Steken in mijn buik na zwangerschap

drs. P. C. Hildering / Geen reacties

26-02-2009, 00:00

Vraag

Na een zwangerschap heb ik last gekregen van steken in mijn buik die soms als erg pijnlijk worden ervaren. Kan dit een gevolg zijn van de zwangerschap of zou het ook iets anders kunnen zijn? Bijvoorbeeld darmkanker o.i.d.?


Antwoord

Tijdens een zwangerschap verandert er lichamelijk (en psychisch) veel. Die veranderingen verdwijnen voor een deel (ruimtelijk en hormonaal) met de bevalling. De mate en het effect van die veranderingen moet niet te licht worden ingeschat. Het kost wel een jaar om tot volledig herstel en normalisering te komen. Soms ook blijven er veranderingen, b.v. gekoppeld aan de cyclus, bestaan.

Naast alles wat zich voordoet rond zwangerschap en bevalling, zijn ook de daarbuiten staande redenen voor buikpijn mogelijk oorzakelijk. Daarom deze vragen:

  1. Hoe lang geleden ben je bevallen?
  2. Nemen de klachten toe of af?
  3. Is je cyclus weer op gang en hoe verhoudt de pijn zich daarmee?
  4. Heb je ook andere verschijnselen (gewichtsveranderingen, hartkloppingen)?

Gezien de veelheid van mogelijkheden is het waarschijnlijk beter om een keer het spreekuur van je huisarts te bezoeken. Overigens is darmkanker niet het eerste waaraan ik denk bij buikpijn, meestal geeft dat andere klachten.

Drs. P. C. Hildering

Dit artikel is beantwoord door

drs. P. C. Hildering

  • Geboortedatum:
    24-04-1953
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Urk
  • Status:
    Inactief
158 artikelen
drs. P. C. Hildering

Bijzonderheden:

Dokter Hildering is op 15 januari 2021 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Is coitus interruptus zondig? Als je leest dat Onan het zaad op de aarde “verdierf” en hiervoor gedood werd, Gen. 38:9-10.
Geen reacties
26-02-2014
Genesis 19. Is het rechtvaardig wat Lot zegt, om zijn dochters te geven aan de inwoners van Sodom (zie vers 8) i.p.v. de mannen/engelen. Ik vind dit nu heel erg klinken in mijn oren... Waarom zegt Lot...
Geen reacties
26-02-2005
Bij een leeftijdgenoot in de kerk zie ik tot mijn verdriet veel zelfverheffing. Hij ziet zichzelf als kind van God. Hij gaat aan het Avondmaal, ook al komt hij heel vaak niet in de kerk omdat hij zich...
Geen reacties
26-02-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering