Ik ben een meisje van 16 jaar en ik heb een vraag over glaasje draaien (...) Is ...

Ds. H. van Oostende / Geen reacties

15-02-2007, 00:00

Vraag

Ik ben een meisje van 16 jaar en ik heb een vraag over glaasje draaien. Bij ons op school is er een klein groepje die dat thuis op de kamer van een persoon uitprobeert. Ik ben één keer mee geweest, maar vind het allemaal nogal vaag en de sfeer werd heel eng en beklemmend. Is er echt sprake van geesten oproepen of is het, het eigen bewustzijn dat via vrijgekomen energie antwoord geeft? Ik vertrouw het allemaal niet zo, vooral omdat een van die meisjes zich steeds vreemder gaat gedragen en het lijkt wel of ze altijd ergens bang van is.


Antwoord

Als ik je raden mag over de problematiek van het zogenoemde glaasje draaien, dan luidt mijn advies: houd je er verre van! Laat het s.v.p. bij die ene keer blijven, want anders begeef je jezelf op glad ijs. Er is al zoveel bekend over dit fenomeen, dat velen het met mij eens zullen zijn: er nooit aan beginnen. Het is best begrijpelijk dat jongeren uit nieuwsgierigheid hiermee ergens op een eigen kamer van één van hen gaan experimenteren, maar “bezint eer ge begint”!
 
Je ervaart zelf de sfeer als heel eng en beklemmend en dat zou al een waarschuwing moeten zijn. Het gebeuren heeft toch uiteindelijk het oproepen van geesten als doel en degenen die zich er aan blootstellen ervaren later angstgevoelens, akelige dromen, depressiviteit, etc.
 
De Bijbel spreekt zich trouwens erg duidelijk uit over soortgelijke wantoestanden. Leviticus 19:26 roept ons op om niet aan waarzeggerij of toverij te doen (St. Vert. noemt het vogelgeschrei en wichelarij). Letterlijk staat er: jullie zullen geen voortekenen duiden. Me dunkt: duidelijke taal. De uitdrukking duidt op het voorzeggen van de toekomst door interpreteren van tekenen uit de bewegingen van dieren,  rook uit een wierookstandaard of de vorm en beweging van metalen. Het gaat dan uitsluitend om een vorm van toekomstvoor- spelling. Hopelijk heb je hier genoeg aan om je van deze praktijk te distantiëren.

Ds. H. van Oostende, em.-pred.

Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. van Oostende

  • Geboortedatum:
    29-11-1936
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Status:
    Inactief
40 artikelen

Bijzonderheden:

Ds. van Oostende is overleden op 18 mei 2014.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb  verkering met een meisje van de kerk die al een kind heeft van iemand anders die niet kerkelijk is. Ze komen ook nooit meer bij elkaar. Mag ik met dit meisje trouwen?
Geen reacties
15-02-2022
Ik loop al een tijd lang met een aantal vragen rond en ik wil ze graag kwijt. Fijn dat dit bestaat en vooral dat je hier je geloofsvragen kwijt kan. Grote waardering heb ik voor deze site! Ik heb e...
Geen reacties
15-02-2021
Wij willen graag ons huwelijk verdiepen. Het gaat allemaal niet zo lekker meer. Hebt u een boek, zodat wij dit zelf kunnen proberen te gaan doen (verdiepingsgesprekken)? Waar wij het meest tegen aan l...
3 reacties
15-02-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering