Zelf zoeken en zelf vinden

Ds. W.G. Hulsman / Geen reacties

04-04-2006, 00:00

Vraag

Geachte dominee Hulsman. Hoe kunnen dominees zeggen dat wij vanuit onszelf moeten zoeken en zelfs vanuit onszelf moeten vinden? Dominees verwijzen dan nogal eens naar Zacheüs dat hij “Jezus zocht te zien”. Was dit al het voorbereidend werk van de Geest? Maakt dit mensen niet ‘vreselijk’ lijdelijk en passief?

Hartelijke groeten van een jongeman die bezorgd is over de prediking heden ten dage.


Antwoord

Beste jongeman, ik kan niet voor al die dominees antwoorden die in je antwoord aanduidt. Ik kan wel proberen aan te geven wat de boodschap van de Bijbel is. Ik doe dat wat puntsgewijs.

-De Heere wil dat wij Hem zoeken. In Jesaja 55:6 staat geschreven: “Zoekt de Heere terwijl Hij te vinden is.” Dat wordt gezegd blijkens het volgende vers tegen goddelozen. Er wordt ook benadrukt dat Hij te vinden is! En in het Nieuwe testament wordt door Paulus op de Areopagus te Athene gezegd, dat de Heere wil dat de mensen Hem zoeken zouden (Hand 17:26,27).

-Zowel in het Oude Testament als het Nieuwe Testament komt naar voren dat wij de Heere vanuit onszelf niet zoeken. (Psalm 14:2,3; 53:3,4; Rom.3:11). Het blijkt dat we eerder onszelf of de dingen van de wereld zoeken dan God.

-In de beide Testamenten wordt benadrukt dat God de mens zoekt. De Heere zocht in het paradijs de mens, die al bevende van Hem wegvluchtte (Artikel 17 van de NGB). In Ezechiel 34:16 lezen dat de Heere zoekt:  het verlorene zal ik zoeken, en het weggedrevene zal Ik wederbrengen... En in Lukas 19:10 zegt Jezus dat Hij gekomen is om te zoeken en zalig te maken wat verloren was.

Ds. W. G. Hulsman

Lees meer artikelen over:

verantwoordelijkheid
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W.G. Hulsman

  • Geboortedatum:
    08-11-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Barneveld
  • Status:
    Actief
166 artikelen
Ds. W.G. Hulsman

Bijzonderheden:

Emeritus


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Het is crisis in mijn huwelijk! Zoveel geprobeerd om het te redden. Mijn man blijft negatief gedrag vertonen. Kan er niet meer tegen. Bovenop dit alles ben ik gaan houden van een ander. Een man waar i...
Geen reacties
04-04-2018
Graag zou ik een vraag willen stellen die gaat over verstand en gevoel. Waar kun je het beste naar luisteren: naar je verstand of je gevoel in deze situatie. Twee maanden geleden heb ik een jongeman v...
2 reacties
04-04-2014
Onze zoon van 18 is ongeveer een jaar geleden ‘uit de kast gekomen’. Eerlijk gezegd was het voor mij geen verrassing, voor mijn vrouw wel. Hij zei dat hij er al lang mee liep en was erg overstuur en m...
Geen reacties
04-04-2024
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering