Gemeenschap met ongelovige

Kand. G.A. van Ginkel / Geen reacties

28-08-2005, 00:00

Vraag

Ik kan maar geen antwoord krijgen. Waarschijnlijk door mijn ongeloof, of door mijn verharde hart. Ik heb een relatie met iemand die eigenlijk ongelovig is, maar wel een beetje gelooft. Eigenlijk hetzelfde als bijvoorbeeld iemand die naar de kerk gaat omdat haar/zijn ouders het willen.

Maar ik heb gemeenschap met haar gehad. Ben ik nu getrouwd met haar? Is 1 Korinthe 7:9 - eind van toepassing voor mij? Of 2 Korinthe 6:14? Moet ik bij haar blijven omdat we gemeenschap hebben gehad?

Ik ben waarschijnlijk op zoek naar mij eigen antwoord, terwijl het niet Gods antwoord is. Ik wil namelijk wel bij haar blijven, maar ik wil graag geloof in mijn relatie. Want wat is tot toepassing van mij?


Antwoord

Je bent een relatie begonnen. Wanneer en hoe is niet duidelijk. Wel dat je inmiddels erg ver bent gegaan. Te ver. Nu is het laatste wat je zoekt een opgeheven vinger, een vermanend betoog. Je zoekt een antwoord op de vragen die de situatie waarin je nu verkeert oproept. Een bijbels antwoord. In je vraag ontbreekt één woord: liefde. Dat woord is toch cruciaal in een verhouding; en zeker als basis voor een blijvende relatie in de zin van een huwelijk. Is er liefde, van beide zijden? Hou je van een lichaam, of hou je van haar?

En wat haar betreft: als zij oprecht van je houdt, zal ze ook bereid zijn 'iets' voor je te doen: meegaan naar Gods huis, de richting van haar leven laten bepalen door Gods Woord, etc. Het zal haar niet teveel zijn als je haar dat vraagt. Althans, zij zal het van harte willen proberen uit liefde voor jou. Haar 'ongelovigheid' als zodanig is geen reden om deze relatie te verbreken. En het feit dat je met haar naar bed bent gegaan is -hoe verstrekkend en zondig ook- geen reden om deze relatie aan te houden. Maar: begeer je samen te buigen voor het Woord van God? Samen je zonden te belijden? Samen te leven voor Hem?

Er is in je vraag veel onduidelijk, waardoor het geven van een antwoord, laat staan hét antwoord, moeilijk wordt.

Kand. G. A. van Ginkel
 

Tags in dit artikel:

seksualiteit voor het huwelijk
Dit artikel is beantwoord door

Kand. G.A. van Ginkel

  • Geboortedatum:
    13-01-1958
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Maartensdijk
  • Status:
    Actief
167 artikelen
Kand. G.A. van Ginkel

Bijzonderheden:

Pastoraal werk te Veen, Wijk (bij Heusden) en Groenekan.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mijn zus en ik schelen zo'n vijftien jaar in leeftijd. Zij heeft drie kinderen van 6, 8 en 11. Bij mij is de eerste onderweg. Voordat ik trouwde, paste ik als jonger zusje vaak op -met veel plezier- o...
3 reacties
28-08-2012
Al enige tijd zit ik met een kwestie aangaande belijdenis en de kerkkeuze. Ik heb twee jaar geleden belijdenis van mijn geloof gedaan en ik bemerk nu dat ik me toen niet geheel realiseerde dat ik daar...
Geen reacties
28-08-2014
Wanneer en vooral hoe geef je als vrouw en moeder goede acht op je huishouding? Zou ik wat concrete voorbeelden mogen?
2 reacties
28-08-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering