Bezoekfrequentie in verkeringstijd

drs. E.J. (Els) van Dijk / Geen reacties

16-01-2006, 00:00

Vraag

Het irriteert me vreselijk dat mijn ouders alle dagen en weekenden bijhouden dat mijn vriendin bij mij is. Als ik wat meer daar ben, dan moet er steeds een probleem van gemaakt worden. Terwijl we nu al twee jaar verkering hebben. Ik ben van mening dat er best verschil in mag zitten. Wat denkt u?


Antwoord

Beste ...,

‘k Vind het wat lastig om je vraag te beantwoorden, aangezien het behoorlijk onduidelijk is wat de context van je vraagstelling is. Een aantal dingen maakt namelijk nogal uit. Om maar een voorbeeld te noemen: je leeftijd. Als je 16 jaar bent, gaan jij en je ouders met dit soort situaties anders om dan wanneer je bijvoorbeeld (ruim) 20 jaar bent. Verder weet ik natuurlijk ook niets van de achtergrond van de twee gezinnen waar jullie uit voortkomen. Is er een bepaalde reden dat jullie bij de één vaker komen dan bij de ander, of is dat in jullie ogen een natuurlijke gang van zaken geworden, die vanzelf zo is gelopen? Hoe open zijn jullie thuis in de communicatie hierover?

Kijk, als je mij los van de achtergronden vraagt of er verschil mag zitten in bezoekfrequentie, dan zeg ik: ja. Als dat op natuurlijke en harmonieuze wijze zo kan verlopen is dat natuurlijk prima. Maar eigenlijk weet ik nu onvoldoende van de achtergrond om de vraag evenwichtig te kunnen beantwoorden.

Het advies dat ik je wel kan geven is: ga open het gesprek met beide thuisfronten aan. Bespreek hoe jullie als stel de dingen graag doen, waar je voor kiest, wat je belangrijk vindt in de contacten met thuis, hoe je de verbondenheid gestalte wilt geven e.d. Maar bevraag ook de ouders: wat vinden zij belangrijk, hoe zien zij de situatie graag ontwikkeld, e.d., om vervolgens te bezien hoe jullie het een en ander op elkaar af kunnen stemmen in vrede en vreugde.

Ik krijg door jouw vraagstelling de indruk dat er in deze situatie nogal indirect gecommuniceerd wordt en dat is nooit goed. Je moet niet over elkaar spreken, maar met elkaar. Niet vanuit vooronderstellingen op elkaar reageren, maar zuivere bedoelingen hanteren en deze naar elkaar uitspreken. Dan komt het meestal goed.

Ik hoop dat jullie zullen genieten van elkaar!

Drs. Els van Dijk

Dit artikel is beantwoord door

drs. E.J. (Els) van Dijk

  • Geboortedatum:
    28-01-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
208 artikelen
drs. E.J. (Els) van Dijk

Bijzonderheden:

Voormalig directeur Evangelische Hogeschool. Nu begeleiding en advies.

Bekijk ook:

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

In het verleden heb ik (nu 20) een vervelende ervaring meegemaakt als kind met betrekking tot ongewenste intimiteit. Graag wil ik hier na al die jaren over praten. Het is al die tijd nog onverwerkt en...
Geen reacties
16-01-2015
Aan ds. Hoekman, over de vraag 'Gods leiding in je leven'. Ik probeer Gods weg te gaan door af te wachten hoe Hij me leidt. Maar dit wil niet goed lukken, omdat mijn eigen wil zo sterk is en ik ben ve...
Geen reacties
16-01-2009
Vroeger vond ik een jongen erg leuk. Deze kreeg verkering met een bekende van mij. Ik ben verder gegaan en baalde er eerst erg van, maar dit werd minder. Na een poosje vond ik iemand anders leuk, dus ...
1 reactie
16-01-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering