Meerdere eisprongen

Redactie Refoweb / 5 reacties

02-02-2012, 10:30

Vraag

Kun je meerdere keren per maand een eisprong hebben? Ik ben aan het curven, maar zie -terwijl de stickjes allang niet meer zouden moeten verkleuren- toch twee lijnen. Hoe kan dit?

Antwoord

Voorzover bekend kunnen er geen meerdere eisprongen per maand (binnen dezelfde cyclus) plaatsvinden. Zie voor meer informatie onderstaande urls en het zoekprogramma in onze vragenrubriek. Zoekwoord: eisprong.

http://www.babycheck.nl/index-2.html

http://www.verloskundigepraktijkgrave.nl/index.php/zwanger-worden/ovulatiemethoden

http://www.babyenkind.nl/forum/index.php/topic/20760-eisprong-verschilt-per-vrouw/

Redactie Refoweb

Redactie Refoweb

 • Kerkelijke gezindte:
  Divers
 • Woon/standplaats:
  Divers
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Mailadres: vragen@refoweb.nl

5 reacties
arendine
02-02-2012 / 12:33
Als er niet meerder eisprongen in 1 cyclus kunnen plaatsvinden, waar komt dan een twee-eiige tweeling vandaan?

Vraagsteller: je bent aan het curven, wat precies bekijk je? Ovulatietests, temperatuur, baarmoedermond, slijm? Kun je uit die andere gegevens opmaken dat er een tweede eisprong is of zijn het alleen de strips die je dit idee geven?
anna30
02-02-2012 / 15:03
@arendine: een 2-eiige tweeling ontstaat meestal doordat 1 eierstok 2 eitjes produceert. Als die beiden bevrucht worden, krijg je een twee-eiige tweeling.
Dat betekend dus niet dat je meerdere eisprongen per maand hebt!!

Ik denk dat vraagsteller met stickjes bekijkt in hoeverre ze vruchtbaar is of een eisprong heeft. Dat je vaker 2 lijntjes ziet, heeft waarschijnlijk te maken met de toepassing van het stikje. Je ziet namelijk langzaam een tweede lijntje opkomen. Zodra het 2e lijntje even donker is, of donkerder dan het andere lijntje, dan heb je je eisprong (of misschien net gehad) en ben je dus vruchtbaar.

In een normale cyclus zal er altijd maar 1 eisprong plaatsvinden, maar kunnen bij die eisprong wel meerdere gereipte eitjes vrijkomen.
M71
02-02-2012 / 15:05
Meerdere eisprongen in 1 cyclus zijn niet mogelijk!
Arendine, een twee-eiige tweeling komt hierdoor: 2 zaadcellen dringen ongeveer tegelijkertijd 2 eicellen binnen. Je hebt dus 2 bevruchtingen tijdens dezelfde vruchtbare periode.
drj
02-02-2012 / 16:03
Hoewel altijd werd aangenomen dat er maar een eisprong (al dan niet met meer dan een ei) en we dat allemaal zo op school geleerd hebben, is de werkelijkheid toch iets gecompliceerder.

Bij nadere betrachting werd in een onderzoek vastgesteld, dat er bij de meeste vrouwen 'golven' van eireiping optreden, die ongeveer 3 dagen duren.Per vrouw was verschillend hoe sterk deze cycli zijn. Er waren vrouwen die een of twee kleinere eirijpingsgolven doormaakten, waarna bij de derde rijpingscyclus de eisprong optrad. Een kleiner gedeelte van de vrouwen had echter twee of zelfs 3 sterke eirijpingen.
Dit fenomeen was tot dan toe nog niet bekend. Er werd vanuit gegaan dat er een keer per cyclus een eirijping plaatsvond, waarbij alleen 'het winnende eitje' ovuleerde.

Dit onderzoek werd gedaan door bij 50 vrouwen een cyclus lang, dagelijks een echoscopie van de eierstokken te maken. Hoewel in dit onderzoek geen dubbele eisprongen werden vastgesteld (zowel in afstand van drie dagen als tegelijk) lijkt de mogelijkheid voor de hand te liggen, dat bij sommige vrouwen ook een seriele eisprong zou kunnen optreden. Om dit met zekerheid te kunnen vaststellen zal dit onderzoek bij een groter aantal vrouwen over een langere tijdsperiode moeten worden herhaald.

M.a.w. het is zeer wel mogelijk, dat er zoiets bestaat als meer dan een eisprong in een cyclus (hoewel het onomstotelijke bewijs per echografie natuurlijk nog niet geleverd is). Bij sommige vrouwen kund je bij NFP zien dat er ongeveer 3 dagen voor de ovulatie-temperatuurpiek ook een temperatuurpiek optreedt. Dit zou dus kunnen passen bij of een eerdere ovulatie of bij het einde van de voorgaande eirijpingscyclus. Dit hoeft overigens niet in elke cyclus het geval te zijn.

Wat betreft de streepjes op de ovulatietest, sluit ik me aan bij anna30.
Vooral als de ovulatie 'al lang' voorbij zou moeten zijn, lijkt dit niets met meerdere ovulatie te maken te hebben.

Met vriendelijke groet,

DrJ
drj
02-02-2012 / 22:22
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12748128
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12849812

Terug in de tijd

Momenteel zit ik, single vrouw, in een moeilijke periode. Ik heb al een tijdje een depressie, word hiervoor behandeld me...
geen reacties
02-02-2015
 Aan ds. C. G. Vreugdenhil werd in deze vragenrubriek eens de vraag voorgelegd of hij van mening was dat ds. G. H. Kerst...
4 reacties
02-02-2015
Al een hele poos heb ik last van acne. Ik heb bij de huisarts verschillende zalven, lotions en antibiotica kuren geprobe...
5 reacties
05-02-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering