Jij daar! onder vuur in Goes en Gouda

Nieuwsredactie / 8 reacties

11-10-2013, 08:00

De eerste jongerenavond van de stichting Jij daar! in Zeeland belooft een “pittige bijeenkomst” te worden. Vanuit diverse kerkgenootschappen en aanverwante kerkelijke gemeenten is inmiddels al het nodige tegengas gegeven en juist zij zijn die eerste avond eveneens uitgenodigd. Gastheer en spreker Koos de Jong zal zaterdag uitleg geven over de gang van zaken en het werk van de stichting. Ook in Gouda ligt de stichting onder vuur. Na “verschil van inzicht” over de sprekerslijst met de directie van de Driestar, heeft de organisatie van Jij daar! besloten op zoek te gaan naar een andere locatie.


Al jaren ligt er een verzoek van de Zeeuwse jeugd om onder de vlag van de stichting Jij daar! een eigen jongerenavond te starten. Zaterdag 12 oktober is het zo ver. In gebouw De Levensbron aan de Mansholtlaan 1 in Goes, komt men voor de eerste keer bijeen. De organisatorische kant van de zaak had lange tijd nogal wat voeten in de aarde, maar ook vanuit de rechterflank van de gereformeerde gezindte ontstond de nodige tegenwerking en werden (en worden) jongeren door ambtsdragers gewaarschuwd om deze avonden niet bij te wonen. Meest gehoorde argument is dat er een “makkelijk evangelie” of zelfs “een leugenleer” wordt verkondigd, ondanks dat ook de meeste sprekers uit de reformatorische kring komen. “Over en weer is daarover de nodige correspondentie geweest en zijn er met bezwaarden gesprekken gevoerd”, aldus het Jij daar!-team in Goes.
 
Volgens Koos de Jong van de stichting Jij daar! zal er zaterdagavond inzicht worden gegeven in de werkwijze van de stichting, maar ook waar men voor staat: geloof en bekering. “Daarom lezen we veel Bijbel. Gods Woord is ons richtsnoer, niet de mening en visie van mensen.“ De spreker op de tweede avond is ds. A. Simons uit Montfoort. De avond in Goes krijgt een jaar lang de tijd om zich te bewijzen. Daarna volgt een evaluatie.
 
De jongerenavond in Gouda gaat noodgedwongen op zoek naar een andere locatie. Reden is het verschil van inzicht met de directie van het Driestar College over de sprekerslijst. De Driestar wil sprekers vanuit de eigen achterban. Jij daar! wil de mogelijkheid open houden om ook andere bijbelgetrouwe sprekers te vragen, zegt  woordvoerder Marc de Gooijer van het Jij daar!-team in Gouda. “Deze sprekers vinden we zowel in de achterban van de Driestar, maar ook daar buiten. Wij hebben deze sprekers ook nu op onze lijst staan. We zijn daarover in overleg met de Driestar getreden en konden geen overeenstemming bereiken. Daarom hebben we in goed overleg besloten om naar een andere locatie te gaan.  We willen namelijk wel onze eigen lijst samen kunnen stellen.”

Een foto van de eerste avond in Goes.

Het gerucht dat één van de omstreden sprekers op de lijst Els van Dijk zou zijn, wordt door woordvoerder Wim de Kloe van de Driestar ontkend. “Wij hebben veel waardering voor (het boekje van) Els van Dijk en zouden haar voor een lezing op onze school gerust uitnodigen. De voorwaarde aan Jij daar! was dat sprekers moesten behoren bij de achterban en daarbinnen een onomstreden plaats moesten innemen. Het past mij niet om naar buiten te brengen welke namen wel of niet in het gesprek met Jij daar! over de tafel gegaan zijn.” Ook Marc de Gooijer wil geen namen noemen.  Dat ‘bezwaarde’ ouders de directie onder druk zouden hebben gezet, wordt door De Kloe eveneens ontkend. “De school is op geen enkele wijze onder druk gezet door ouders of wie ook. Het bestuur van Driestar College heeft zijn besluit zelfstandig genomen.”
 

Els van Dijk reageert via Twitter.

Ondertussen zijn veel jongeren boos over de handelwijze  van de Driestar, vertelt één van de ouders. Niet terecht, vinden zowel De Gooijer als De Kloe.
 
De Kloe: “Het bestuur van Jij daar! heeft vorig jaar gevraagd of de school onderdak zou willen bieden aan de Jij daar!-avonden. Wij hebben daarin toegestemd, onder twee voorwaarden: de sprekers die uitgenodigd zouden worden, moesten behoren bij de achterban van onze school; de avond over popmuziek kon niet in ons gebouw gehouden worden, vanwege het omstreden karakter daarvan binnen onze achterban. Voor 2013 zijn de afspraken gemaakt volgens de genoemde voorwaarden. Het bestuur van de stichting heeft in een later stadium besloten de avond over popmuziek toch in Gouda te organiseren, maar dan op een andere locatie. Dat is gebeurd in goed overleg met het Driestar College. Enkele maanden geleden is vanuit het bestuur van Jij daar! gevraagd om de sprekerslijst te kunnen verruimen. Wij hebben vastgehouden aan onze voorwaarde dat de sprekers afkomstig zouden moeten zijn uit -en herkenbaar bij- onze achterban. Vervolgens heeft Jij daar! besloten in 2014 geen gebruik meer te maken van ons gebouw. Ook dit is in goed overleg gegaan.”
 
De eindverantwoordelijken van Jij daar! Gouda zijn inmiddels op zoek gegaan naar een alternatieve locatie in de buurt. Inmiddels is er een plek gevonden. Op een later tijdstip zal dat bekend worden gemaakt.

 

Nieuwsredactie op 11-10-2013, 08:00
8 reacties
rotterdam
11-10-2013 / 14:48
@ een “makkelijk evangelie” of zelfs “een leugenleer” wordt verkondigd.

Wat een grote woorden weer - onder het motto van "de waarheid" is beschaving ver te zoeken en beledigingen kennelijk toegestaan.
handelingen2_21
11-10-2013 / 15:48
ik hoor genoeg over onverantwoorde sprekers bij JijDaar, maar van alle avonden dat ik bij JijDaar Gouda ben geweest was het altijd hartstikke verantwoord

misschien zijn er een of twee rare spreker, maar als ik om die reden een complete organisatie zou moeten afkeuren, wordt ik thuislezer...
tiswat
11-10-2013 / 16:37
Veelal de mensen die zo hard roepen overeen “makkelijk evangelie” hebben zelf niet de zekerheid van het geloof. Wachten af tot het te laat is. Geloven niet dat de Heere Jezus voor hun zonden gestorven is.
En dan ben je gelijk aan een moslim, en je gaat voor eeuwig verloren.

Geloof in Christus. Neem Hem aan en omhels Hem als je ziel niet wilt verderven.
Weiger niet het middel dat vrij voor jou voorzien is in Christus. Je wordt allen uitgenodigd en verwelkomd om tot Christus te komen. Kom dan en weiger niet langer Zijn liefelijke nodiging te gehoorzamen. Door het aannemen van Christus zal je zalig gemaakt worden. Je ziel zal gemeenschap met God hebben. Maar als je niet gelooft, zal je eeuwig omkomen en de toorn van God zal voor eeuwig op je liggen. Hij die gelooft zal zalig gemaakt worden, maar die niet gelooft, zal verdoemd worden” (Mark. 16:16).

Alle ongelovigen, alle verachters van Christus, zijn zelfmoordenaars, want zij verderven hun eigen ziel. Wanneer het gebeurt dat uw ziel verloren gaat en een onderzoek ingesteld wordt door wiens handen ze is gevallen, zal het zijn: 0 Israël, je hebt jezelf verwoest; niet Adam, niet satan, maar jezelf, o zondaar!

U kunt uw ziel geen groter onheil aandoen, dan Christus niet door geloof aan te nemen. Veel onheil heb je je eigen ziel al aangedaan door vloeken, liegen, gierigheid, enz. Maar dit is een dodelijke slag aan het hart; dit is de ziel verwonden in het gevoeligste en edelste deel.

Alle ongelovigen zullen niet te verontschuldigen zijn. Het heidendom zal iets te zeggen hebben, namelijk dat de openbaring van de weg der zaligheid door Christus hen niet bekend gemaakt is, ja, zelfs de duivelen zullen dit te zeggen hebben, dat er geen middel voor hen bereid was. Maar wat zal jij te zeggen hebben, ongelovige die het bloed van de Verlosser vertrad! Je zult geheel zonder verontschuldiging zijn. Je zult zijn als de mens die zonder een bruiloftskleed aan de tafel zat bij het huwelijk van des Konings Zoon. Die sprakeloos was toen hem gevraagd werd hoe hij daar kwam zonder bruiloftskleed, hebbende niets in te brengen voor zijn vermetel gedrag.

In Apeldoorn mocht st Jijdaar niet in het schoolgebouw van de Fruitier.
Nu zitten ze in een openbare school, waar ze alle medewerking krijgen.

We bidden voor St Jijdaar, dat ze vreugde in de harten, nee, het evangelie van onze Heere Jezus Christus in de harten van vele jongeren mogen leggen.
cbl
11-10-2013 / 22:08
Respect voor "Jij Daar" !
Wat de bezorgde kerkganger zich wel eens af mag vragen: Zou Jezus in uw kerkbank komen zitten ? Die Jezus, die zo aan een meer preekt, visjes bakt. Zich niet aansluit bij een joodse groepering.
Het gaat niet om een kerk of stichting, het gaat om Hem.
En dat proef ik, als na afloop van een avond de vrijwilligers zingen "Glorie aan God" !
annie
12-10-2013 / 11:51
Het is maar goed dat de discipelen - toen Jezus vroeg hem te volgen - vooraf geen toestemming aan de kerkenraad hoefden te vragen......
John61
30-10-2013 / 06:06
Juist dit wakkert mijn worsteling met geinstitutionaliseerd christendom weer aan; het ontaardt niet zelden in elkaar de maat nemen en de eigen opvattingen en zienswijzen tot maatstaf verheffen. Allemaal onbijbels en niet naar het voorbeeld dat Jezus ons gaf.
elephant
12-11-2013 / 09:23
Zo ken ik ze weer, onder de noemer van het fundament van de Enigheid ;-)
florens
20-11-2013 / 23:31
Er zijn een berg omstreden zwijgers DUIZENDE blinde schappen lopen naar hun 'kerk ' en er veranderd nooit wat! Dat is de Grootste dwalling alle eeuwen! Aan de boom herkent men de vruchten! Nogmaals aan de boom ken je de vruchten! Je kan alle gedeelte van de bijbel kennen en nog steeds zo blind als een farizeer zijn, de farizeers brachten altijd nog een leer van mensen en niet JEZUS CHRISTUS! Mag ik u via deze weg vragen meneer of mevrouw zijn er afgelopen jaar nog doode tot leven gekomen? Zijn er nog heidenen geweest die zich hebben bekeert en laten dopen als reactie op de prediking? Zijn er nog zielen uit de hel gerooft, of laat u iedereen er in wandelen? Blijf bij de missie!

Of ben je nog dood voor God dan moet je helemaal niet gaan spreken over Hem! Bekeer je en laat je dopen, kom tot leven! In Jezus Naam!

Meer nieuws

Amnesty International heeft vandaag een rapport naar buiten gebracht over het recentelijke geweld tegen de Kopten in Egypte. Sinds de val van president Mursi in juli is deze christelijke minderheid he...
4 reacties
10-10-2013
In de Grote Kerk in Nijkerk is zaterdag de HSV Jongerenbijbel gepresenteerd. De Bijbel werd in ontvangst genomen door 2 jongeren van 15,5 jaar, even oud als de Herziene Statenvertaling zelf. In 1998 w...
Geen reacties
05-10-2013
Onlangs publiceerde de CGO (Cursus Godsdienst Onderwijs) haar onderzoek 'Bijbellezen in de Gereformeerde Gemeenten'. Daarin stonden enkele opzienbarende conclusies. Ons viel vooral op dat de vragenlij...
2 reacties
03-10-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering