Ontmoediging of bemoediging

Ds. C.G. Vreugdenhil / Geen reacties

06-01-2009, 00:00

Vraag

In Johannes 6 staat: "Al wat Mij de Vader geeft zal tot Mij komen en die tot Mij komt zal Ik geenszins uitwerpen". Dit moet, denk ik, een troostleer zijn. Ik hoorde eens een dominee van de Gereformeerde Gemeenten zeggen: als het u ontmoedigt is het van de duivel en niet van de Heere want Hij wil u alleen maar bemoedigen. Dit heeft me zo verblijd.

Maar hoe komt het dan dat deze tekst zo vaak wordt gepreekt als blokkade? Dus dat de tekst niet opent, maar toesluit. Hoe kan dit? Waarin ligt dan de oorzaak, reden? Ik kom hier door zelf te denken niet uit. Weet een predikant in de Ger. Gem. dit?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

In Johannes 6 zijn deze woorden een troost voor de Heere Jezus. De mensen verlaten Hem, ze willen alleen van de broden eten. Jezus zegt zelfs tegen die Joden die Hem niet aannemen: Mijn Vader geeft u dit levende brood uit de hemel. Zo is het een troost voor Christus dat zijn werk niet tevergeefs zal zijn. Je kunt deze woorden uitknijpen en zeggen: ja maar, alleen de uitverkorenen zullen tot Jezus komen. Dat zal dogmatisch wel waar zijn, maar zo werkt Christus daar niet mee.

Voor ons mag gelden dat als je tot Jezus komt, dat een bewijs is van het feit dat je bij de gegevenen van de Vader behoort. Zo zegt Spurgeon: Als jij Hem liefhebt, is dat het beste bewijs ervan dat Hij jou liefheeft. Zo noemt Calvijn de kennis van Christus de spiegel van onze verkiezing. Spurgeon heeft trouwens een schitterende preek over deze tekst uit Johannes 6. Probeer die te vinden en te lezen, dan zie hoe hoe megabemoedigend dit woord is voor een arme zondaar. De Heere zegene je onderzoek en versterke je geloof.

Ds. C. G. Vreugdenhil

Ds. C.G. Vreugdenhil

Ds. C.G. Vreugdenhil

  • Geboortedatum:
    02-04-1946
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Houten
  • Status:
    Actief
  • Bijzonderheden:

    Emeritus-predikant

    Bekijk ook:

Geen reacties

Terug in de tijd

Pasgeleden hadden we het bij een verenigingsavond over onopzettelijke zonden. Het werd mij echter niet duidelijk wat er mee bedoeld werd. Het werd zomaar even aangestipt en er was eigenlijk geen geleg...
6 reacties
06-01-2012
Wanneer is de vroeg-christelijke kerk overgegaan in de Rooms-Katholieke Kerk?
Geen reacties
06-01-2011
Ik ben een jonge getrouwde man. Sinds enkele maanden klaagt mijn vrouw dat ik, nadat we gemeenschap hebben gehad, in slaap val. Dit gebeurt wel vaker. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik wakker...
Geen reacties
06-01-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering