Verder gegaan dan zoenen

Alie Hoek - van kooten / Geen reacties

02-07-2005, 00:00

Vraag

Ik ben 15 jaar. Ik heb een vriend, maar ik weet niet of we al te ver gaan. Ik ben verder gegaan dan zoenen, maar heb nog geen gemeenschap gehad. Ik voel me eigenlijk wel een beetje schuldig.


Antwoord

Tussen elkaar zoenen en het hebben van gemeenschap zit nog een heel traject. En het hoeft in de loop van de verkeringstijd echt niet alleen bij een zoentje te blijven. Maar ga elkaar in ieder geval niet uitkleden (zie ook vele andere vragen die hier over gaan). Ik heb het gevoel dat het je allemaal wat is overkomen.

Praat er a.u.b op een nuchter moment over met je vriend (en niet tijdens een vrijage) tot hoever je zult gaan bij het beminnen van elkaar. Dus praat met elkaar heel duidelijk over grenzen. Bedenk ook hoe lang het nog duurt voordat je met elkaar kunt gaan trouwen. Want als het nog heel lang zal gaan duren, je bent immers pas 15 jaar, dan zou ik die grens in de buurt van het zoenen houden en niet veel verder gaan. Juist omdat je nog zo jong bent en er nog van alles kan gebeuren op het relationele vlak.

Gelukkig heb je nog geen gemeenschap gehad, schrijf je zelf. Tegelijkertijd heb je ervaren dat tijdens het beminnen van elkaar je zo heel ongemerkt verder kunt gaan en voor je het weet, ga je grenzen over waar je dan achteraf spijt van kunt hebben. Dus praat er vooral over met je vriend!

Alie Hoek-van Kooten

Lees meer artikelen over:

seksualiteit voor het huwelijk
Dit artikel is beantwoord door

Alie Hoek - van kooten

  • Geboortedatum:
    27-08-1949
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
936 artikelen
Alie Hoek - van kooten

Bijzonderheden:

Auteur van o.a.

Bekijk ook:

 

 

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Kan het dat zo zijn dat je gelooft dat je zonden vergeven zijn, terwijl je niet weet of je Hem gevonden/leren kennen hebt?
5 reacties
02-07-2011
Wat is de reden dat in de (Oud) Gereformeerde Gemeenten de schriftlezing en de wet/geloofsbelijdenis door een ouderling wordt gedaan? In een Hervormde gemeente is dat namelijk niet zo en doet de domin...
5 reacties
02-07-2019
Aan iemand van de Ger. Gem. Er is al eens eerder de vraag gesteld over een herstel van de breuk in 1953. Nu gaat mijn vraag niet zozeer over deze breuk, maar in hoeverre de Gereformeerde Gemeente en a...
14 reacties
02-07-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering