaafd kunt raken en er dus geen gewenning optreedt. Dat is wel zo bij verschillende soorten slaapmedicatie. Als de depressie dus "dwars door de seroxat heenkomt" dan lijkt mij de oorzaak eerder een verkeerde medicatie dan een vorm van gewenning. Er zijn mensen die jaren, soms wel langer dan tien jaar, seroxat gebruiken met goede resultaten, maar mogelijk is het voor jou niet het goede middel.

Je vraagt je af of seroxat alleen de symptomen bestrijdt, maar dat is niet juist. Bij een depressie kan er sprake zijn van een tekort aan een bepaalde stof in je hersenen waardoor de depressie veroorzaakt wordt. Antidepressiva vult dit aan en daarmee wordt dus niet  het symptoom bestrijdt maar wel degelijk de oorzaak aangepakt. Maar dan moet het wel het juiste middel zijn en de juiste diagnose!

Nogmaals, ik raad je aan om een goede diagnostiek te laten doen en je vervolgens goed op de medicatie laten instellen bij een GGZ-instelling (de Riagg, Eleos, of andere psychiatrische instellingen waar diagnostiek wordt verzorgd). Dit krijg je van je verzekering vergoed maar je hebt wel een verwijzing van je huisarts nodig.
 
Ik hoop dat ik je vraag zo hebt beantwoord en ik wens je veel sterkte toe,

Groet, Petra van Bodegraven

Tags in dit artikel:

medisch
Dit artikel is beantwoord door

P.J. (Petra) van Bodegraven-Walraven

  • Geboortedatum:
    26-03-1966
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Inactief
122 artikelen
P.J. (Petra) van Bodegraven-Walraven

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb een goed geheugen. Handig, maar niet als het om het herinneren van negatieve zaken gaat. Weet je dat nog (?!), zeggen mensen om mij heen bijvoorbeeld, waardoor het onbelangrijk lijkt. Het gaat ...
4 reacties
09-03-2023
Kunt u iets vertellen over bijbelse oudheidkunde? Hoe moet je hiermee omgaan? Heeft het  volgens u nog meerwaarde voor christenen in deze tijd?
Geen reacties
09-03-2007
In Hebr staat: Wij zijn niet van degenen die zich onttrekken maar die geloven! En daarvoor: dat wie het Bloed vertrapt, verdoemd zal worden. Ik las een uitleg dat "het Bloed" voor iedereen is. Klopt d...
4 reacties
09-03-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering